Ciasteczka maślane Thermomix
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 (300 g)
- Masło (200 g)
- Cukier (100 g)
- Cukier waniliowy (20 g)
Przepis na ciasteczka maślana z thermomixa krok po kroku
Wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj szczyptę soli. Całość wymieszaj z użyciem kopystki 45 sekund / obroty 5.
Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze i rozpłaszczaj z użyciem widelca, by powstał ładny wzorek.
Piecz 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią.
Podawaj po ostygnięciu.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat ciasteczek maślanych z thermomixa
Pyszne ciasteczka maślane Thermomix to szybki i łatwy sposób na domowy deser. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub podwieczorek dla dzieci.
Przepis na ciasteczka maślane z Thermomixa przygotujesz z pięciu składników. Wystarczy jajko, mąka, masło cukier biały i cukier waniliowy. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścisz w naczyniu Thermomixa i wymieszasz z użyciem kopystki. Ciasto owiń folią i schowaj w lodówce na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj w kuleczki. Układaj na blasze i spłaszczaj z użyciem widelca. Dzięki temu uzyskasz na nich ładny wzorek. Piecz 10-12 minut, aż ładnie się zrumienią. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasteczka maślane w Thermomixie. A to szybkie i dobre rozwiązanie na deser na stałe zagości w Twojej kuchni.
Mianem ciasteczka określamy rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego. Wykonuje się je w różnych kształtach, smakach czy wielkości. Z reguły ciastko przeznaczone jest na jedną porcję. Można podzielić je pod względem trwałości. Ciasteczka maślane Thermomix zaliczamy do ciastek bardziej kruchych i suchych, dzięki czemu mogą być przechowywane dłużej niż te bardziej miękkie przekładane kremami. Choć z reguły ciastka kojarzymy ze słodkim wyrobem, to można spotkać je również w wersji wytrawnej z dodatkiem soli lub np. cebuli. W każdym wydaniu ciastka są smaczne i stanowią fajne wzbogacenie diety.
Domowe słodycze to świetny pomysł na zdrowy deser. Będą lepszym wyborem ze względu na użyte składniki. W domowych wyrobach można również wprowadzać modyfikację, np. zamieniając cukier na słodzik. Mimo to warto użyć cukru waniliowego, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu ciasteczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.
Alergeny w ciasteczkach maślanych z thermomixa
Lista alergenów dla ciasteczek maślanych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasteczek maślanych z thermomixa
Domowe słodycze to świetny pomysł na zdrowy deser. Będą lepszym wyborem ze względu na użyte składniki. W domowych wyrobach można również wprowadzać modyfikację, np. zamieniając cukier na słodzik.
Energia i białka
(18g)
Węglowodany
(18g)
Tłuszcze
(18g)
Witaminy
(18g)
Składniki mineralne
(18g)
-
jajka,
mąka pszenna,
masło,
cukier,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.