Wyjątkowe przepisy z serem pleśniowym - zachwycają smakiem!

Ser pleśniowty ułożony na desce do krojenia, z sera camembert wycięt jest kwawałek w kształcie trójkąta, widać przekrój, a także przepisy na dania z serem pleśniowym
Ser pleśniowy to produkt wykwintny, który łączy się dobrze nie tylko z potrawami wytrawnymi, ale także ze słodkimi dodatkami, fot. CrioStudio
ikona podziel się
Opublikowano: 16.04.2024 r., 16:49 | Autor: Paulina Lipińska
Ser pleśniowy to jedna z najbardziej wyrafinowanych i aromatycznych odmian sera, która z pewnością potrafi oczarować niejednego smakosza. Jego intensywny smak i charakterystyczna tekstura sprawiają, że doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Dziś chcemy podzielić się z wami wyjątkowymi przepisami, w których główną rolę gra ser pleśniowy. Zapraszamy do lektury!

Słodko-słona sałatka

Pragniesz przygotować coś nowego i niezwykle smacznego? Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym to idealne danie na przystawkę, które zachwyci twoje podniebienie. Sałatka nie tylko jest zdrowa i lekka, ale także doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Składniki, które będziesz potrzebować to m.in. mix sałat, gruszka, pomidory koktajlowe, ser pleśniowy niebieski, awokado, sok z cytryny, miód, oliwa z oliwek, koperek, natka pietruszki i musztarda. Przygotowanie potrawy nie zajmie ci wiele czasu, a efekt na pewno cię zaskoczy.

Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealną dla osób na diecie z niskim IG. Potrawa odznacza się smakiem słodko-słonym, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. To niezwykłe połączenie smaków doskonale sprawdzi się jako przystawka podczas kolacji lub obiadu. Sałatka z pewnością zachwyci twoich gości i stanie się jednym z ulubionych dań w Twoim menu.

Wyjątkowa pizza

Pizza z serem pleśniowym to kolejna propozycja na wykorzystanie tego rodzaju sera. Proponujemy połączenie aromatycznego sera pleśniowego z soczystą gruszką i zielonym pesto. To idealna opcja na obiad lub kolację. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Warto jednak poświęcić troszkę czasu, aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem tej pizzy.

Ta pizza zdecydowanie wyróżnia się na tle innych propozycji. Soczysta gruszka, aromatyczny ser pleśniowy i zielone pesto tworzą wyjątkowe połączenie. Danie ma wyrazisty, słony smak, dlatego warto podawać je głównie na obiad lub kolację.

Choć pizza z serem pleśniowym ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, nie ma przecież nic złego w odrobince luksusu od czasu do czasu. To danie będzie doskonałą propozycją na specjalne okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości wykwintnymi smakami. Fani serów pleśniowych na pewno docenią tę propozycję!

Smaczne ciasto francuskie

Ciasto francuskie z serem pleśniowym to doskonała propozycja na szybką przekąskę, którą z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu. Przepis ten, dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu połączeniu smaków, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni.

Aby przygotować to wyjątkowe ciasto, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Ciasto francuskie, ser pleśniowy niebieski, gruszka oraz masło jest tym, co przyda się do stworzenia tego pysznego dania.

Proste i smaczne ciasto francuskie z serem pleśniowym jest idealne na różne okazje - od szybkiej przekąski po wykwintną przystawkę. Jego słodko-słony smak przypadnie do gustu zarówno miłośnikom dań wegetariańskich, jak i osobom na diecie redukcyjnej. Całość nie zajmie więcej niż 40 minut. Nie ma wątpliwości, że ten prosty przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią szybkie i smaczne potrawy.

Koreczki z serem pleśniowym - idealnie na imprezę

Chociaż nie lubisz gotować, czasami zdarza ci się zrobić coś szybkiego i prostego. Przepis jest łatwy, a efekt końcowy zachwycający. Koreczki z serem pleśniowym to doskonała przekąska na imprezy czy spotkania ze znajomymi. Zaledwie kilka składników i kilka minut pracy w kuchni sprawią, że twoja przekąska będzie wyglądała i smakowała niesamowicie.

Aby przygotować koreczki z serem pleśniowym potrzebujesz jedynie ser pleśniowy niebieski, salami, zielone oliwki oraz wykałaczki. Przepis jest łatwy, a jego wykonanie szybkie. Koreczki z serem pleśniowym to idealna przekąska, ale ze względu na obecność sera pleśniowego nie jest zalecana dla osób z nadciśnieniem i kobiet w ciąży.

Oryginalny smak sera pleśniowego w połączeniu z delikatnym salami i zieloną oliwką sprawi, że koreczki z serem pleśniowym staną się hitem każdego przyjęcia. Dla osób lubiących intensywne i wyjątkowe smaki ta przekąska będzie strzałem w dziesiątkę.

Znakomita tarta

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to wyjątkowe danie, które może zadziwić. Tarta ta to połączenie słodkich gruszek, aromatycznego sera pleśniowego i chrupiącego ciasta - prawdziwa eksplozja smaków w twojej kuchni! Przygotowanie tego dania nie jest zbyt czasochłonna, a efekt na pewno cię zaskoczy.

Składniki, które będą ci potrzebne to m.in. masło, mąka, gruszki, boczek wędzony, jajka, cebula, śmietanka kremowa i ser pleśniowy. Dodatkowo przyprawy takie jak sól i pieprz sprawią, że tarta będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Choć potrawa zawiera dużą ilość kalorii, jest również źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, zwłaszcza dla osób na diecie zbilansowanej. Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to połączenie smaku słodkiego i słonego, który bardzo fajnie komponuje się z całością.

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to wspaniała propozycja na obiad dla całej rodziny. Połączenie owoców i sera sprawdzi się dla osób lubiących dodatek owoców do obiadu.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
275 g
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym podana na ściereczce kuchennej w kratkę.

Lista składników do przygotowania tarty z gruszkami i serem pleśniowym

  • Masło 300 g (1,5 kostki)
  • Mąka pszenna typ 500 400 g (2 szklanki)
  • Gruszka 400 g (2 duże sztuki)
  • Boczek wędzony bez kości 300 g
  • Jajko 7 szt.
  • Cebula 300 g (3 duże sztuki)
  • Śmietanka kremowa 30% 500 g (2 szklanki)
  • Ser pleśniowy niebieski 200 g

Przygotowanie tarty z gruszkami i serem pleśniowym krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę.

Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, 1 jajko i masło.

Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój boczek wędzony w paski.

Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek.

Do miski wbij 6 jajek, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj.

Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj.

Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki.

Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę.

Dodaj gruszki do masy śmietanowej.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty.

Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto