Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś i szpinak w cieście
Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem
Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 15 min
159 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szpinak mrożony (250 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Ciasto francuskie (375 g)
  • Jajko (50 szt.)
  • Łosoś wędzony - 1 opakowanie (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Mascarpone (30 g)
  • Sezam nasiona (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, patelnia

Przepis na ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem krok po kroku

Czosnek obierz i posiekaj drobno.

Łososia wędzonego pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak oraz łyżkę stołową soku z cytryny. Szpinak smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut (aż się całkowicie rozmrozi).

Następnie do szpinaku dodaj czosnek i przesmaż chwilę.

Do szpinaku dodaj również serek mascarpone, łososia i dokładnie wymieszaj.

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w prostokąty o wymiarach około 10 cm na 5 cm.

Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego umieść farsz.

Jajko rozbełtaj z odrobiną soli.

Krótsze brzegi ciasta francuskiego posmaruj jajkiem i zawiń roladki.

Wierzch ciasta francuskiego posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem.

Roladki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.

Gotowe roladki podawaj po przestudzeniu.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem to doskonały pomysł na kolację. Ciasto francuskie z łososiem świetnie sprawdzi się również jako przekąska lub przystawka podana podczas imprez rodzinnych, lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski niezbędne będą następujące produkty spożywcze: liście szpinaku, czosnek, ciasto francuskie, jajka, łosoś wędzony, olej rzepakowy, mascarpone, sezam, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

A jak zrobić ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem? Czosnek obierz i posiekaj drobno. Łososia wędzonego pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak oraz łyżkę stołową soku z cytryny. Szpinak smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Następnie do szpinaku dodaj czosnek i przesmaż chwilę. Do szpinaku dodaj również serek mascarpone, łososia i dokładnie wymieszaj. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w prostokąty o wymiarach około 10 cm na 5 cm. Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego umieść farsz. Krótsze brzegi ciasta francuskiego posmaruj jajkiem i zawiń roladki. Wierzch ciasta francuskiego posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest nisko kaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując smaczne ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem to doskonała propozycja na przekąskę lub kolację. Pyszne ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto je wystudzić. Produkty niezbędne do wykonania przekąski dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w cieście francuskim z łososiem i szpinakiem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem to doskonała propozycja na przekąskę lub przystawkę. Łosoś wykorzystany do przygotowania dania stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
187.24
159.15
Białko (g)
11.42
9.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
5.91
5.03
Węglowodany przyswajalne (g)
5.45
4.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
12.82
10.90
Tłuszcze nasycone (g)
4.78
4.07
Tłuszcze nienasycone (g)
8.04
6.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.68
4.83
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.36
2.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
288.59
245.30
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
165.25
140.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.47
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.02
1.72
Brak danych dla: ciasto francuskie, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.87
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
124.15
105.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.40
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.51
47.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
493.74
419.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
160.19
136.16
Potas (mg)
147.10
125.04
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
63.44
53.92
Fosfor (mg)
172.81
146.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.73
16.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.90
1.62
Cynk (mg)
1.17
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

Koszt składników
101.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
250 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 250 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ciasto francuskie
375 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Jajko
50 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 9
50.00
Za 50 szt.
Łosoś wędzony
100 g
1 opakowanie
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mascarpone
30 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 30 g
Sezam nasiona
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
101.50