Bigos z ziemniakami
- Kapusta biała - pół małej główki (600 g)
- Kapusta kiszona (600 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Ziemniaki późne - 12 średnich sztuk (1200 g)
- Kiełbasa podwawelska (600 g)
Przepis na bigos z ziemniakami krok po kroku
Kapustę kiszoną posiekaj drobniej.
Poszatkuj kapustę białą.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Kiełbasę pokrój w plastry.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj do garnka kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę.
Duś całość przez 30 minut.
Dodaj kapustę białą, pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut.
Kiełbasę podsmaż na patelni i dodaj do bigosu, wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
Obierz ziemniaki se skórki, umieść w garnku o wlej wodę.
Gotuj 20 minut, po czym odcedź.
Podawaj bigos z ziemniakami.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z ziemniakami
Bigos z ziemniakami to świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Przepis na bigos z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, kiełbasa, cebula, pomidory w puszce, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielski, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić bigos z ziemniakami? Kapustę kiszoną posiekaj drobniej. Poszatkuj kapustę białą. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do garnka kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę. Duś całość przez 30 minut. Dodaj kapustę białą, pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut. Kiełbasę podsmaż na patelni i dodaj do bigosu, wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Obierz ziemniaki se skórki, umieść w garnku o wlej wodę. Gotuj 20 minut, po czym odcedź. Podawaj bigos z ziemniakami.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów, więc jest odpowiednia dla diabetyków. Kapusta kiszona ponadto jest świetnym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które powstają w niej podczas procesu fermentacji. Bakterie kwasu mlekowego mają bardzo korzystny wpływ na naszą florę bakteryjną. Ziemniaki są świetnym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pomysł na bigos z ziemniakami świetnie sprawdzi się na obiad. Gotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do bigosu. Bigos z kiszonej kapusty jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos z kapusty kiszonej i białej jest zrównoważony w smaku. Bigos możesz wzbogacić powidłami śliwkowymi lub suszonymi śliwkami.
Alergeny w bigosie z ziemniakami
Lista alergenów dla bigosu z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z ziemniakami
Wartości odżywcze bigosu z ziemniakami
Bigos z ziemniakami to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Bigos zawiera dużą ilość składników mineralnych. Bigos jest niskokaloryczny i syty, dlatego świetnie sprawdza się w dietach redukcyjnych.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.