Ciastka z płatków kukurydzianych

Opublikowano: 29.08.2023 r., 21:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące ciastka kukurydziane
Ciastka z płatków kukurydzianych
Ciastka z płatków kukurydzianych to idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Dlatego, jeśli brakuje Ci pomysłu na łakocie bez glutenu, poznaj mój przepis.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 15 min
123 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Płatki kukurydziane bez cukru - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, lodówka

Przepis na ciastka z płatków kukurydzianych krok po kroku

W misce ubij masło z cukrem na gładką i puszystą masę.

Następnie wbij jajko, dodaj ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Wymieszaj mokre składniki z suchymi, nie mieszaj zbyt długo aby ciasto nie stało się zbyt twarde. Masa powinna być plastyczna.

Dodaj płatki kukurydziane, delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić dodatki w cieście.

Przy pomocy łyżki formuj niewielkie kuleczki ciasta, ułóż je na przygotowanej blaszce do pieczenia.

Wstaw blaszkę z ciastkami do lodówki na około 30 minut.

Po schłodzeniu ciastek, wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż brzegi ciastek zaczynają się delikatnie rumienić.

Jak oceniasz przepis na ciastka z płatków kukurydzianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat ciastek z płatków kukurydzianych

Ciastka z płatków kukurydzianych to zdrowe i pyszne przekąski nie tylko dla dzieci.

Domowe ciastka są niezwykle chrupiące i delikatnie słodkie, dlatego będą idealnym rozwiązaniem na przekąskę do kawy, herbaty czy po prostu do podjadania w ciągu dnia. Mój przepis na ciastka z płatków kukurydzianych powstaje z kilku podstawowych składników takich jak: masło, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól, płatki kukurydziane. Dodatkowo możesz użyć 50 g posiekanych orzechów lub kawałków czekolady.

Zatem, jak zrobić ciastka z płatków kukurydzianych?

W misce ubij masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie wbij jajko, dodaj ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj mokre składniki z suchymi, nie mieszaj zbyt długo aby ciasto nie stało się zbyt twarde. Masa powinna być plastyczna. Dodaj płatki kukurydziane, delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić dodatki w cieście. Przy pomocy łyżki formuj niewielkie kuleczki ciasta, ułóż je na przygotowanej blaszce do pieczenia. Wstaw blaszkę z ciastkami do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu ciastek, wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż brzegi ciastek zaczynają się delikatnie rumienić.

Sam widzisz, jak szybkie w przygotowaniu są te pyszne ciasteczka. Dodatkowo, jeśli użyjesz mąkę owsianą lub bezglutenową będzie to idealna przekąska dla osób z celiakią. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Twoje pyszne ciastka z płatków kukurydzianych są dobre do spożycia. Przechowuj je w papierowej torebce, aby zachować ich chrupkość.

Alergeny w ciastkach z płatków kukurydzianych

Lista alergenów dla ciastek z płatków kukurydzianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciastek z płatków kukurydzianych

na 100g gotowej potrawy

Na wierzch ciastek możesz dodać swoje ulubione dodatki. Idealne sprawdzą się posiekane orzechy lub kawałki czekolady.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
410.95
123.29
Białko (g)
7.49
2.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
61.89
18.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
15.05
4.51
Tłuszcze nasycone (g)
10.58
3.17
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek z płatków kukurydzianych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek z płatków kukurydzianych

Koszt składników
25.25
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Płatki kukurydziane bez cukru
250 g
1 szklanka
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 250 g
Koszt składników
25.25