Bardzo puszysty sernik
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Herbatniki (250 g)
- Skórka z cytryny (30 g)
- Budyń (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na bardzo puszysty sernik krok po kroku
250 g ciepłego masła umieść w misce i ubij na białą puszystą masę.
Dodaj cukier i zmiksuj.
Do masy dodaj jajka i ubijaj przez 4-5 minut.
Dodaj twaróg do miski i zmiksuj do połączenia składników.
Do masy twarogowej dodaj budyń i skórkę z cytryny i wymieszaj.
Ciastka umieść w malakserze i rozdrobnij.
Dodaj masło i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wysyp ciastka do blaszki i ubij lekko ręką.
Wlej masę twarogową i wyrównaj.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 80 minut.
Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podziel ciasto na porcje.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat bardzo puszystego sernika
Bardzo puszysty sernik to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Sernik domowy przygotować można z dodatkiem owoców lub innych dodatków. Pyszny sernik sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na bardzo puszysty sernik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser z wiaderka, cukier, jajka, masło, herbatniki, skórka z cytryny, budyń.
Jak zrobić bardzo puszysty sernik? Ciepłe masło umieść w misce i ubij na białą puszystą masę. Dodaj cukier i zmiksuj. Do masy dodaj jajka i ubijaj przez 4-5 minut. Dodaj twaróg do miski i zmiksuj do połączenia składników. Do masy twarogowej dodaj budyń i skórkę z cytryny i wymieszaj. Ciastka umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj masło i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp ciastka do blaszki i ubij lekko ręką. Wlej masę twarogową i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 170 piekarniku przez 80 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podziel ciasto na porcje.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo — nerwowego.
Podsumowując pyszny pieczony w piekarniku sernik będzie idealnym deserem dla Twojej rodziny. Sernik jest dobry do spożycia kilka godzin po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Domowy sernik świetnie komponuje się podany na deser dla całej rodziny. Sernik można ozdobić polewą z czekolady lub owocami.
Alergeny w bardzo puszystym serniku
Lista alergenów dla bardzo puszystego sernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
- Herbatniki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze bardzo puszystego sernika
Bardzo puszysty sernik to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Desery i słodycze domowe są zdrowsze od kupionych w cukierni. Zawierają jednak dużą ilość kalorii i nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.