Chrupiące frytki z batatów
- Bataty - 7 średnich sztuk (1000 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na chrupiące frytki z batatów krok po kroku
Bataty obierz ze skórki. Pokrój je w cząstki przypominające grube frytki. Jeśli pokroisz je w cienkie paski będą suche.
W dużej misce umieść bataty, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą, wlej olej i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bataty.
Piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z cukinii
-
Frytki z dyni
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat chrupiących frytek z batatów
Chrupiące frytki z batatów to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Pieczone bataty możesz także podać jako przystawkę z dipem jogurtowym. Przepis na chrupiące frytki z batatów jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia frytek z batatów będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: bataty, olej rzepakowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra.
Jak zrobić chrupiące frytki z batatów i ile piec? Na początek bataty obierz i pokrój na kawałki przypominające kształtem bardzo grube frytki. Aby bataty zachowały swoją wilgoć i kremową konsystencję pokrój je w większe kawałki. Bataty są dużo twardsze niż ziemniaki dlatego przygotuj ostry nóż i uważaj na palce, najlepiej zrobić to da desce do krojenia. Przełóż pokrojone słodkie ziemniaki do miski, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą, wlej olej i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej bataty i piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Bataty znane już od czasów wypraw Kolumba, to pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A (100 gramowa porcja pokrywa w 98% dzienne zapotrzebowanie). Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę. Są nisko kaloryczne i zawierają długo rozkładające się węglowodany.
Podsumowując chrupiące frytki z batatów to pyszne danie dla dzieci i dorosłych. Frytki przygotowane w piekarniku wspaniale pasują na obiad. Dobre frytki możesz także podać jako podwieczorek z dipem jogurtowym.
Alergeny w chrupiących frytkach z batatów
Lista alergenów dla chrupiących frytek z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze chrupiących frytek z batatów
Frytki z batatów to dobra propozycja na dodatek do obiadu lub przekąskę. Frytki podane z sosem jogurtowym doskonale zaspokoją apetyt na coś słonego. Delikatny słodki posmak sprawia że nie wszyscy lubią bataty, dlatego wypróbuj czy posmakują i Tobie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.