Ciasto z serkiem waniliowym

Opublikowano: 16.03.2022 r., 9:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Waniliowe ciasto na niebieskich talerzach
Ciasto z serkiem waniliowym
Ciasto z serkiem waniliowym to świetna propozycja na pyszne szybkie do zrobienia ciasto. Można je podać jako deser na wiele różnych okazji, gdyż pięknie prezentuje się na talerzu.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
712 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Masło - 1,5 szklanki (300 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (700 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Żelatyna (20 g)
  • Galaretka (75 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto z serkiem waniliowym krok po kroku

Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie (500 ml) i schłodź w lodówce.

W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy.

Cały czas miksując dodaj cukier i miksuj do połączenia składników.

Dodawaj po jednym jajku i miksuj około 30 sekund.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

W misce umieść serek waniliowy.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zmiksuj z serkiem.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki.

Na wystudzone ciasto wyłóż serek waniliowy, na nim ułóż truskawki.

Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką truskawkową.

Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto z serkiem waniliowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z serkiem waniliowym

Ciasto z serkiem waniliowym to bardzo dobry pomysł na najlepsze ciasto z owocami. Szybkie ciasto świetnie komponuje się podane z dodatkiem kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na ciasto z serkiem waniliowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, masło, serek waniliowy, truskawki, żelatyna, galaretka truskawkowa.

Jak zrobić ciasto z serkiem waniliowym? Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie i schłodź w lodówce. W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy. Cały czas miksując, dodaj cukier i miksuj do połączenia składników. Dodawaj po jednym jajku i miksuj około 30 sekund. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. W misce umieść serek waniliowy. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zmiksuj z serkiem. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki. Na wystudzone ciasto wyłóż serek waniliowy, na nim ułóż truskawki. Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką truskawkową. Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także pokaźną ilość wapnia. Jest bardziej zasobny w tłuszcz niż jogurty naturalne. Waniliowy serek możesz przygotować w domu, dodając do niego cukier z prawdziwą wanilią.

Podsumowując pyszne wilgotne ciasto świetnie sprawdzi się jako lekki deser w upalne dni. Ciasto jest proste i można je przygotować z dodatkiem innych owoców. Ciasto jest dobre do spożycia, dopiero po schłodzeniu w lodówce weź to pod uwagę planując jego przygotowanie. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w cieście z serkiem waniliowym

Lista alergenów dla ciasta z serkiem waniliowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z serkiem waniliowym

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z serkiem waniliowym to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Podnosi od bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinni go spożywać diabetycy. Ciasto powinno występować jedynie jako dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
245.63
712.32
Białko (g)
8.57
24.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
28.40
82.35
Węglowodany przyswajalne (g)
27.97
81.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
11.35
32.92
Tłuszcze nasycone (g)
7.59
22.01
Tłuszcze nienasycone (g)
3.76
10.91
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.70
199.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
25.48
73.89
Wapń (mg)
65.11
188.83
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.43
108.56
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
3.55
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z serkiem waniliowym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z serkiem waniliowym

Koszt składników
45.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Serek homogenizowany waniliowy
700 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 5
9.00
Za 700 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Koszt składników
45.40