Ciasto z serkiem waniliowym
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1,5 szklanki (300 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Serek homogenizowany waniliowy (700 g)
- Truskawki (500 g)
- Żelatyna (20 g)
- Galaretka (75 g)
Przepis na ciasto z serkiem waniliowym krok po kroku
Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie (500 ml) i schłodź w lodówce.
W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy.
Cały czas miksując dodaj cukier i miksuj do połączenia składników.
Dodawaj po jednym jajku i miksuj około 30 sekund.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
W misce umieść serek waniliowy.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zmiksuj z serkiem.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki.
Na wystudzone ciasto wyłóż serek waniliowy, na nim ułóż truskawki.
Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką truskawkową.
Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta z serkiem waniliowym
Ciasto z serkiem waniliowym to bardzo dobry pomysł na najlepsze ciasto z owocami. Szybkie ciasto świetnie komponuje się podane z dodatkiem kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na ciasto z serkiem waniliowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, masło, serek waniliowy, truskawki, żelatyna, galaretka truskawkowa.
Jak zrobić ciasto z serkiem waniliowym? Galaretkę truskawkową rozpuść w gorącej wodzie i schłodź w lodówce. W misce umieść ciepłe masło i ubij do powstania białej puszystej masy. Cały czas miksując, dodaj cukier i miksuj do połączenia składników. Dodawaj po jednym jajku i miksuj około 30 sekund. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. W misce umieść serek waniliowy. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zmiksuj z serkiem. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki. Na wystudzone ciasto wyłóż serek waniliowy, na nim ułóż truskawki. Wierzch ciasta zalej tężejącą galaretką truskawkową. Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także pokaźną ilość wapnia. Jest bardziej zasobny w tłuszcz niż jogurty naturalne. Waniliowy serek możesz przygotować w domu, dodając do niego cukier z prawdziwą wanilią.
Podsumowując pyszne wilgotne ciasto świetnie sprawdzi się jako lekki deser w upalne dni. Ciasto jest proste i można je przygotować z dodatkiem innych owoców. Ciasto jest dobre do spożycia, dopiero po schłodzeniu w lodówce weź to pod uwagę planując jego przygotowanie. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w cieście z serkiem waniliowym
Lista alergenów dla ciasta z serkiem waniliowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Serek homogenizowany waniliowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z serkiem waniliowym
Ciasto z serkiem waniliowym to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Podnosi od bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinni go spożywać diabetycy. Ciasto powinno występować jedynie jako dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.