Ciasto kruche Thermomix
- Mąka krupczatka (350 g)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Cukier puder (80 g)
- Masło (185 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Śmietana 18% - 1 łyżka (25 g)
Przepis na ciasto kruche z thermomixa krok po kroku
Masło pokrój w kawałki.
Wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa i mieszaj przez 1 minutę / obroty 5.
Ciasto uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut.
Ciastem wylep blachę.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz 10-15 minut.
Ciasto kruche użyj do przygotowania ulubionego ciasta. Z dodatkiem innych składników piecz jeszcze 35 minut w 180 st. C.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat ciasta kruchego z thermomixa
Ciasto kruche Thermomix to szybkie i łatwe rozwiązanie na pyszny, kruchy spód do ciasta. Tak przygotowane ciasto kruche możesz wykorzystać nie tylko do przygotowania słodkich wypieków.
Ciasto kruche jest rodzajem słodkiego lub wytrawnego wypieku o kruchej strukturze. Wykonuje się je z mąki, tłuszczu i jaj. Najlepsza do jego wykonania jest mąka krupczatka. To powoduje, że ciasto jest najbardziej plastyczne. Ze względu na zawartość tłuszczu zyskuje ono swoją kruchą teksturę. W przypadku żółtek można spotkać przepisy z użyciem surowego lub ugotowanego. W naszym przepisie wykorzystujemy również cukier puder, co powoduje, że świetnie nadaje się do słodkich wypieków.
Potrzebne składniki to mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier puder, masło, żółtka jaj i śmietanę 18%. Jeśli nie posiadasz cukru pudru, wystarczy, że zmielisz podobną jak w przepisie ilość cukru przez 30 sekund / obroty 10.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto kruche w Thermomixie to pierwszym krokiem jest pokrojenie masła w kostkę, co ułatwi wymieszanie wszystkich składników. Razem z masłem umieść pozostałe składniki w naczyniu Thermomixa i wymieszaj przez około minutę. Następnie uformuj ciasto w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto dobrze się schłodzi, wylep nim blachę, którą wykorzystujesz do przygotowania ciasta. Jeśli chcesz ułatwić sobie ten proces, możesz pokroić je w plastry i układać jeden obok drugiego. Ciasto podpiecz przez 10-15 minut. Jeśli chcesz użyć go do ciasta z zimnym kremem, to piecz jeszcze 15 minut. Sami widzicie, że ten sprawdzony przepis na ciasto kruche z Thermomixa jest naprawdę szybkie w przygotowaniu.
Tak wykonane pyszne ciasto kruche Thermomix możecie wykorzystać do przygotowania tartaletek, czyli małych, jednoporcjowych ciasteczek z kremem.
Najprostszy krem możecie wykonać z bitej śmietany, mascarpone i cukru pudru. Wystarczy wszystko razem ubić z użyciem motylka przez 2 minuty / obroty 4. Gotowy krem wyłóż na ciasto i ozdób ulubionymi, świeżymi owocami. Tylko tyle wystarczy, by wykonać dobre ciasto na lato.
Alergeny w cieście kruchym z thermomixa
Lista alergenów dla ciasta kruchego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka krupczatka
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta kruchego z thermomixa
W domowych wypiekach, zamiast cukru, możesz użyć zmielonego erytrolu co zmniejszy kaloryczność ciasta.
Energia i białka
(700g)
Węglowodany
(700g)
Tłuszcze
(700g)
Witaminy
(700g)
Składniki mineralne
(700g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.