Deser sułtański

Opublikowano: 09.04.2024 r., 19:05 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
rodzynki sułtańskie
Deser sułtański
Poznaj przepis na pyszny domowy deser sułtański z rodzynkami nasączonymi rumem i czekoladową śmietanką.
Przygotowanie 25 min
985 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Kakao niesłodzone - 2 łyżki (20 g)
  • Rum biały - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, kakao
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, pucharki

Przepis na deser sułtański krok po kroku

Rodzynki zalej gorącą wodą, odstaw na 20 minut, a następnie odsącz i zalej rumem. Odstaw na 1-2 godziny.

Śmietankę ubij mikserem z dodatkiem ksylitolu, aż będzie delikatna i puszysta.

Połowę ubitej śmietanki wymieszaj kakao.

W pucharku deserowym umieść warstwę rodzynek, następnie ubitej śmietanki, a na wierzch śmietanki z kakao.

Udekoruj rodzynkami i ulubionymi bakaliami lub miętą.

Jak oceniasz przepis na deser sułtański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat deseru sułtańskiego

Deser sułtański to pomysł na prosty, domowy deser, który smakuje pyszne i wykwintnie niczym z najlepszej cukierni. Mimo że może wydawać się czasochłonny i trudny w przygotowaniu, w rzeczywistości to najłatwiejszy deser, który możesz samemu zrobić w domu. Zawsze będzie pyszny i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bakalii i kakao. Jak się robi pyszny deser sułtański? Koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do jego przygotowania to rodzynki, śmietanka, kakao, coś do posłodzenia, a opcjonalnie także rum, herbatniki i bakalie do dekoracji. Jak zrobić deser sułtański? Zacznij od namoczenia rodzynek w rumie. Najlepiej odstawić je zalane alkoholem na co najmniej dwie godziny, a jeśli masz taką możliwość to na całą noc. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, zalej je po prostu gorącą wodą. Następnie należy ubić śmietankę, aż będzie delikatna i puszysta. Połowę ubitej śmietanki wymieszaj z kakao. Tak naprawdę to wszystko! Ostatni krok to układanie warstw deseru w pucharku lub miseczce deserowej. Na sam dół dodaj rodzynki, a następnie kolejno śmietankę i śmietankę kakao. Na wierzch możesz dodać rodzynki, inne bakalie, listki mięty lub świeże owoce. Jak widzisz, przepis na deser sułtański jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. To deser, który świetnie sprawdzi się na imprezę lub coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz przechowywać go w lodówce przez 1-2 dni, dlatego możesz śmiało przygotować jego więcej porcji za jednym razem. Do posłodzenia śmietanki warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol, ponieważ mają mniejszą kaloryczność niż cukier i niemal zerowy indeks glikemiczny. Pamiętaj też, aby zrezygnować z dodatku rumu, jeśli przygotowujesz deser dla kobiet w ciąży lub dzieci. Deser na bazie rodzynek namoczonych w wodzie będzie równie smaczny i zdecydowanie bezpieczniejszy dla zdrowia.

Alergeny w deserze sułtańskim

Lista alergenów dla deseru sułtańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze deseru sułtańskiego

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu deser ma niższą kaloryczność. Przygotowując deser dla dzieci lub kobiet w ciąży, pomiń etap nasączania rodzynek w rumie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
285.64
985.45
Białko (g)
2.53
8.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
21.24
73.29
Węglowodany przyswajalne (g)
19.19
66.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
7.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
22.21
76.64
Tłuszcze nasycone (g)
22.04
76.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.17
0.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
4.73
16.32
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru sułtańskiego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru sułtańskiego

Koszt składników
101.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Kakao niesłodzone
20 g
2 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Rum biały
30 ml
3 łyżki
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.57
Za 30 ml
Koszt składników
101.00