Bigos z kiełbasą

Opublikowano: 26.01.2022 r., 9:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z kiełbasą i chlebem
Bigos z kiełbasą
Bigos z kiełbasą to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bigos z kiszonej kapusty jest bardzo wyrazisty w smaku. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 70 min
417 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta kiszona (1300 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Kiełbasa domowa (500 g)
  • Jabłko - 2 małe sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na bigos z kiełbasą krok po kroku

Kapustę kiszoną posiekaj drobniej.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Obierz jabłko i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i jabłko i duś przez 10 minut.

Dodaj kapustę kiszoną, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec.

Gotuj całość przez 30 minut.

Pokrój kiełbasę w plastry i dodaj do garnka wraz z przecierem pomidorowym i gotuj 15 minut.

Dopraw bigos solą i pieprzem.

Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.

Jak oceniasz przepis na bigos z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat bigosu z kiełbasą

Bigos z kiełbasą to świetny pomysł na domowy pyszny obiad. Tradycyjny bigos przygotowywany na bazie kapusty kiszonej jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Przepis na bigos z kiełbasą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, kiełbasa, cebula, jabłko, marchew, przecier pomidorowy, liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić bigos z kiełbasą? Kapustę kiszoną posiekaj drobniej. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Obierz jabłko i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i jabłko i duś przez 10 minut. Dodaj kapustę kiszoną, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotuj całość przez 30 minut. Pokrój kiełbasę w plastry i dodaj do garnka wraz z przecierem pomidorowym i gotuj 15 minut. Dopraw bigos solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.

Marchew jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jest ona warzywem korzeniowym i często używa się ją jako dodatek do wielu dań. Marchew zawiera beta-karoten, który jest niezbędny do produkcji witaminy A przez nasz organizm. Kapusta kiszona jest świetnym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy. Powstaje on podczas kiszenia kapusty, czyli beztlenowej fermentacji mlekowej. Kapsuła zawiera dużą ilość witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Kapusta jest sycąca i zawiera małą ilość kalorii. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale sprawdza się w diecie diabetyków. Kapusta jest ciężko strawna i nie powinna być spożywana przez osoby z problemami żołądkowymi.

Podsumowując domowy bigos to prosty przepis na dobry posiłek. Bigos z cebulą można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Bigos można także zawekować w słoiki i przechowywać przez 3-4 miesiące. Bigos jest bardzo zdrowy i można go przygotować bez dodatku kiełbasy w wersji wegetariańskiej.

Alergeny w bigosie z kiełbasą

Lista alergenów dla bigosu z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kiełbasą

Wartości odżywcze bigosu z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Bigos z kiełbasą to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Bigos jest także świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Danie jest średnio kaloryczne i może być spożywane przez diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
119.26
417.39
Białko (g)
2.61
9.12
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
6.07
21.25
Węglowodany przyswajalne (g)
4.03
14.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
7.14
Glukoza (g)
0.63
2.22
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.75
2.63
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
9.62
33.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
8.77
Tłuszcze nienasycone (g)
7.11
24.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.98
17.43
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.13
7.47
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.14
Cholesterol (mg)
10.82
37.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
62.34
218.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.74
41.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.43
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.42
4.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
2.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.32
53.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
604.89
2117.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
475.78
1665.23
Potas (mg)
181.28
634.47
Wapń (mg)
24.15
84.52
Fosfor (mg)
47.06
164.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.92
38.23
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
3.26
Cynk (mg)
0.37
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kiełbasą 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z kiełbasą

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
6.50
Za 1300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kiełbasa domowa
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Jabłko
300 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Koszt składników
36.50