Bigos na święta
- Kapusta kiszona (1500 g)
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Śliwki suszone (140 g)
- Suszone grzyby (40 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (60 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Wino białe wytrawne - 1 niepełna szklanka (200 ml)
Przepis na bigos na święta krok po kroku
Posiekaj drobniej kapustę kiszoną.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Mięso pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę.
Dodaj mięso, wlej sos sojowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Duś mięso pod przykryciem przez 30-40 minut.
Dodaj do garnka kapustę kiszoną i wlej wodę.
Gotuj 30 minut.
Śliwki i grzyby namocz w winie i dodaj do garnka.
Dodaj przecier pomidorowy, dopraw bigos solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj.
Gotuj całość jeszcze 10 minut.
Bigos podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu na święta
Bigos na święta to bardzo dobry pomysł na pyszną potrawę. Bożonarodzeniowy bigos wymaga czasu i uwagi, aby był perfekcyjny. Bigos świetnie sprawdzi się także poza okresem świątecznym. Przepis na bigos na święta jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, cebula, mięso wieprzowe, śliwki suszone, przecier pomidorowy, grzyby suszone, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, wino białe wytrwane, sól, pieprz, majeranek.
Jak zrobić bigos na święta? Posiekaj drobniej kapustę kiszoną. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Mięso pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę. Dodaj mięso, wlej sos sojowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś mięso pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodaj do garnka kapustę kiszoną i wlej wodę. Gotuj 30 minut. Śliwki i grzyby namocz w winie i dodaj do garnka. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw bigos solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Gotuj całość jeszcze 10 minut. Bigos podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Mięso wieprzowe z łopatki to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest składnikiem niezbędnym do procesów regeneracyjnych zachodzących codziennie w naszym ciele. Mięso wieprzowe zawiera duża ilość żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Potas jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej pracy serca. Pozwala obniżać ciśnienie naszej krwi oraz regulować pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Kapusta biała jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ma ona niski indeks glikemiczny i zawiera małą ilość kalorii.
Podsumowując najlepszy świąteczny bigos świetnie sprawdzi się na obiad w dzień powszedni. Bigos z kapusty kiszonej jest bardzo wyrazisty w smaku i niezbyt nadaje się jako danie dla dzieci poniżej 5 roku życia. Bigos możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos z suszonymi grzybami możesz przygotować także z dodatkiem grzybów mrożonych lub świeżych.
Alergeny w bigosie na święta
Lista alergenów dla bigosu na święta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze bigosu na święta
Bigos na święta to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Bigos jest syty i nie zawiera dużej ilości kalorii. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczne danie, dodaj mniej tłuszczu do smażenia składników.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.