Bigos pieczony
- Kapusta biała - pół małej głowki (600 g)
- Kapusta kiszona (600 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Śliwki suszone (120 g)
- Pieczarki - 30 średnich sztuk (400 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Kiełbasa domowa (600 g)
Przepis na bigos pieczony krok po kroku
Poszatkuj kapustę białą i kiszoną.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pokrój kiełbasę w plastry.
Pokrój pieczarki na cztery części.
W brytfannie umieść kapustę kiszoną i słodką, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Dodaj pieczarki, śliwki suszone, pomidory z puszki, wlej wodę.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 60 minut.
Po tym czasie dodaj kiełbasę i piecz jeszcze 20 minut.
Całość wymieszaj i podawaj ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu pieczonego
Bigos pieczony to bardzo dobry pomysł na pieczone w piekarniku jednogarnkowe danie. Bigos świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, a także na kolację podczas spotkania w gronie znajomych. Przepis na bigos pieczony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, cebula, śliwki suszone, pieczarki, kiełbasa, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz.
Jak zrobić bigos pieczony i ile czasu piec? Poszatkuj kapustę białą i kiszoną. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój kiełbasę w plastry. Pokrój pieczarki na cztery części. W brytfannie umieść kapustę kiszoną i słodką, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj pieczarki, śliwki suszone, pomidory z puszki, wlej wodę. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie dodaj kiełbasę i piecz jeszcze 20 minut. Całość wymieszaj i podawaj ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.
Śliwki to owoce zawierające spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Śliwki są bardzo popularne w Polsce, gdzie spotkać możemy różne jej odmiany. W zależności od sezonu dostępne mamy inną odmianę śliwek takich jak renklody, mirabelki czy węgierki. Śliwki są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz walczących z nadmierną masą ciała.
Podsumowując smaczny bigos z mieszanki kapusty świeżej i kiszonej kapusty jest wyważony w smaku. Bigos pieczony w piekarniku jest bardzo aromatyczny. Pieczenie jest bardzo prostym sposobem na przygotowanie wielu dań. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pyszny bigos możesz przygotować także z dodatkiem mięsa wieprzowego.
Alergeny w bigosie pieczonym
Lista alergenów dla bigosu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos pieczony
Wartości odżywcze bigosu pieczonego
Bigos pieczony to bardzo dobre danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Pieczony bigos zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Bigos jest niskokaloryczny i bardzo syty.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.