Causa rellena

Opublikowano: 16.11.2021 r., 10:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Peruwiańskie danie Causa Rellena
Causa Rellena
Causa Rellena to danie kuchni peruwiańskiej. Podaje się je na zimno jako warstwową konstrukcję na bazie tłuczonych ziemniaków z dodatkiem mięsa lub ryby. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
394 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne - 8 średnich sztuk (800 g)
  • Limonka (200 g)
  • Papryka żółta - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Majonez (250 g)
  • Awokado - 1 duża sztuka (300 g)
  • Groszek konserwowy (200 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Kolendra świeża (30 g)
  • Oliwki czarne (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, rant do ciasta

Przepis na causa rellena krok po kroku

Ugotuj pierś z kurczaka w wodzie z dodatkiem pokrojonej w kostkę marchwi, masła, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz soli.

Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Paprykę pomarańczową oczyść z gniazda nasiennego i zblanszuj w gorącej wodzie i zblenduj.

Ugotowane ziemniaki wystudź i umieść w malakserze, dodaj do nich majonez, czosnek, sok z limonki, pastę z papryki oraz chili, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Pierś z kurczaka i marchew odsącz z wody.

Pierś posiekaj drobno nożem, wymieszaj z majonezem, kolendrą oraz pieprzem.

Awokado rozdrobnij z majonezem, dodaj marchew i groszek oraz czarne oliwki.

Na sam spód rantu wyłóż warstwę puree ziemniaczanego, na nie farsz mięsny lub z awokado, potem warstwa puree i pozostały farsz, całość przykryj puree.

Podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na causa rellena
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat causa rellena

Causa Rellena to tradycyjne danie pochodzące z kuchni peruwiańskiej. Historia powstania tego dania nie jest jasna. Lecz każda z nich nawiązuje do karmienia ludzi. Niegdyś, gdy brakowało żywności ludzie wymyślali przeróżne potrawy z bardzo prostych i łatwo dostępnych składników. Bardzo wiele wspaniałych dań swój początek zawdzięcza kuchni biedoty lub pasterzy. Causa Rellena to połączenie tłuczonych ziemniaków z dodatkiem ryby lub mięsa. Przepis na danie jest prosty, lecz jego odwzorowanie w 100% nie jest możliwe ze względu na brak dostępnych składników. Do przygotowania pysznego dania potrzebne Ci będą następujące składniki: ziemniaki żółte, papryka pomarańczowa, limonka, czosnek, majonez, pierś z kurczaka, kolendra, awokado, czarne oliwki, groszek konserwowy, marchew, sól, pieprz, chili.

Jak zrobić causa rellena? Na początek ugotuj pierś z kurczaka w wodzie z dodatkiem pokrojonej w kostkę marchwi, masła, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz soli. Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Paprykę pomarańczową oczyść z gniazda nasiennego i zblanszuj w gorącej wodzie. Usuń z niej skórkę i zblenduj. Ugotowane ziemniaki wystudź i umieść w malakserze, dodaj do nich majonez, czosnek, sok z limonki, pastę z papryki oraz chili, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pierś z kurczaka i marchew odsącz z wody. Pierś posiekaj drobno nożem, wymieszaj z majonezem, kolendrą oraz pieprzem. Awokado rozdrobnij z majonezem, dodaj marchew i groszek oraz czarne oliwki. Do złożenia dania potrzebować będziesz mały rant do ciasta, aby wszystkie składniki były równo ułożone. Na sam spód wyłóż warstwę puree ziemniaczanego, na nie wyłóż mus awokado z marchewką i groszkiem, następnie warstwa puree, na niej kurczak z majonezem i kolejna warstwa ziemniaczanego puree. Danie podawaj na zimno.

Podsumowując causa rellena to doskonała przystawka podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Podane na zimno ziemniaki z dodatkami są sytą przystawką. Pamiętaj, aby wybrać odpowiedni gatunek ziemniaka, najlepsze będą żółte ziemniaki do puree. Potrawę możesz przygotować także z tuńczykiem z puszki lub łososiem.

Alergeny w causa rellena

Lista alergenów dla causa rellena przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze causa rellena

na 100g gotowej potrawy

Causa rellena to danie nie zawierające glutenu. Może być spożywane przez osoby z jego nietolerancją. Przystawka zawiera także dużą ilość białka zwierzęcego oraz cenny błonnik pokarmowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
135.94
394.22
Białko (g)
5.82
16.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
8.44
24.47
Węglowodany przyswajalne (g)
6.50
18.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
5.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
9.11
26.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.96
5.69
Tłuszcze nienasycone (g)
7.15
20.73
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.06
8.87
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.09
11.86
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.22
52.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
66.71
193.47
Witamina B6 (mg)
0.30
0.88
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.15
Witamina C (mg)
22.06
63.98
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.59
1.70
Brak danych dla: papryka żółta, groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.07
8.90
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Ryboflawina (mg)
0.07
0.21
Niacyna (mg)
2.59
7.52
Foliany (µg (mcg))
20.54
59.57
Beta karoten (µg (mcg))
655.03
1899.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
136.39
395.52
Potas (mg)
288.37
836.26
Wapń (mg)
18.86
54.70
Fosfor (mg)
74.66
216.52
Magnez (mg)
18.37
53.26
Żelazo (mg)
0.98
2.83
Cynk (mg)
0.39
1.14
Miedź (mg)
0.10
0.29
Mangan (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: marchewka, oliwki czarne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny causa rellena 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania causa rellena

Koszt składników
234.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
800 g
8 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Limonka
200 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Papryka żółta
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Majonez
250 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
3.70
Za 250 g
Awokado
300 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Groszek konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Kolendra świeża
30 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 30
165.00
Za 30 g
Oliwki czarne
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
234.00