Bułeczki cynamonowe Thermomix
- Mleko 3,2% (100 ml)
- Drożdże świeże (40 g)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Cukier (50 g)
- Sól - 3/4 łyżeczki (4 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło (290 g)
- Cukier trzcinowy (180 g)
- Cynamon - 2,5 łyżki (30 g)
- Cukier puder (50 g)
- Serek śmietankowy (125 g)
- Białko jajka (1 szt.)
Przepis na bułeczki cynamonowe z thermomixa krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wlej mleko, dodaj drożdże, 50 g cukru i łyżkę mąki. Podgrzej przez 3 minuty / 37 stopni / obroty 3.
Po tym czasie przykryj naczynie Thermomixa ściereczką i odstaw na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.
W tym czasie rozpuść 170 g masła i je ostudź.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj mąkę, jajka i sól. Wyrób ciasto przez 5 minut / Interwał.
Następnie dodaj przygotowane wcześniej masło i wyrabiaj jeszcze 5 minut / Interwał.
Pustą miskę posyp mąką i przełóż do niej ciasto. Pozostaw je pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie umyj i dokładnie osusz naczynie Thermomixa.
Wsyp cukier brązowy oraz cynamon i dodaj 65 g masła.
Wymieszaj wszystko przez 10 sekund / obroty 4.
Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie, uderz w nie pięścią i przełóż na stolnicę wysypaną mąką.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt.
Nadzienie z cukru, cynamonu i masła rozsmaruj równomiernie na cieście.
Zwiń wszystko w rulon od dłuższego boku i pokrój na plastry o grubości 2 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Gotowe bułeczki ułóż na blasze, posmaruj z wierzchu białkiem i piecz przez 15 minut w 180 stopniach C, aż będą rumiane.
W tym czasie do naczynia Thermomixa włóż pozostałe masło, serek i cukier puder. Podgrzej przez 2 minuty / 37 stopni / obroty 2.
Gotową polewą polej ciepłe bułeczki.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat bułeczek cynamonowych z thermomixa
Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić bułeczki cynamonowe w Thermomixie to prezentujemy nasz sprawdzony przepis. Ich przygotowanie zajmie tylko chwilę, a następnie na Twoim stole pojawią się pyszne, domowe bułeczki idealne nie tylko dla dzieci.
Bułeczki cynamonowe wywodzą się z krajów skandynawskich, a pierwszy przepis powstał w latach 20. XX w. Aby wykonać ciasto na bułeczki cynamonowe Thermomix potrzebujesz mleka, drożdży, masła, mąki, cukru i jajek. Pyszny cynamonowy środek bułki powstaje oczywiście z cynamonu z dodatkiem masła i cukru. Całość polana jest pyszną kremową polewą z serka, masła i cukru pudru. Tak przygotowane bułeczki to świetny pomysł na deser w domu lub poza nim.
Pierwszym krokiem jest wykonanie drożdżowego ciasta. W tym celu w naczyniu Thermomixa umieść mleko, drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Wszystko razem podgrzewaj przez 3 minuty w 37 stopniach. To spowoduje, że drożdże rozpoczną swoją pracę i wytworzy się zaczyn, który potrzebuje 15 minut odpoczynku. W tym czasie rozpuść masło, które będzie wykorzystane do ciasta i odstaw je do ostygnięcia. Następnie dodaje się resztę mąki, jajka i sól. Teraz wystarczy wyrobić ciasto przez 5 minut, dodać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić i przełożyć je do innego naczynia i pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie w naczyniu Thermomixa wymieszaj cukier brązowy, cynamon i masło przez 10 sekund / obroty 4.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt i dokładnie posmaruj przygotowanym wsadem cynamonowym. Zawiń całość w rulon, zaczynając od dłuższej krawędzi i pokrój na kawałki grubości około 2 cm. Gotowe ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
By powstała pyszna polewa do bułeczek rozpuść w naczyniu Thermomixa masło, serek śmietankowy i cukier puder w 37 stopniach. Tak przygotowaną polewą polej bułeczki, gdy będą jeszcze ciepłe.
Przepis na bułeczki cynamonowe z Thermomixa jest bardzo prosty w przygotowaniu. Podczas ich pieczenia roznosi się wspaniały zapach przywodzący na myśl święta.
Nie wiem, czy wiecie, ale te smaczne ciastka mają nawet swoje święto! 4 października jest narodowym dniem bułki cynamonowej w Szwecji i Finlandii. W tych krajach jest to tradycyjny dodatek podczas picia kawy. Może to też dobry pomysł na śniadanie na słodko dla Ciebie?
Alergeny w bułeczkach cynamonowych z thermomixa
Lista alergenów dla bułeczek cynamonowych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- serek śmietankowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze bułeczek cynamonowych z thermomixa
Domowe wypieki, nawet takie przygotowane na słodko to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą urozmaicić swoją dietę.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
-
mleko,
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
cukier,
cukier trzcinowy,
cynamon,
cukier,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.