Bigos z kiełbasą
- Kapusta kiszona (1300 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Kiełbasa domowa (500 g)
- Jabłko - 2 małe sztuki (300 g)
Przepis na bigos z kiełbasą krok po kroku
Kapustę kiszoną posiekaj drobniej.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Obierz jabłko i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i jabłko i duś przez 10 minut.
Dodaj kapustę kiszoną, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec.
Gotuj całość przez 30 minut.
Pokrój kiełbasę w plastry i dodaj do garnka wraz z przecierem pomidorowym i gotuj 15 minut.
Dopraw bigos solą i pieprzem.
Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu z kiełbasą
Bigos z kiełbasą to świetny pomysł na domowy pyszny obiad. Tradycyjny bigos przygotowywany na bazie kapusty kiszonej jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Przepis na bigos z kiełbasą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, kiełbasa, cebula, jabłko, marchew, przecier pomidorowy, liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić bigos z kiełbasą? Kapustę kiszoną posiekaj drobniej. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Obierz jabłko i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i jabłko i duś przez 10 minut. Dodaj kapustę kiszoną, wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotuj całość przez 30 minut. Pokrój kiełbasę w plastry i dodaj do garnka wraz z przecierem pomidorowym i gotuj 15 minut. Dopraw bigos solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.
Marchew jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jest ona warzywem korzeniowym i często używa się ją jako dodatek do wielu dań. Marchew zawiera beta-karoten, który jest niezbędny do produkcji witaminy A przez nasz organizm. Kapusta kiszona jest świetnym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy. Powstaje on podczas kiszenia kapusty, czyli beztlenowej fermentacji mlekowej. Kapsuła zawiera dużą ilość witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Kapusta jest sycąca i zawiera małą ilość kalorii. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale sprawdza się w diecie diabetyków. Kapusta jest ciężko strawna i nie powinna być spożywana przez osoby z problemami żołądkowymi.
Podsumowując domowy bigos to prosty przepis na dobry posiłek. Bigos z cebulą można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Bigos można także zawekować w słoiki i przechowywać przez 3-4 miesiące. Bigos jest bardzo zdrowy i można go przygotować bez dodatku kiełbasy w wersji wegetariańskiej.
Alergeny w bigosie z kiełbasą
Lista alergenów dla bigosu z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z kiełbasą
Wartości odżywcze bigosu z kiełbasą
Bigos z kiełbasą to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Bigos jest także świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Danie jest średnio kaloryczne i może być spożywane przez diabetyków.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.