Barszcz z pieczonych buraków
- Suszone grzyby (50 g)
- Burak (350 g)
- Bulion warzywny (1600 ml)
Przepis na barszcz z pieczonych buraków krok po kroku
Grzyby opłucz na sitku, wrzuć je do garnka i zalej wodą. Odstaw je na noc do namoczenia.
Następnego dnia grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych oraz czosnku (gotuj około 20 minut)
Buraki umyj, zawiń osobno w folie aluminiową, ułóż je na blaszce do pieczenia i piecz przez około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Po upieczeniu buraki odwiń, pozostaw do ostygnięcia i startuj na tarce o grubych oczkach.
Wywar jarzynowy doprowadź do wrzenia. Dodaj do niego majeranek, posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz ziele angielskie.
Do wrzącego wywaru dodaj starte buraki i zagotuj (przez około 5 minut). Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i dodaj sok z cytryny.
Wywar buraczany przecedź i połącz z wywarem z grzybów (również powinien być odcedzony).
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu z pieczonych buraków
Barszcz z pieczonych buraków to doskonały przepis na wigilijną potrawę. Jak upiec buraki do barszczu? Wystarczy dobrze umyć buraki, każdy zawinąć w osobną folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez około godzinę czasu. Tak upieczone buraki powinniśmy zostawić do wystygnięcia i zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Do przygotowania barszczu na pieczonych burakach użyjemy także suszonych grzybów, które należy namoczyć na noc i ugotować z nich wywar grzybowy, który następnie trafi do wywaru z buraków. Z przecedzonych grzybów można przygotować farsz do uszek lub krokietów, które idealnie skomponują się ze smacznym barszczem. Przepis na barszcz czerwony z pieczonych buraków jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki niezbędne do jego ugotowania to grzyby suszone (najlepiej podgrzybki lub borowiki), buraki, bulion warzywny oraz przyprawy (majeranek, natka pietruszki, sok z cytryny, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek oraz ziarenka pieprzu). Jest to danie dość czasochłonne, dlatego przygotuj więcej czasu na jego przygotowanie.
Pieczone buraki do barszczu są bardzo słodkie, ponieważ pieczenie wydobywa nich słodycz i intensywność smaku. Buraki stanowią tradycyjne warzywo polskiej kuchni. Od niedawna są dodatkiem wielu dań i potraw - nic dziwnego, dostarczają bowiem wielu cennych składników mineralnych do naszego organizmu oraz są bardzo słodkie (podkręcają smak wielu dań).
Podsumowując wigilijny barszcz z pieczonych buraków to doskonała potrawa bożonarodzeniowa. Jest idealnym dodatkiem do krokietów oraz doskonale smakuje w towarzystwie uszek z farszem grzybowym. Świetnie sprawdzi się w wielu dietach, np w diecie redukcyjnej, ponieważ sam barszcz bez żadnych dodatków jest potrawą niskokaloryczną. Dodatkowo przygotowanie go na wywarze warzywnym sprawia, że mogą spożywać go osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Aby nadać lekko kwaskowaty smak dla tej potrawy możesz dodać odrobinę octu balsamicznego - ponieważ barszcz sam w sobie będzie daniem słodkawym.
Alergeny w barszczu z pieczonych buraków
Lista alergenów dla barszczu z pieczonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze barszczu z pieczonych buraków
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.