Barszcz z pieczonych buraków

Opublikowano: 23.04.2021 r., 10:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz z pieczonych buraków, miska
Barszcz z pieczonych buraków
Barszcz z pieczonych buraków to doskonały pomysł na danie Wigilijne lub jako smaczny dodatek do krokietów. Wypróbuj naszego przepisu na ten smaczny barszcz.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 120 min
81 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Burak (350 g)
  • Bulion warzywny (1600 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, sitko

Przepis na barszcz z pieczonych buraków krok po kroku

Grzyby opłucz na sitku, wrzuć je do garnka i zalej wodą. Odstaw je na noc do namoczenia.

Następnego dnia grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych oraz czosnku (gotuj około 20 minut)

Buraki umyj, zawiń osobno w folie aluminiową, ułóż je na blaszce do pieczenia i piecz przez około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Po upieczeniu buraki odwiń, pozostaw do ostygnięcia i startuj na tarce o grubych oczkach.

Wywar jarzynowy doprowadź do wrzenia. Dodaj do niego majeranek, posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz ziele angielskie.

Do wrzącego wywaru dodaj starte buraki i zagotuj (przez około 5 minut). Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i dodaj sok z cytryny.

Wywar buraczany przecedź i połącz z wywarem z grzybów (również powinien być odcedzony).

Jak oceniasz przepis na barszcz z pieczonych buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat barszczu z pieczonych buraków

Barszcz z pieczonych buraków to doskonały przepis na wigilijną potrawę. Jak upiec buraki do barszczu? Wystarczy dobrze umyć buraki, każdy zawinąć w osobną folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez około godzinę czasu. Tak upieczone buraki powinniśmy zostawić do wystygnięcia i zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Do przygotowania barszczu na pieczonych burakach użyjemy także suszonych grzybów, które należy namoczyć na noc i ugotować z nich wywar grzybowy, który następnie trafi do wywaru z buraków. Z przecedzonych grzybów można przygotować farsz do uszek lub krokietów, które idealnie skomponują się ze smacznym barszczem. Przepis na barszcz czerwony z pieczonych buraków jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki niezbędne do jego ugotowania to grzyby suszone (najlepiej podgrzybki lub borowiki), buraki, bulion warzywny oraz przyprawy (majeranek, natka pietruszki, sok z cytryny, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek oraz ziarenka pieprzu). Jest to danie dość czasochłonne, dlatego przygotuj więcej czasu na jego przygotowanie.

Pieczone buraki do barszczu są bardzo słodkie, ponieważ pieczenie wydobywa nich słodycz i intensywność smaku. Buraki stanowią tradycyjne warzywo polskiej kuchni. Od niedawna są dodatkiem wielu dań i potraw - nic dziwnego, dostarczają bowiem wielu cennych składników mineralnych do naszego organizmu oraz są bardzo słodkie (podkręcają smak wielu dań).

Podsumowując wigilijny barszcz z pieczonych buraków to doskonała potrawa bożonarodzeniowa. Jest idealnym dodatkiem do krokietów oraz doskonale smakuje w towarzystwie uszek z farszem grzybowym. Świetnie sprawdzi się w wielu dietach, np w diecie redukcyjnej, ponieważ sam barszcz bez żadnych dodatków jest potrawą niskokaloryczną. Dodatkowo przygotowanie go na wywarze warzywnym sprawia, że mogą spożywać go osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Aby nadać lekko kwaskowaty smak dla tej potrawy możesz dodać odrobinę octu balsamicznego - ponieważ barszcz sam w sobie będzie daniem słodkawym.

Alergeny w barszczu z pieczonych buraków

Lista alergenów dla barszczu z pieczonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze barszczu z pieczonych buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
20.45
81.80
Białko (g)
1.19
4.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.85
15.38
Węglowodany przyswajalne (g)
2.64
10.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
4.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.25
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.04
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
9.95
39.80
Witamina C (mg)
1.18
4.71
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
92.30
369.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
250.45
1001.80
Wapń (mg)
5.20
20.80
Żelazo (mg)
0.45
1.78
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu z pieczonych buraków 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu z pieczonych buraków

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Burak
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Bulion warzywny
1600 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
34.29
Za 1600 ml
Koszt składników
69.00