Ciasto z truskawkami i kremem

Opublikowano: 15.12.2021 r., 20:34 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowe ciasto na paterze
Ciasto z truskawkami i kremem
Ciasto z kremem i truskawkami to pomysł na deser, który doskonale sprawdzi się podczas niedzielnego obiad. Jest pyszne i rozpływające się w ustach. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
497 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (250 g)
  • Truskawki (300 g)
  • Czekolada deserowa (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Przepis na ciasto z truskawkami i kremem krok po kroku

Cukier z jajkami ubij na gładką puszystą masę. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Przesiej ją przez sito do ubitej masy. Składniki delikatnie wymieszaj do połączenia się.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj ją do masy biszkoptowej. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostaw do wystudzenia.

Schłodzone mleko skondensowane i serek mascarpone zmiksuj na gładki gęsty krem.

Biszkopt przekrój na pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu (zostaw go trochę na górę) i połóż górną część biszkoptu.

Górę ciasta posmaruj pozostałym kremem. Ciasto ozdób połówkami truskawek.

Jak oceniasz przepis na ciasto z truskawkami i kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami i kremem

Pyszne ciasto z truskawkami i kremem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z truskawkami i kremem? Przygotowanie go jest proste. Na początku cukier ubijamy z jajkami na puszystą i gładką masę. Następnie łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do ubitej masy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników szpatułką. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do ciasta. Ponownie delikatnie mieszamy składniki. Ciasto wlewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Następnie schłodzone mleko skondensowane i serek mascarpone ubijamy na gładki, gęsty krem. Biszkopt przecinamy na pół. Dolną część smarujemy kremem, ale pamiętaj, aby zostawić część do posmarowania góry ciasta. Na krem układamy drugą część biszkoptu. Górę ciasta smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy połówkami truskawek. Ciasto przed podaniem warto schłodzić w lodówce.

Przepis na ciasto z truskawkami i kremem nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ono między innymi z jajek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. To również źródło kwasów omega-3 i 6. Jajka to źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.

Krem do ciasta z truskawkami w połączeniu z biszkoptem odpowiednio przygotowany jest najlepszy. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je również przygotować z galaretką. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie deseru, który będzie pyszny w smaku.

Alergeny w cieście z truskawkami i kremem

Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i kremem

na 100g gotowej potrawy

Ciasta tego typu powinniśmy spożywać okazjonalnie, ze względu na dużą ilość cukru w składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
311.13
497.80
Białko (g)
5.15
8.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
37.62
60.19
Węglowodany przyswajalne (g)
36.75
58.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
15.45
24.72
Tłuszcze nasycone (g)
13.53
21.64
Tłuszcze nienasycone (g)
1.92
3.08
Cholesterol (mg)
77.49
123.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
33.23
53.17
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.37
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.27
14.83
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.40
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.95
52.73
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.23
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.99
1.58
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.52
56.82
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.83
4.53
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
49.11
78.58
Potas (mg)
187.45
299.93
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
120.95
193.53
Fosfor (mg)
124.02
198.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.12
24.19
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.49
2.38
Cynk (mg)
0.60
0.96
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z truskawkami i kremem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z truskawkami i kremem

Koszt składników
49.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
250 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
3.54
Za 250 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
49.90