Ciasto z dynią i jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (150 g)
- Jogurt naturalny - 1 małe opakowanie (180 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Jabłko - 2 małe sztuki (300 g)
- Dynia (400 g)
Przepis na ciasto z dynią i jabłkami krok po kroku
Masło roztop w garnuszku i pozostaw je do przestudzenia.
W misce utrzyj jajka z dodatkiem cukru przy pomocy miksera.
Następnie do masy jajecznej dodaj część mąki, roztopione masło, jogurt, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
Następnie do masy dodawaj partiami, pozostałą mąkę ciągle miksując masę.
Dynię przetnij na pół, usuń z niej nasiona i zwłóknienia, dokładnie umyj i obierz ze skóry.
Obraną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Dynię dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto z dynią.
Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki o grubości około 5 mm.
Plastry jabłka ułóż na wierzchu ciasta i posyp je odrobiną cynamonu.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat ciasta z dynią i jabłkami
Ciasto z dynią i jabłkami to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto możesz podać jaką słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na ciasto z dynią i jabłkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jogurt naturalny, jajka, masło, jabłka, dynia, cynamon, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić ciasto z dynią i jabłkami? W misce utrzyj jajka z dodatkiem cukru. Do masy jajecznej dodaj część mąki, roztopione masło, jogurt, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Składniki dokładnie. Do masy dodawaj partiami, pozostałą mąkę ciągle miksując masę. Obraną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dynię dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto z dynią. Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki o grubości około 5 mm. Plastry jabłka ułóż na wierzchu ciasta i posyp je odrobiną cynamonu. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień.
Podsumowując: wiesz już jak upiec proste ciasto z dynią i jabłkami. Ciasto świetnie sprawdzi się, aby przemycić wartościowe warzywa do diety niejadków. Ciasta przygotowane na bazie dyni możesz podać jako słodką przekąskę podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto z dyni i jabłek doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w cieście z dynią i jabłkami
Lista alergenów dla ciasta z dynią i jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z dynią i jabłkami
Ciasto z dynią i jabłkami to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Dynia oraz jabłka wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.