Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Opublikowano: 16.03.2021 r., 19:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem, kruszonką oraz polewą cytrynową
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem, kruszonką oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Ciasto drożdżowe bez problemu można zabrać w dłuższą podróż.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
216 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (540 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Drożdże prasowane (40 g)
  • Mleko 2% (1000 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 4 łyżki (79 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (90 g)
  • Rabarbar (400 g)
  • Cukier puder (190 g)
  • Masło (30 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1 łyżka (30 ml)
  • Sok z cytryny - połowka cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową krok po kroku

Przygotuj blaszkę do pieczenia 25x35 cm. Drożdże i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 250 ml mleka powinno być lekko ciepłe.

Ciepłe mleko połącz z rozkruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru. Zostaw na 15 minut by wyrosło. Do dużej miski wsyp resztę mąki (z 500 g), pozostałe 3 łyżki cukru oraz jajka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie zamieszaj. Dodaj olej, wyrób ciasto (około 5 minut). Konsystencja będzie nieco klejąca, posyp lekko mąką i zostaw do dalszego wyrastania na godzinę.

Zrób budyń - zagotuj 600 ml mleka. W pozostałych 150 ml mleka rozpuść proszki budyniowe i 30 g cukru. Wymieszaj tak by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz ogień i wlej wymieszane proszki budyniowe i szybko mieszaj łyżką aż powstanie odpowiednia konsystencja budyniu. Zdejmij z ognia i przykryj garnek przykrywką.

Przygotuj rabarbar - rabarbar pokrój w plasterki i następnie wymieszaj z 2 łyżkami cukru.

40 g mąki, 30 g cukru pudru oraz 30 g masła posiekaj i zagnieć szybko tworząc kruszonkę. Konsystencja powinna być sypka - łatwo będzie posypać po cieście. Schłodź w lodówce.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wygodnie będzie nakładać namoczoną w zimnej wodzie łyżką, ponieważ ciasto może się kleić. Na ciasto wyłóż budyń, a na budyń rabarbar. Posyp kruszonką i wbij ją w ciasto, by po upieczeniu nie odpadała.

Piecz ciasto w nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza piekarniku do suchego patyczka (około godzinę).

3/4 szklanki cukru pudru, wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz 1 łyżkę jogurtu greckiego wymieszaj tworząc polewę. Polej upieczone ciasto polewą.

Jak oceniasz przepis na drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji z ciastem drożdżowym smakuje fantastycznie. Idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę. Niezawodny przepis babci, który zachwyca smakiem. Ciasto drożdżowe bez problemu można zabrać w dłuższą podróż. Nie ma problemu by ciasto spakować na dłuższy pobyt poza domem. Wychodzi przepysznie puchate i wilgotne.

Alergeny w drożdżowym cieście z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Lista alergenów dla drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
200.21
216.23
Białko (g)
5.13
5.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
31.31
33.82
Węglowodany przyswajalne (g)
30.89
33.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
6.28
6.78
Tłuszcze nasycone (g)
1.98
2.14
Tłuszcze nienasycone (g)
4.29
4.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.11
3.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
1.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.13
22.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina A (µg (mcg))
46.83
50.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.59
1.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.92
49.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
1.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.71
49.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.23
13.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
44.17
47.71
Potas (mg)
147.25
159.03
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.42
74.97
Fosfor (mg)
80.58
87.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.94
16.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
1.41
Cynk (mg)
0.61
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżowego ciasta z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową

Koszt składników
45.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
540 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 540 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Drożdże prasowane
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
79 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 79 g
Budyń (proszek)
90 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.25
Za 90 g
Rabarbar
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cukier puder
190 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.95
Za 190 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
30 ml
1 łyżka
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.37
Za 30 ml
Sok z cytryny
20 ml
połowka cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
45.20