Coquito blanco
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Mleczko kokosowe - 2 szklanki (500 ml)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
- Rum (300 ml)
Przepis na coquito blanco krok po kroku
W wysokim wąskim naczyniu umieść mleko, mleko kokosowe, mleko skondensowane.
Laskę wanilii przekrój na pół i nożem wydobądź ziarenka, dodaj je do pojemnika i ubij składniki razem.
Napój podawaj w szklankach posypany cynamonem, możesz dodać kostki lodu.
Więcej informacji na temat coquito blanco
Coquito blanco to pochodzący z Portoryko kokosowy drink na bazie mleka kokosowego. Drink jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego. Do zrobienia drinka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko kokosowe, mleko skondensowane, rum, cynamon, mleko, wanilia.
Jak zrobić coquito blanco? W wysokim wąskim naczyniu umieść płynne składniki. Laskę wanilii przekrój na pół i nożem wydobądź ziarenka, dodaj je do pojemnika i ubij składniki razem. Podawaj w szklankach posypany cynamonem.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.
Rum jest alkoholem wysokoprocentowym. Dawniej pijany był przez piratów i rabusiów. Jego historia sięga czasów antycznych przywieziony do Europy przez ludność Arabską. Powstaje dzięki fermentacji trzciny cukrowej lub melasy. Wyróżnia się pięć rodzajów rumu, każdy z nich ma inne walory smakowe oraz różną zawartość procentową alkoholu. Produkcja rumu zależy od miejsca jego pochodzenia. Rum przeważnie dojrzewa powyżej roku najczęściej w drewnianych beczkach. Kolor rumu w dużej mierze zależy od materiału naczynia, w którym dojrzewał, rum dojrzewający w beczkach ma kolor ciemno brązowy. Natomiast rum dojrzewających w stalowych kadziach jest przeźroczysty. Rum może być także dodatkiem do kawy lub przyrządzić na jego bazie można Rumtopf czyli tradycyjne bawarskie owoce w rumie.
Podsumowując pyszny napój alkoholowy doskonale sprawdzi się jako drink na wieczory w gronie rodziny lub przyjaciół. Możesz go także dodać jako polewa do deserów. Napój możesz wzbogacić dodatkiem rodzynek lub wiórków kokosowych.
Alergeny w coquito blanco
Lista alergenów dla coquito blanco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- mleko skondensowane (zagęszczone)
Wartości odżywcze coquito blanco
Coquito blanco to koktajl z dodatkiem alkoholu. Nie powinny go spożywać osoby, które nie ukończyły 18 roku życia oraz kobiety w ciąży. Pozostałe osoby powinny również unikać spożywania dużych ilości alkoholu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.