Barszcz czerwony na rosole

Opublikowano: 30.08.2023 r., 1:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny barszcz czerwony z rosołem
Barszcz czerwony na rosole
Barszcz czerwony przygotowany na rosole jest jeszcze bardziej aromatyczny niż tradycyjna wersja. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
161 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (10 g)
  • Burak - 3 sztuki (300 g)
  • Ziemniaki późne - 4 sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy - kawałek (100 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na barszcz czerwony na rosole krok po kroku

W dużym garnku zeszklij posiekaną cebulę na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek, chwilę podsmaż.

Dodaj starte na tarce buraki i smaż przez kilka minut, aż buraki zmiękną i puszczą sok.

Następnie dodaj pokrojone warzywa.

Całość zalej wodą tak aby zakryć wszystkie składniki.

Dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie i liście laurowe.

Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie i ugotowane.

Jak oceniasz przepis na barszcz czerwony na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,2% osób

Więcej informacji na temat barszczu czerwonego na rosole

Barszcz czerwony na rosole to tradycyjna zupa pochodząca głównie z kuchni wschodnioeuropejskiej, bardzo popularna w Polsce, ale też w Rosji, Ukrainie i innych krajach regionu. Barszcz z czerwonych buraków charakteryzuje się intensywnym, głębokim czerwonym kolorem oraz wyrazistym smakiem. Na przestrzeni lat możemy wyróżnić już wiele wariantów przygotowania barszczu czerwonego, a jeden z nich to "barszcz czerwony na rosole". Jest on nie tylko szybki, ale też prosty w przygotowaniu.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na barszcz czerwony na rosole.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: buraki, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek i odrobina oleju rzepakowego.

Barszcz czerwony na rosole to zupa, która łączy w sobie smaki bulionu z dodatkiem buraków, tworząc bogaty i pełen harmonii smaków i aromatów.

Zatem, jak zrobić barszcz czerwony na rosole?

W dużym garnku zeszklij posiekaną cebulę na niewielkiej ilości oleju.

Następnie dodaj posiekany czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj starte na tarce buraki i smaż przez kilka minut, aż buraki zmiękną i puszczą sok. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Całość zalej wodą tak aby zakryć wszystkie składniki. Dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie i ugotowane.

Nasz pyszny barszcz jest gotowy do spożycia.

Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Skoro już wiesz, jak ugotować nasz pyszny barszcz koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis i przekonaj się, jaki jest smaczny.

Alergeny w barszcz czerwonym na rosole

Lista alergenów dla barszczu czerwonego na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

W przepisie na barszcz czerwony na rosole nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze barszczu czerwonego na rosole

na 100g gotowej potrawy

Barszcz możesz podawać z uszkami lub makaronem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
64.53
161.32
Białko (g)
1.59
3.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.74
31.86
Węglowodany przyswajalne (g)
10.18
25.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.56
6.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.14
2.84
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.99
2.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.66
1.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
0.81
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
96.92
242.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.19
27.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.24
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.03
117.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
962.16
2405.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
43.32
108.29
Potas (mg)
336.07
840.17
Wapń (mg)
23.43
58.58
Fosfor (mg)
54.16
135.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.57
51.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
1.65
Cynk (mg)
0.33
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu czerwonego na rosole 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu czerwonego na rosole

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Burak
300 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
30.00