Bigos bez mięsa

Opublikowano: 31.01.2022 r., 15:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariański bigos w białej misce
Bigos bez mięsa
Bigos bez mięsa to wspaniała alternatywa dla wszystkich, którzy nie przepadają za mięsnymi daniami. Jest prosty, smaczny, a przy okazji lżejszy niż tradycyjna wersja.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 90 min
74 kcal
Kcal w porcji
476 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała (800 g)
  • Pomidor (720 g)
  • Koncentrat pomidorowy (140 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Borowiki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, szatkownica

Przepis na bigos bez mięsa krok po kroku

Opłucz i pokrój kapustę na ćwiartki i usuń twardy rdzeń, drobno poszatkuj. Cebulę obierz i pokrój w krążki.

Do dużego garnka włóż kapustę i cebulę, zalej je bulionem. Całość gotuj przez 30 minut.

Pomidory obierz, pokrój w ćwiartki i wrzuć do garnka. Dopraw solą, pieprzem i gotuj całość 10 minut.

Dodaj do garnka koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby, dobrze wymieszaj. Duś, od czasu do czasu mieszając przez 1,5 godziny.

Na koniec dopraw bigos solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na bigos bez mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat bigosu bez mięsa

Bigos bez mięsa to wspaniała alternatywa dla wszystkich, którzy nie przepadają za mięsnymi daniami. Jest prosty, smaczny, a przy okazji dużo lżejszy niż tradycyjna wersja. Robi się go z kapusty z dodatkiem warzyw i grzybów. Dzięki temu pomimo braku mięsa jest niezwykle smaczny i bardzo aromatyczny. Sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na co dzień.

Przepis na bigos bez mięsa jest świetną opcją dla wszystkich miłośników smacznych, ale również pysznych i zdrowych dań. To potrawa typowo wegańska, nie ma w niej mięsa, ani produktów odzwierzęcych. Jest za to bardzo dużo kapusty, a także pyszne i aromatyczne grzyby. Dzięki tym wszystkim składnikom bigos smakuje po prostu fantastycznie. Co jest znacznie większym plusem, po jego zjedzeniu nie odczuwa się ciężkości. To zdecydowanie przepis dla wszystkich osób, które szukają przepisu na tradycyjne polskie dania w nieco odświeżonej formie.

Jeśli zastanawiasz jak zrobić bigos bez mięsa, który będzie smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Jego stworzenie zabiera tylko kilka chwil, a całość składa się z naprawdę kilku produktów, które można znaleźć w każdym sklepie. Podstawą tego dania jest oczywiście kapusta. Do stworzenia bigosu nadaje się zarówno kapusta kiszona, jak i biała kapusta. Wszystko zależy od końcowego efektu, który chce się osiągnąć. Bigos z białej kapusty jest nieco bardziej słodki i delikatny, to świetny wybór dla dzieci. Natomiast ten na bazie kapusty kiszonej jest bardziej kwaśny, co na pewno pokochają wszyscy fani aromatycznych dań. W obu przypadkach dodaje się te same przyprawy, dlatego można kapusty stosować zamiennie. Można je nawet połączyć w jednym daniu.

Ze względu na to, że ten bigos jest wegetariański, to jest też zdrowszy dla układu krwionośnego. Nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na jego funkcjonowanie. Oprócz tego jest pyszny, a także szybki, jego zrobienie zajmuje dużo mniej czasu, gdyż nie trzeba wcześniej przygotowywać mięsa. Ten prosty przepis pozwala stworzyć posiłek smaczny i w pełni roślinny.

Alergeny w bigosie bez mięsa

Lista alergenów dla bigosu bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze bigosu bez mięsa

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może gościć w diecie często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(476g)
Energia (kcal)
15.63
74.39
Białko (g)
0.79
3.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(476g)
Węglowodany (g)
3.42
16.30
Węglowodany przyswajalne (g)
2.46
11.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
4.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(476g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.13
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(476g)
Witamina A (µg (mcg))
18.08
86.05
Witamina B6 (mg)
0.06
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.51
54.79
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.13
0.64
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Ryboflawina (mg)
0.03
0.16
Niacyna (mg)
0.38
1.82
Foliany (µg (mcg))
13.03
62.00
Beta karoten (µg (mcg))
185.07
880.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(476g)
Sód (mg)
162.44
773.23
Potas (mg)
135.57
645.34
Wapń (mg)
13.83
65.83
Fosfor (mg)
16.51
78.58
Magnez (mg)
7.05
33.54
Żelazo (mg)
0.30
1.44
Cynk (mg)
0.12
0.57
Miedź (mg)
0.04
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu bez mięsa 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu bez mięsa

Koszt składników
91.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
800 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Pomidor
720 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
9.60
Za 720 g
Koncentrat pomidorowy
140 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
2.62
Za 140 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Borowiki
50 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
91.00