Bigos ze świeżej kapusty
- Kapusta biała - 1 mała główka (1000 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Śmietana 12% (400 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 małe pęczki (50 g)
Przepis na bigos ze świeżej kapusty krok po kroku
Poszatkuj drobno kapustę białą.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i podsmaż.
Dodaj do garnka kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut.
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
Pierś dodaj do garnka.
Wlej pomidory w puszki i gotuj przez 15 minut.
Posiekaj koper i dodaj do bigosu.
Bigos podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśnej.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu ze świeżej kapusty
Bigos ze świeżej kapusty to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bigos jest smaczny i dużo lżejszy niż tradycyjny bigos z kiełbasą. Przepis na bigos ze świeżej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biała kapusta, pierś z kurczaka, marchew, cebula, olej rzepakowy, koper, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana kwaśna 12%, sól, pieprz.
Jak zrobić bigos ze świeżej kapusty? Poszatkuj drobno kapustę białą. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i podsmaż. Dodaj do garnka kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 20 minut. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Pierś dodaj do garnka. Wlej pomidory w puszki i gotuj przez 15 minut. Posiekaj koper i dodaj do bigosu. Bigos podawaj w głębokim talerzu z łyżką śmietany kwaśnej.
Pierś z kurczaka to mięso zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest nisko kaloryczna i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Jest bardzo często wybierana przez osoby na diecie redukcyjnej. Pamiętaj, aby wybierać mięso z kurczaka hodowanego bez dodatku antybiotyków. Mięso bez ich dodatków rośnie wolniej i nie zawiera tak dużej ilości wody. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując prosty przepis to doskonały pomysł na obiad. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszny bigos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos jest dobrym pomysłem na lunch do pracy.
Alergeny w bigosie ze świeżej kapusty
Lista alergenów dla bigosu ze świeżej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze bigosu ze świeżej kapusty
Bigos ze świeżej kapusty to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Bigos zawiera dużą ilość białka zwierzęcego.
Energia i białka
(335g)
Węglowodany
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy
(335g)
Składniki mineralne
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.