Pasztet – pyszny, soczysty i bez mięsa?! Poznaj te 6 przepisów na smaczne wege pasztety

Soczewica, marchewka, orzechy czy żurawina to świetny składnik pasztetów
Wege pasztety są bogate w roślinne białko, a co za tym idzie w błonnik, witaminy i minerały, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 06.03.2024 r., 17:13 | Autor: Ewa Cierpiał
Pasztet świetnie nadaje się do spożycia na zimno i ciepło. Może stanowić zarówno sycący obiad, jak i dodatek do kanapki. Przekonaj się, że pasztet możesz wykonać bez dodatku mięsa – dzięki temu będzie zdrowszy i mniej kaloryczny!

Co niedzielę

Ten przepis na pasztet powinien znać każdy. Przede wszystkim dlatego, że świetnie wpisuje się bardzo ważny dla zdrowia i planety nurt zero waste, czyli "bez marnowania". A mogę się założyć, że co niedzielę zastanawiasz się, co zrobić z wartościowymi warzywami z gotowania rosołu. Odpowiedź jest prosta – wykonaj z nich pasztet! Taki warzywny pasztet z dodatkiem kaszy jaglanej będzie miał delikatną konsystencję i niezapomniany smak.

Pasztet z warzyw z rosołu

Pasztet z warzyw z rosołu to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pasztet zrobiony w domu jest znacznie zdrowszą alternatywą, dostępnego w sklepie wyrobu. Koniecznie wypróbuj.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
120 g
Pasztet z warzyw z rosołu podany na pieczywie.

Lista składników do przygotowania pasztetu z warzyw z rosołu

  • Marchewka 400 g (ugotowana, z rosołu)
  • Pietruszka 250 g (ugotowana, z rosołu)
  • Seler korzeniowy 150 g (ugotowany, z rosołu)
  • Cebula 200 g (ugotowana, z rosołu)
  • Jajko 2 szt.
  • Bułka tarta 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
  • Koncentrat pomidorowy 10 g
  • Kasza jaglana 50 g
  • Olej rzepakowy 20 ml (2 łyżki stołowe)

Przygotowanie pasztetu z warzyw z rosołu krok po kroku

Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź ją i pozostaw do wystudzenia.

Ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu zmiel w maszynce na jednolitą masę.

Następnie do warzyw dodaj ugotowaną kaszę, jajka, 2 łyżki stołowe sosu sojowego oraz po pół łyżeczki przypraw.

Składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze raz zmiel masę w maszynce do mielenia.

Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej.

Do masy dodaj pozostałą bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.

Masę na pasztet przelej do blaszki.

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pasztet podawaj z ulubionymi dodatkami.

Z fasoli

Ten pasztet to idealne połączenie przypraw, fasoli i pysznych orzechów włoskich. Ten ostatni dodatek idealnie przełamuje miękką konsystencję i dodaje wytrawnej nuty, dzięki czemu ten pasztet jest taki wyjątkowy.

Z cukinii i marchewki

Kolejny pyszny pasztet bez mięsa wykonasz z dwóch najsmaczniejszych warzyw – cukinii i marchewki. Do tego delikatna kasza manna i odrobina żółtego sera, by powstał ten pyszny wypiek idealny na obiad, śniadanie czy kolację! Przekonaj się sam, że nigdy nie próbowałeś lepszego pasztetu.

Z żurawiną

Pasztet z soczewicy z dodatkiem żurawiny to idealne zastępstwo dla tradycyjnego, mięsnego pasztetu. Ten wypiek zachwyca swoim smakiem z lekko słodką nutą. Potrzebujesz jeszcze dodać kaszę jaglaną i cebulę, by powstało to prawdziwe niebo w gębie!

Pasztet z soczewicy z żurawiną

Pasztet z soczewicy i żurawiny to doskonała propozycja na pyszny zamiennik mięsa na kanapki. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, aby urozmaicić swoją dietę.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
55 g
Pasztet z soczewicy z żurawiną położony jest na drewnianej desce. Dookoła można zauważyć czerwonego pomidora, czosnek, ziarenka pieprzu oraz ogórki kiszone.

Lista składników do przygotowania pasztetu z soczewicy z żurawiną

  • soczewica zielona 200 g
  • Kasza jaglana 100 g
  • Olej rzepakowy 130 ml
  • Cebula 100 g (2 małe sztuki)
  • Suszona żurawina 50 g

Przygotowanie pasztetu z soczewicy z żurawiną krok po kroku

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Soczewicę ugoruj w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem 30ml oleju. W czasie smażenia dodaj do niej liście laurowe i ziele angielskie (po 2 sztuki). Pod koniec smażenia przyprawy wyjmij i wyrzuć do kosza.

Podsmażoną cebulę wymieszaj w misce z ugotowaną soczewicą i kaszą, 2 łyżkami sosu sojowego, pozostałym olejem oraz z dodatkiem przypraw.

Produkty zblenduj przy użyciu blendera na gładką masę.

Do masy dodaj żurawinę i dokładnie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. A blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Bo blaszki przelej masę pasztetu, wyrównaj ją przy pomocy łyżki i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.

Po upieczeniu zostaw pasztet do ostudzenia w formie, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie pasztet podawaj np. jako dodatek do pieczywa.

Z kaszy gryczanej

Czy możliwe jest wykonanie pasztetu z czterech składników? Oczywiście! I to jeszcze jak pysznego pasztetu. Potrzebujesz tylko kaszy gryczanej, pieczarek, oleju i orzechów laskowych. Tylko tyle i aż tyle, by powstał ten smaczny pasztet. Idealny na dni, w które nie jesz mięsa!

Pasztet z kaszy gryczanej

Pasztet z kaszy gryczanej to doskonała propozycja na samczy dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
150 g
Pasztet z kaszy gryczanej ustawiony jest na stole w dwóch aluminiowych blaszkach. Obok nich leży nóż.

Lista składników do przygotowania pasztetu z kaszy gryczanej

  • Pieczarki 500 g
  • Olej rzepakowy 120 ml
  • Kasza gryczana 100 g
  • Orzechy laskowe 150 g

Przygotowanie pasztetu z kaszy gryczanej krok po kroku

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odlej ją z wody i pozostaw ją do ostygnięcia.

Orzechy zmiel na proszek przy pomocy blendera.

Foremkę wysmaruj olejem i posyp częścią zmielonych orzechów.

Piekarnik nagrzej do około 190 stopni C.

Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju (20ml) z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Całość smaż około 8 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie do pieczarek dodaj odrobinę cukru (około 1 łyżeczki) i smaż jeszcze 2 minuty.

W misce wymieszaj przesmażone pieczarki, ugotowaną kaszę, zmielone orzechy i 100ml oleju. Całość przypraw 2 łyżkami sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.

Składniki zblenduj na gładką masę.

Do wysmarowanej olejem blaszki wlej masę pasztetu, wyrównaj ją za pomocą łyżki i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.

Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika i pasztet pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej pozostawić go na całą noc w chłodnym miejscu.

Gotowy pasztet podawać np. jako dodatek do pieczywa.

Bez jajek

Dla osób, które nie uznają w swojej diecie jajek lub po prostu nie mogą ich spożywać, polecamy pyszny wegański pasztet. Tutaj całą masę spaja mielone siemię lniane, które jest najbardziej znanym zamiennikiem jajka w diecie. Jednak w żaden sposób nie ujmuje mu to smaku czy delikatnej konsystencji! I dodatkowo ta włoska nuta płynąca wprost z suszonych pomidorów, po prostu delizioso!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto