Ciasto pina colada
- Herbatniki (450 g)
- Wiórki kokosowe (150 g)
- Sok z limonki - 5 łyżek (50 ml)
- Mleczko kokosowe (1000 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Żółtko jajka - 2 sztuki (2 szt.)
- Rum biały - 3 łyżki (30 ml)
- Masło (200 g)
- Ananas w puszce - 1 puszka (580 g)
- Żelatyna - 1 łyżka (10 g)
Przepis na ciasto pina colada krok po kroku
1,5 szklanki mleka kokosowego wymieszaj z mąką, skrobią, cukrem, żółtkami oraz rumem (zwykłym lub Malibu).
Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszaj aż zacznie się gotować. Odstaw z ognia do całkowitego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Masło pokrój w kostkę i ubijaj mikserem kilka minut, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dolewaj budyń, cały czas mieszając.
Syrop z ananasów wlej do garnka, zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę - mieszaj aż się rozpuści.
Ananasa pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i odstaw do schłodzenia aż zastygnie jak galaretka.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Wyłóż pierwszą warstwę herbatników, posmaruj kremem kokosowym, skrop sokiem z limonki, ułóż kolejną warstwę herbatników i masę ananasową. Kontynuuj do wyczerpania składników.
Odstaw do lodówki co całkowitego schłodzenia.
Więcej informacji na temat ciasta pina colada
Ciasto pina colada to pomysł na pyszne ciasto inspirowane hawajskim drinkiem, znanym chyba wszystkim miłośnikom rumu i egzotycznych smaków. Przygotowane z ananasem i mleczkiem kokosowym ma idealnie słodki smak, przełamany kwaskowatością owoców. Smakuje egzotycznie i tropikalnie, pozwalając myślami przenieść się na hawajską plażę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto pina colada koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ciasto pina colada możesz przygotować na biszkopcie lub herbatnikach. Pierwsza wersja jest zdecydowanie bardziej delikatna i puszysta, jednak jej przygotowanie wymaga znacznie dłuższego czasu przygotowania oraz pieczenia. Z kolei ciasto na herbatnikach jest zdecydowanie prostsze, szybsze i nie wymaga pieczenia, a również wychodzi bardzo dobre i smaczne. Do przygotowania tego ciasta potrzebne będą Ci herbatniki lub składniki na biszkopt, mleczko kokosowe, ananas w puszce, wiórki kokosowe, limonka, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, cukier, a najlepiej słodzik, na przykład ksylitol, żółtka, oraz - opcjonalnie likier kokosowy lub rum kokosowy Malibu. ich dodatek podkreśla smak ciasta, jednak z powodzeniem możesz z nich zrezygnować zwłaszcza jeśli przygotowujesz ciasto także dla dzieci, czy kobiet w ciąży. Jak widzisz lista składników jest dość długa, dlatego zaplanuj sobie zrobienie tego ciasta odpowiednio wcześnie, aby niczego Ci nie zabrakło. Pamiętaj też, że nie jest to ciasto które można przygotować w kilka minut, czy na ostatnią chwilę, nawet w wersji bez pieczenia. Każda warstwa wymaga oddzielnego przygotowania, dlatego jest to dość czasochłonne, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart. Jeśli lubisz egzotyczne, kokosowe smaki to ciasto pina colada z pewnością wstrzeli się w Twój gust. Koniecznie poznaj nasz przepis na ciasto pina colada i zobacz jak je przygotować, aby miało idealny smak. Z pewnością zostanie w Twojej kuchni na długo.
Alergeny w cieście pina colada
Lista alergenów dla ciasta pina colada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta pina colada
Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.