Wytrawne babeczki dla gości – 5 pomysłów na poczęstunek

Wytrawne muffinki
Wytrawne muffinki oraz propozycje na wytrawne babeczki, fot. Tina
ikona podziel się
Opublikowano: 15.04.2024 r., 17:12 | Autor: Paulina Zambrzycka
Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym daniem? Warto przygotować dla nich pyszne babeczki. Nie zawsze potrawa ta musi być serwowana na słodko. Co powiesz na wytrawną wersję babeczek? Sprawdź 5 prostych pomysłów na poczęstunek w formie muffinek na słono.

Muffinki z suszonymi pomidorami

Przepis na wytrawne babeczki jest bardzo prosty do przygotowania. Świetnie poradzą z nim sobie nawet początkujący w gotowaniu. Danie jest smaczne, zdrowe i sycące.

Muffinki doskonale sprawdzą się na poczęstunek dla gości, ale też jako posiłek na śniadanie lub kolację. Możesz zrobić ich więcej, a następnie spakować do pracy na lunch. Babeczki znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cukinia w babeczkach

To świetny pomysł na przekąskę dla gości. Babeczki co prawda nie są w pełni wytrawne, bo znajduje się w nich czekolada. Jednak w połączeniu z warzywem, jakim jest cukinia, muffinki zyskują niesamowity smak i aromat.

Babeczki z cukinią są proste do przygotowania. Składniki konieczne do upieczenia potrawy znajdziesz w większości sklepów spożywczych. Warto dodać, że cukinia jest lekkostrawnym warzywem. Warto więc od czasu do czasu przygotować przepis, aby przemycić do diety wartościową cukinię i znajdujące się w niej witaminy.

Babeczki z cukinii

Babeczki z cukinii to doskonała propozycja na przemycenie do diety większej ilości warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny dodatek do kawy i herbaty.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
100 g
Babeczki z cukinii podane na białym talerzyku.

Lista składników do przygotowania babeczek z cukinii

  • Cukinia 250 g (1 mała sztuka)
  • Jajko 2 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 200 g
  • Kakao 16% (proszek) 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
  • Cukier 150 g
  • Mleko 2% 125 ml (pół szklanki)
  • Olej rzepakowy 125 ml (pół szklanki)
  • Czekolada gorzka 50 g

Przygotowanie babeczek z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do miski.

Czekoladę drobno posiekaj i przełóż do małej miseczki.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Do miski z cukinią wybij jajka, dodaj mleko, olej oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi.

Do miski z cukinią przesiej sypkie składniki i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.

Następnie do masy na babeczki oddaj pokruszoną czekoladę i ponownie wymieszaj.

Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je masą do 3/4 wysokości.

Babeczki z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.

Gotowe babeczki podawaj jako deser.

Smaczne, zdrowe i serowe

Babeczki szpinakowe na pewno pozytywnie zaskoczą twoich gości. Są sycące i pożywne dzięki obecności sera feta, jaj i szpinaku. To również prosta i smaczna przekąska na diecie redukcyjnej.

Do przygotowania muffinek warto wykorzystać świeży szpinak – wystarczy go lekko poddusić. Babeczki są zdrowe, więc poleca się włączyć je do zbilansowanej diety. Dzięki gęstym odżywczo składnikom danie na długi czas zaspokoi głód.

Babeczki o smaku pizzy

Twoi goście kochają pizzę i chcesz ich zaskoczyć oryginalnym daniem? Jeśli nie masz ochoty zamawiać klasycznej pizzy, przygotuj wytrawne muffiny o smaku pizzy! Babeczki nadziane warzywami, mięsem i serem na pewno im zasmakują.

Słone muffinki o smaku pizzy są proste do przygotowania. To przepyszne danie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Wybornie smakują z dodatkiem ketchupu albo domowego sosu czosnkowego.

Muffinki z boczkiem

To fantastyczna propozycja na sycącą przekąskę dla gości. Babeczki wykonane są z prostych składników, a ich smak jest niesamowity. Dzięki dodatkowi warzyw potrawa jest też bardzo zdrowa.

Muffinki warto przygotować z boczkiem wędzonym bez kości, papryką czerwoną, cebulą i szpinakiem. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto