Ciasteczka serowe z powidłami
- Ser twarogowy chudy - 1 kostka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Powidła śliwkowe - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
Przepis na ciasteczka serowe z powidłami krok po kroku
Masło posiekaj na mniejsze kawałki.
Dodaj mąkę i twaróg, wymieszaj całość w rękach.
Uformuj kulę i odstaw do lodówki na 15 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie, pokrój ciasto na kwadraty.
Na środek każdego dodaj odrobinę powideł i zlep ciasto.
Upiecz ciastka w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
-
Powidła śliwkowe
-
Powidło śliwkowe
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto z powidłami
-
Murzynek z powidłami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Powidła śliwkowe bez cukru
-
Powidła śliwkowe Thermomix
-
Piernik przekładany powidłami
-
Szybkie powidła śliwkowe
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Pleśniak z powidłami
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Strucla z powidłami
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Powidła z mirabelek
-
Powidła z wiśni
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Powidła
Więcej informacji na temat ciasteczek serowych z powidłami
Ciasteczka serowe z powidłami to świetny pomysł na drugie śniadanie nie tylko dla dzieci, ale też przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasteczka serowe z powidłami, które większość z nas zapewne pamięta z czasów dzieciństwa. Była to najlepsza, szybka i tania słodka przekąska.
Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: mąka, jajka, twaróg i powidła.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Jeśli nie chcesz użyć mąki pszennej postaw na gryczaną lub owsianą.
Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą powidła lub dżem, jeśli możesz postaw na domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny dla dzieci, jako naturalny dodatek do np. naleśników.
Zatem, jak zrobić ciasteczka serowe z powidłami?
W pierwszej kolejności masło posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj mąkę i twaróg, wymieszaj całość w rękach. Uformuj kulę i odstaw do lodówki na 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie, pokrój ciasto na kwadraty. Na środek każdego dodaj odrobinę powideł i zlep ciasto. Upiecz ciastka w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Po tym czasie nasze pyszne ciasteczka z powidłami są dobre do spożycia. Śmiało podawaj je jako domowy deser lub słodką przekąskę do szkoły, pracy czy na uczelnię.
Przygotuj je i przekonaj się, jakie są smaczne.
Alergeny w ciasteczkach serowych z powidłami
Lista alergenów dla ciasteczek serowych z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasteczek serowych z powidłami
Ciastka możesz przygotować z mąką bezglutenową i dodatkiem dżemu.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.