Buraczki z jabłkiem

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże buraczki z jabłkiem
Buraczki z jabłkiem
Buraczki z jabłkiem to doskonały przepis na pyszny dodatek do dań głównych. Słodkie jabłka idealnie komponują się z delikatnym smakiem buraka i ostrą cebulą.
Przygotowanie 15 min
166 kcal
Kcal w porcji
251 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Buraki gotowane (500 g)
  • Jabłko (360 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Cukier (4 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na buraczki z jabłkiem krok po kroku

Buraczki pokrój w kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach.

Jabłka umyj i również pokrój w kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach.

Cebulę obierz i drobno poszatkuj.

Buraczki, jabłka i cebulę wymieszaj.

Dodaj ocet, olej, cukier oraz pieprz i sól do smaku.

Dokładnie wymieszaj.

Schłodź około 30 minut przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na buraczki z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,5% osób

Więcej informacji na temat buraczków z jabłkiem

Buraczki z jabłkiem to doskonały przepis na pyszny dodatek do dań głównych. Słodkie jabłka idealnie komponują się z delikatnym smakiem buraka i ostrą cebulą.

Przepis na buraczki z jabłkiem to doskonały sposób na warzywa do obiadu. Ta surówka jest prosta w przygotowaniu, a naprawdę ciekawa. Stanowi smaczne rozwiązanie dla miłośników buraków. Zwykle buraczki przygotowuje się tylko z cebulą i octem. Dodatek jabłka jednak doskonale wpływa na smak i formę tego dodatku. Dzięki temu chce się sięgać po ten składnik. Stanowi najlepsze rozwiązanie na co dzień. Buraki w takiej wersji smakują naprawdę wybornie. Przyciągają wzrok wszystkich gości i udowadniają, że dania na bazie warzyw wcale nie muszą być nudne i niesmaczne. Ciężko przejść obok tej surówki obojętnie. To zapewne najlepsza i najszybsza warzywna sałatka, o cudownym smaku i wspaniałym, niebanalnym sposobie podania. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych surówek, choć w tej wersji zyskała nieco świeżości. Łączy się z każdym rodzajem mięsa, a także z typowo wegetariańskimi i wegańskimi potrawami. Ma mocny, charakterystyczny smak i zapach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buraczki z jabłkiem, by były pyszne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Buraczki stanowią szybkie rozwiązanie. Do tego przepisu nie trzeba ich gotować, a to duże uproszczenie. Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Witamina B1 pozytywnie wpływa na układ krwionośny, mięśniowy, a także na funkcje poznawcze i zapamiętywanie. Buraki zawierają też ciemny barwnik, który chroni przed szybkim starzeniem się organizmu, a także minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworu. Zwiększa również przyswajanie tlenu przez komórki. Buraki z cebulą to świetny pomysł na surówkę na zimę do słoika. Surówkę można spożywać na ciepło i na zimno, zależy to od Twoich preferencji.

Alergeny w buraczkach z jabłkiem

Lista alergenów dla buraczków z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraczki z jabłkiem

Wartości odżywcze buraczków z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(251g)
Energia (kcal)
66.24
166.25
Białko (g)
1.05
2.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(251g)
Węglowodany (g)
11.30
28.37
Węglowodany przyswajalne (g)
9.27
23.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
5.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(251g)
Tłuszcz (g)
2.15
5.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
1.91
4.78
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(251g)
Witamina A (µg (mcg))
2.07
5.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.21
108.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.54
49.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(251g)
Sód (mg)
39.49
99.11
Potas (mg)
204.35
512.92
Wapń (mg)
12.53
31.46
Fosfor (mg)
25.56
64.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.36
36.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.16
Cynk (mg)
0.21
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków z jabłkiem 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraczków z jabłkiem

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
500 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 500 g
Jabłko
360 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier
4 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 4 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
21.50