Zrób te zapieksy z pieczywa - najlepszy domowy fast food

Zapiekanki na bgietce z kiełbasą ułożone na talerzu, a także przepisy na zapiekanki na pieczywie
Zapiekanki z pieczywa mają to do siebie, że możesz dodać do nich to, co akurat masz pod ręką, fot. Robert Latawiec
ikona podziel się
Opublikowano: 16.04.2024 r., 18:47 | Autor: Paulina Lipińska
Jedną z najbardziej popularnych i łatwych do przygotowania przekąsek są zapiekanki z pieczywa. To idealny fast food, który możemy przygotować w domu. Sprawdzą się zarówno na szybki obiad, kolację, a także jako przekąska na imprezie lub spotkaniu ze znajomymi. Wystarczy kilka prostych składników i kreatywność, by stworzyć pyszne i sycące danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale także szybkim czasem przygotowania.

Zapiekanka na chlebie

Te zapieksy są najprostsze, najszybsze i zawierają najmniej składników. Możesz zrobić te zapiekanki praktycznie w każdej chwili, bo składniki przeważnie większość ludzi ma w domu. W tej wersji znajduje się salami, które jest doskonałe w takim połączeniu. Niestety jest to wysokokaloryczna i tłusta wędlina, więc nie jest to najlepszy sposób na lekki posiłek.

Jeżeli nie masz akurat w domu salami, możesz wybrać każdą inną wędlinę. Jeżeli chcesz mieć niskokaloryczny posiłek, świetnie sprawdzi się wędlina drobiowa. Ma ona także bardzo dużą ilość białka, więc to także dobry sposób na zapewnienie większej sytości, zwłaszcza na diecie odchudzającej.

Zapiekanki z bagietki

Zapieksa bez mięsa jest równie pyszna. Zwłaszcza kiedy jest z pieczarkami i ciągnącym się serem. Taka zapiekanka to super pomysł na pyszne śniadanie albo kolację. Jest banalnie prosta, a jej przygotowanie to kwestia kilku minut.

Zapiekanka na bagietce z podsmażanymi na maśle pieczarkami oraz cebulą to danie, które wszyscy lubią. Takie połączenie sprawdzi się nie tylko w domu podczas zwykłego posiłku. Równie dobrze nada się podczas imprezy. Nie ważne, czy to impreza dla dzieci, czy dla starszych - każda okazja będzie odpowiednia na podanie takich zapiekanek.

Zapiekanka na chlebie tostowym

Kolejna propozycja na podanie zapiekanek bez mięsa - z pieczarkami, serem żółtym i cebulą. Ten przepis różni się nieco od poprzedniej propozycji. Jest trochę bardziej odżywczy. Zrobienie zapieksów z chleba tostowego z pełnego ziarna gwarantuje większą ilość błonnika, który z kolei daje większą sytość.

Kolejny powód, dla którego ta propozycja jest bardziej wartościowa, to użycie oliwy z oliwek, zamiast masła.

Zapiekanki na bogato

Składniki użyte w przepisie na zapiekankę są proste i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy bagietka francuska, ser gouda, ketchup, pieczarki, cebula, szynka wieprzowa, pomidory w puszce, przecier pomidorowy bez soli, czosnek oraz olej rzepakowy. Do przypraw należy sól, pieprz, oregano i czosnek granulowany.

To danie nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Zawarty w nim ser dostarcza białka, a warzywa dodają niezbędnych witamin i minerałów. Zapiekanka z pewnością zaspokoi głód nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zapiekanka

Zapiekanka to idealna przekąska na imprezę albo kolację. Można ją przygotować z różnymi składnikami. Sprawdź, jak wygląda przepis na dobrą zapiekankę!
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
2
Wielkość
jednej porcji
500 g
Zapiekanka z pieczarkami, serem i ketchupem znajduje się na drewnianym tle.

Lista składników do przygotowania zapiekanki

  • Bagietka francuska 140 g (1 sztuka)
  • Ser gouda 100 g (W kostce)
  • Ketchup 60 g (4 łyżki)
  • Pieczarki 120 g (6 sztuk)
  • Cebula 50 g (1/2 cebuli)
  • Szynka wieprzowa 60 g (4 plastry)
  • pomidory w puszce 400 g (1 puszka pomidorów krojonych bez skórki)
  • Przecier pomidorowy bez soli 240 g (1 szklanka)
  • Czosnek 15 g (3 ząbki czosnku)
  • Olej rzepakowy 48 ml (4 łyżki)

Przygotowanie zapiekanki krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Szynkę pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyścić i pokrój na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej 2 łyżki oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie przysmażania dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, ½ łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżkę oregano. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez ok. 15 min.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i przysmażaj ją ok. 3-4 min. Następnie dodaj pieczarki. Po ok. 5 minutach dodaj 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Często mieszając, smaż do momentu, aż woda całkiem odparuje.

Bagietkę przetnij wzdłuż i kolejno umieść na niej: sos pomidorowy, szynkę, pieczarki z cebulą oraz starty ser.

Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. Zapiekanki umieść na kratce z piekarnika i piecz je do stopienia sera i zarumienienia bagietki (ok. 10 min).

Upieczoną zapiekankę polej ketchupem.

Z mięsem mielonym

Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to pyszne i sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni domowej. Aby przygotować zapiekanki, będziesz potrzebować kilku składników, takich jak cebula, olej rzepakowy, masło, mięso mielone wieprzowe, papryka, brokuł, kukurydza konserwowa, grahamka, ser żółty oraz cebula prażona. Z przypraw najlepsza jest sól, pieprz, bazylia oraz ostra papryka.

Przepis na zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Cały proces nie jest również zbyt długi. Danie jest łatwe do wykonania, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z nim bez problemu. Zapiekanki świetnie sprawdzą się na obiad, są także odpowiednie dla osób prowadzących dietę zbilansowaną.

Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami są pełnowartościowym daniem, bogatym w błonnik i białko. Dodają energii na resztę dnia i dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Bonusik - włoski klimat

Składniki:

  • ciabatta - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 20 g
  • rukola - 25 g
  • szynka parmeńska - 50 g
  • pomidor - 100 g
  • burrata - 125 g
  • sól, pieprz, bazylia - do smaku

Wykonanie:

Ciabattę przekrój na pół. Polej ją oliwą, nałóż rukolę, szynkę parmeńską, plastry pomidora oraz ser burrata.

Wstaw zapiekanki do piekarnika i piecz 15 minut w 220 st C.

Zapiekanki po podpieczeniu dopraw do smaku.

Smacznego!

Dwie zapiekanki w stylu włoskim ułożone na desce do krojenia, a także najlepsze propozycje na zapiekanki, które robi się na pieczywie
By zrobić te włoskie zapiekanki potrzebujesz tych składników - burrata, szynka parmeńska, pomidor, rukola, ciabatta, fot. Надія Коваль
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto