Causa rellena
- Ziemniaki późne - 8 średnich sztuk (800 g)
- Limonka (200 g)
- Papryka żółta - 1 średnia sztuka (200 g)
- Majonez (250 g)
- Awokado - 1 duża sztuka (300 g)
- Groszek konserwowy (200 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Kolendra świeża (30 g)
- Oliwki czarne (200 g)
Przepis na causa rellena krok po kroku
Ugotuj pierś z kurczaka w wodzie z dodatkiem pokrojonej w kostkę marchwi, masła, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz soli.
Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Paprykę pomarańczową oczyść z gniazda nasiennego i zblanszuj w gorącej wodzie i zblenduj.
Ugotowane ziemniaki wystudź i umieść w malakserze, dodaj do nich majonez, czosnek, sok z limonki, pastę z papryki oraz chili, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Pierś z kurczaka i marchew odsącz z wody.
Pierś posiekaj drobno nożem, wymieszaj z majonezem, kolendrą oraz pieprzem.
Awokado rozdrobnij z majonezem, dodaj marchew i groszek oraz czarne oliwki.
Na sam spód rantu wyłóż warstwę puree ziemniaczanego, na nie farsz mięsny lub z awokado, potem warstwa puree i pozostały farsz, całość przykryj puree.
Podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat causa rellena
Causa Rellena to tradycyjne danie pochodzące z kuchni peruwiańskiej. Historia powstania tego dania nie jest jasna. Lecz każda z nich nawiązuje do karmienia ludzi. Niegdyś, gdy brakowało żywności ludzie wymyślali przeróżne potrawy z bardzo prostych i łatwo dostępnych składników. Bardzo wiele wspaniałych dań swój początek zawdzięcza kuchni biedoty lub pasterzy. Causa Rellena to połączenie tłuczonych ziemniaków z dodatkiem ryby lub mięsa. Przepis na danie jest prosty, lecz jego odwzorowanie w 100% nie jest możliwe ze względu na brak dostępnych składników. Do przygotowania pysznego dania potrzebne Ci będą następujące składniki: ziemniaki żółte, papryka pomarańczowa, limonka, czosnek, majonez, pierś z kurczaka, kolendra, awokado, czarne oliwki, groszek konserwowy, marchew, sól, pieprz, chili.
Jak zrobić causa rellena? Na początek ugotuj pierś z kurczaka w wodzie z dodatkiem pokrojonej w kostkę marchwi, masła, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz soli. Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Paprykę pomarańczową oczyść z gniazda nasiennego i zblanszuj w gorącej wodzie. Usuń z niej skórkę i zblenduj. Ugotowane ziemniaki wystudź i umieść w malakserze, dodaj do nich majonez, czosnek, sok z limonki, pastę z papryki oraz chili, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pierś z kurczaka i marchew odsącz z wody. Pierś posiekaj drobno nożem, wymieszaj z majonezem, kolendrą oraz pieprzem. Awokado rozdrobnij z majonezem, dodaj marchew i groszek oraz czarne oliwki. Do złożenia dania potrzebować będziesz mały rant do ciasta, aby wszystkie składniki były równo ułożone. Na sam spód wyłóż warstwę puree ziemniaczanego, na nie wyłóż mus awokado z marchewką i groszkiem, następnie warstwa puree, na niej kurczak z majonezem i kolejna warstwa ziemniaczanego puree. Danie podawaj na zimno.
Podsumowując causa rellena to doskonała przystawka podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Podane na zimno ziemniaki z dodatkami są sytą przystawką. Pamiętaj, aby wybrać odpowiedni gatunek ziemniaka, najlepsze będą żółte ziemniaki do puree. Potrawę możesz przygotować także z tuńczykiem z puszki lub łososiem.
Alergeny w causa rellena
Lista alergenów dla causa rellena przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze causa rellena
Causa rellena to danie nie zawierające glutenu. Może być spożywane przez osoby z jego nietolerancją. Przystawka zawiera także dużą ilość białka zwierzęcego oraz cenny błonnik pokarmowy.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.