Cuy
- Świnka morska (1200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Seler korzeniowy (130 g)
Przepis na cuy krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
Obierz ziemniaki, marchew i seler i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło i podsmaż warzywa.
Świnkę morską dopraw solą, papryką słodką i ostrą.
Umieść ją w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś na wolnym ogniu przez 70-80 minut.
Danie podawaj na półmisku, warzywa ułóż na spodzie, a na nich umieść świnkę morską.
Więcej informacji na temat cuy
Cuy to danie wywodzące się z kuchni peruwiańskiej. Gotowana w bulionie i warzywach świnka morska świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. W Polsce mięso świnki morskiej jest ciężko dostępne, gdyż w naszej kulturze zwierzę hoduje się jako pupila, a nie zwierzę na mięso. Jeśli jednak jesteś ciekaw, jak smakuje świnka i masz dostęp do jej mięsa, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Przepis na cuy jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia świnki morskiej potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso ze świnki morskiej, marchew, cebula, seler, ziemniaki, papryka słodka, papryka ostra, sól, ziele angielskie, liść laurowy, masło klarowane.
Jak zrobić cuy? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Obierz ziemniaki, marchew i seler i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i podsmaż warzywa. Świnkę morską dopraw solą, papryką słodką i ostrą. Umieść ją w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś na wolnym ogniu przez 70-80 minut. Danie podawaj na półmisku, warzywa ułóż na spodzie a na nich umieść świnkę morską.
Ziemniaki są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu, są bogate w błonnik pokarmowy, który zapewnia nam sytość na dłużej. Poprawia on także perystaltykę jelit oraz wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ziemniaki są także dobrym źródłem witaminy C, wzmacniającej naczynia krwionośne. Obecna w ziemniakach skrobia jest węglowodanem złożonym, dzięki temu nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Cebula jest bardzo dobrym źródłem naturalnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C. Zawarte w cebuli substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także dobrym źródłem kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując egzotyczne danie, jakim jest peruwiańska, gotowana świnka morska nie jest przysmakiem dla każdego. Przygotowanie dania jest bardzo proste, dlatego ugotujesz je bez większego problemu. Dodatek kolorowych warzyw ożywi danie i wzbogaci je w błonnik pokarmowy.
Alergeny w cuy
Lista alergenów dla cuy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze cuy
Cuy to danie zawierające sporą ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jest także doskonałym źródłem potasu oraz skrobi zawartej w ziemniakach. Zawiera dużo błonnika pokarmowego oraz witaminy C.
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.