Barszcz czerwony na rosole
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (10 g)
- Burak - 3 sztuki (300 g)
- Ziemniaki późne - 4 sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy - kawałek (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na barszcz czerwony na rosole krok po kroku
W dużym garnku zeszklij posiekaną cebulę na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek, chwilę podsmaż.
Dodaj starte na tarce buraki i smaż przez kilka minut, aż buraki zmiękną i puszczą sok.
Następnie dodaj pokrojone warzywa.
Całość zalej wodą tak aby zakryć wszystkie składniki.
Dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie i liście laurowe.
Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie i ugotowane.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu czerwonego na rosole
Barszcz czerwony na rosole to tradycyjna zupa pochodząca głównie z kuchni wschodnioeuropejskiej, bardzo popularna w Polsce, ale też w Rosji, Ukrainie i innych krajach regionu. Barszcz z czerwonych buraków charakteryzuje się intensywnym, głębokim czerwonym kolorem oraz wyrazistym smakiem. Na przestrzeni lat możemy wyróżnić już wiele wariantów przygotowania barszczu czerwonego, a jeden z nich to "barszcz czerwony na rosole". Jest on nie tylko szybki, ale też prosty w przygotowaniu.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na barszcz czerwony na rosole.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: buraki, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek i odrobina oleju rzepakowego.
Barszcz czerwony na rosole to zupa, która łączy w sobie smaki bulionu z dodatkiem buraków, tworząc bogaty i pełen harmonii smaków i aromatów.
Zatem, jak zrobić barszcz czerwony na rosole?
W dużym garnku zeszklij posiekaną cebulę na niewielkiej ilości oleju.
Następnie dodaj posiekany czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj starte na tarce buraki i smaż przez kilka minut, aż buraki zmiękną i puszczą sok. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Całość zalej wodą tak aby zakryć wszystkie składniki. Dodaj przyprawy takie jak ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie i ugotowane.
Nasz pyszny barszcz jest gotowy do spożycia.
Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.
Skoro już wiesz, jak ugotować nasz pyszny barszcz koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis i przekonaj się, jaki jest smaczny.
Alergeny w barszcz czerwonym na rosole
Lista alergenów dla barszczu czerwonego na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
W przepisie na barszcz czerwony na rosole nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze barszczu czerwonego na rosole
Barszcz możesz podawać z uszkami lub makaronem.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.