Ciasto z truskawkami i kremem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Mascarpone (500 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (250 g)
- Truskawki (300 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
Przepis na ciasto z truskawkami i kremem krok po kroku
Cukier z jajkami ubij na gładką puszystą masę. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Przesiej ją przez sito do ubitej masy. Składniki delikatnie wymieszaj do połączenia się.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj ją do masy biszkoptowej. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostaw do wystudzenia.
Schłodzone mleko skondensowane i serek mascarpone zmiksuj na gładki gęsty krem.
Biszkopt przekrój na pół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu (zostaw go trochę na górę) i połóż górną część biszkoptu.
Górę ciasta posmaruj pozostałym kremem. Ciasto ozdób połówkami truskawek.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami i kremem
Pyszne ciasto z truskawkami i kremem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto z truskawkami i kremem? Przygotowanie go jest proste. Na początku cukier ubijamy z jajkami na puszystą i gładką masę. Następnie łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do ubitej masy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników szpatułką. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do ciasta. Ponownie delikatnie mieszamy składniki. Ciasto wlewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Następnie schłodzone mleko skondensowane i serek mascarpone ubijamy na gładki, gęsty krem. Biszkopt przecinamy na pół. Dolną część smarujemy kremem, ale pamiętaj, aby zostawić część do posmarowania góry ciasta. Na krem układamy drugą część biszkoptu. Górę ciasta smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy połówkami truskawek. Ciasto przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Przepis na ciasto z truskawkami i kremem nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ono między innymi z jajek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. To również źródło kwasów omega-3 i 6. Jajka to źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.
Krem do ciasta z truskawkami w połączeniu z biszkoptem odpowiednio przygotowany jest najlepszy. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy je również przygotować z galaretką. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie deseru, który będzie pyszny w smaku.
Alergeny w cieście z truskawkami i kremem
Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Czekolada deserowa
Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i kremem
Ciasta tego typu powinniśmy spożywać okazjonalnie, ze względu na dużą ilość cukru w składzie.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.