Babka waniliowa
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na babkę waniliową krok po kroku
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodajemy żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy składniki.
W osobnej misce łączymy mąkę, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do masy z białek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Przelewamy je do masy. Ponownie mieszamy składniki do połączenia się.
Masę przelewamy do blaszki na babkę. Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki waniliowej
Pyszna wielkanocna babka waniliowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem ekstraktu waniliowego oraz budyniu jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić babkę waniliową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy składniki. W osobnej misce łączymy mąkę, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do masy z białek. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Masło rozpuszczamy w rondelku. Przelewamy je do masy. Ponownie mieszamy składniki do połączenia się. Masę przelewamy do blaszki na babkę. Jak upiec? Ciasto pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Sprawdzony przepis na babkę waniliową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Świąteczna babka z kakao odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Idealny przepis na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w babce waniliowej
Lista alergenów dla babki waniliowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze babki waniliowej
Ciasto posiada wysoki IG przez co powinniśmy je spożywać okazjonalnie.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
budyń,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.