Bagietka czosnkowa nadziewana serem camembert

By przygotować fajną przekąskę wystarczy użyć bagietki czosnkowej oraz sera camembert. W gotowe nacięcia bagietki włóż przygotowany wcześniej pokrojony w paski ser camembert. Powstałą bagietkę zawiń w folię aluminiową i wyłóż na ruszcie. Piecz aż ser się stopi. Potrwa to około 15 minut. Proste? Pewnie!

Jest przepyszna sama w sobie lub jako smaczne dodatki do mięsa z grilla. Smakuje wspaniale też w towarzystwie sałatki czy sosu. Dodaj tę pyszną bagietkę do dania z mięsem i zobacz jakie to jest pyszne!

Kabanosy w cieście francuskim

Efektownie wyglądająca zakąska, która jest przepyszna. Robi się ją ekspresowo i bardzo prosto. Wystarczy na gotowym cieście francuskim wyciąć długie paski o szerokości około 2 cm i owinąć je wokół kabanosów, a następnie upiec je przez 20 minut w piekarniku. Ciasto francuskie owijaj na kształt sprężynki wzdłuż kabanosów.

Taka przekąska jest bardzo smaczna zarówno sama jak i z dodatkiem sosu czy innego ulubionego dania.

Śliwki zawijane w boczek

Niesłychanie prosty przepis na coś dobrego. Lekka słodycz śliwki i wytrawny aromat boczku to jest coś, co pasuje jako ciekawa przekąska na grilla. Szybkie danie, które zagości na stałe na Twojej imprezowej liście. Ciekawe połączenie smaków, które może zaskoczyć.

Śliwki zawijane w boczku ją bardzo fajnymi kąskami na raz. Impreza z takimi śliweczkami na pewno będzie udana. Takie danie idealnie pasuje do piwka lub jako szybkie „coś na ząb”.

Sos tatarski

Najpyszniejszy sos i dodatek do mięsa z grilla. Chyba nie ma lepszego sosu. Sos tatarski jest prosty i idealny na imprezę. Sos tatarski jest to sos na bazie ogórka kiszonego. Idealnie gęsty i kremowy o wspaniałym kwaskowatym smaku – świetny dodatek do mięsa z grilla i nie tylko.

Fajne w tym sosie jest to, że znakomicie podkręca smak dań wytrawnych. Z sosem tatarskim każde danie jest o wiele lepsze.

Dodatki, które serwujesz na grillu odgrywają bardzo ważną rolę. Dodatki do grilla sprawiają, że dania są pyszne. Grilla bez przystawek ciężko sobie wyobrazić. Zanim dania z grilla będą gotowe często goście mogą być już głodni. Rozpalanie grilla, przygotowywanie imprezy no i sam czas grillowania… Właśnie w takim celu stawia się na stół przekąski – by coś przekąsić w oczekiwaniu na pyszne jedzenie. Zatem przystawki jest to coś, czego nie może zabraknąć. Przekonaj się jakimi dodatkami możesz poczęstować gości na Twojej imprezie. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z pomysłami na dania z grilla.

Gotowe przekąski na grilla, które warto postawić na stole

Oprócz paluszków, krakersów, chipsów, sałatek i surówek można podać wiele ciekawych przystawek.

Poza klasycznymi i gotowymi dodatkami do mięsa z grilla w stylu ketchupu wyróżnia się wiele różnych opcji. Przede wszystkim królują sosy: musztarda, chrzan czy gotowe sosy.

Bardzo smaczne dodatki do mięsa z grilla znajduje się w sklepie. W sklepie można kupić coś dobrego - super przekąski jakimi są na przykład słodko-pikantne papryczki nadziewane serkiem. Oczywiście kto chce ten może takie papryczki przygotować w domu. Poza tym w roli dodatków do dań z grilla świetnie sprawdzą się też oliwki.

Sosy i dipy warto mieć w różnych smakach, by każdy mógł wybrać coś dla siebie.

Pieczywo również jest produktem, który powinien być podany na imprezie. Polacy z reguły lubią pieczywo. Zarówno takie świeże jak i pięknie zarumienione na grillu.

Najlepsze dodatki do grilla

Zaczyna się sezon grillowy a Ty jeszcze nie masz pomysłu na zakąski do grilla? Ciągle nie wiesz jakie dodatki do grilla posmakują każdemu? Ciekawe pomysły są zwykle banalnie łatwe i szybkie do zrobienia.

Koreczki z różnych składników, a także inne dodatki na grilla i przepisy na dodatki, przystawki i przysmaki na grilla
Dodatki do grilla krok po kroku, czyli 4 przysmaki, przystawki i przekąski idealne do grilla i smaczne przepisy

Najlepszym klasykiem są koreczki. Koreczki zawsze będą zjedzone. Koreczkami nazywa się przystawkę – kawałki jedzenia wbite na patyczki. Koreczki są łatwą, ekspresową i smaczną zakąską na raz. Jest to fajne jedzenie, które z pewnością posmakuje każdemu. Koreczki można zrobić ze wszystkiego co jest pod ręką. Kilka przykładów:

  • szynka, ser żółty, oliwki;
  • mini mozzarella, suszone pomidory, pomidorek koktajlowy;
  • wędzona ryba, ser feta, ogórek;
  • pieczywo lub pumpernikiel posmarowany serkiem chrzanowym, wędzona ryba lub wędlina, ogórek kiszony;
  • owoce.

Świetnymi przystawkami są dania z krakersami. Krakersy można posmarować ulubionym serkiem i podawać z kawiorem lub wędliną i serem. Krakersy z pastą z tuńczyka i kukurydzą są wprost wyśmienite.

Furorę na imprezach robią duże muszle makaronowe nadziewane świetnymi farszami. Przepyszny farsz słodki do muszli to twarożek malinowy. Zamiast malin można użyć oczywiście innych owoców. Posypane orzechami tworzy cudowną przekąskę. Muszle można nadziewać też wszelakimi pastami i sałatkami. Świetnym farszem jest szpinak, suszone pomidory, boczek, pomidory koktajlowe i ser feta. To tylko niewielka część tego co można wyczarować.

Ciasto francuskie wyśmienicie sprawdza się w roli przystawek. Można zrobić serowe paluchy z ciasta francuskiego lub „łyżeczki” z serkiem kanapkowym, chrzanem, pstrągiem wędzonym i kawiorem.

Sałatki wszelkiego rodzaju to must have. Sałatki i surówki odświeżają podniebienie i przywołują wiosenne i letnie smaki, gdzie sezon na warzywa trwa w pełni. Trzeba z tego zdecydowanie korzystać. Sałatkę można przygotować na słodko jak i na słono. Z sałatek, które są najczęściej podawane zdecydowanie króluje mizeria, sałata z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem i sałatą oraz pyszne soczyste pomidory z cebulką i ze śmietaną. Poza takimi standardowymi sałatkami warto zrobić sałatkę makaronową lub ryżową – na przykład meksykańska lub z tuńczykiem.

ikona podziel się Przekaż dalej