Czernina
- Udko kacze (250 g)
- Krew kacza (300 ml)
- Mąka pszenna typ 550 (25 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (75 g)
- Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy - 1 kawałek (100 g)
- Por - 1 mała sztuka (125 g)
- Makaron z semoliny gotowany (300 g)
Przepis na czerninę krok po kroku
Kaczkę umyj i odmocz w dużym naczyniu (co jakiś czasu musisz wymienić wodę).
Udka kaczki wrzuć do osolonej gotującej się wody (1 litr), dodaj obraną cebulę pokrojoną na 4 części, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Wywar gotuj około godziny. Pod koniec gotowania dodaj majeranek.
Po godzinie gotowania dodaj obraną włoszczyznę. Zupę gotuj jeszcze około godziny na małym ogniu.
10 minut przed końcem gotowania z zupy wyjmij mięso i warzywa. Do wywaru dodaj obrane ząbki czosnku.
Krew wymieszaj z octem (2 łyżki) i dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Garnek zdejmij z ognia, wlej do niego krew i dokładnie wymieszaj. Ponownie postaw garnek na palnik kuchni i zagotuj zupę. Dopraw do smaku.
Czerninę podawaj z ugotowanym makaronem.
Więcej informacji na temat czerniny
Zupa czernina z kaczej krwi (zwana również jako czarna polewka) to tradycyjna polska zupa przygotowywana na rosole z kaczki z krwią kaczki, gęsi lub królika. Dodatek cukru i octu nadaje jej charakterystyczny słodko-kwaśny smak, dodatkowo obecność octu sprawia, że krew nie krzepnie). Czerninę można podawać z makaronem, kluskami lanymi lub gotowanymi ziemniakami. W dalszej części dowiesz się jak ugotować czerninę. Składniki niezbędne do jej przygotowania to udko kacze, krew kacza, mąka pszenna, cebula, marchew, korzeń pietruszki i selera, por, makaron oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, ziarna pieprzu oraz ocet balsamiczny). Dawniej podawano tą zupę kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny, o którą się starał. Dodatkowo zupa ta wspomniana jest w Panu Tadeuszu, książce napisanej przez Adama Mickiewicza. Przepis na czarninę jest trudny, dlatego potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Czas, który musisz poświęcić na jej przygotowanie to około 2,5 godziny. Do wywaru podczas gotowania możesz dodać również suszone owoce, które dodatkowo podkręcą słodki smak zupy.
Podsumowując ta dobra zupa z krwi kaczej to pomysł na obiad. Dodatek makaronu lub klusek lanych podnosi kaloryczność potrawie oraz sprawia, że odczuwamy dłużej uczucie sytości po jej zjedzeniu. Niegdyś czernina była daniem ludzi biednych, ponieważ ludzie zamożnie nie jadali podrobów z których przygotowuje się tą zupę. W Polsce znamy dwie odmiany czerniny - kaszubską oraz kujawską (obie z nich wpisane są na listę produktów tradycyjnych). Jednak jest to potrawa mało znana, bowiem mięso kaczki nie cieszy się dziś zbyt dużą popularnością. Dodatkowo niektóre osoby mogą mieć obawy przed spożywaniem kaczej krwi - jest to całkiem zrozumiałe (czarna polewka to zupa charakterystyczna dla dawnych czasów, obecnie wyparta jest przez wiele innych przepisów z produktami, które obecnie nie są aż tak bardzo kontrowersyjne).
Alergeny w czerninie
Lista alergenów dla czerniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Makaron z semoliny gotowany
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
W przepisie na czerninę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- krew kacza
Wartości odżywcze czerniny
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.