Kruszonka i jej wykorzystanie w deserach - zrób numer 3, a oszalejesz z zachwytu

Na talerzyku znajduje się kawałek szarlotki, a na niej łyżeczka z ciastem, z tyłu jest laska cynamonu oraz kawałki jabłek, a także przepisy na desery z kruszonką
Szarlotka to klasyk, ale wiesz, że kruszonkę możesz dodać nawet do ptysi?, fot. posinote
ikona podziel się
Opublikowano: 05.04.2024 r., 17:06 | Autor: Paulina Lipińska
Kruszonka kojarzy ci się tylko z szarlotką? Czas to zmienić. Otóż kruszonka może być składnikiem nie tylko tego pysznego ciasta z jabłkami. To coś więcej. Te desery z kruszonką są super! Przygotujesz między innymi muffinki, sernik, tartę oraz crumble. A numer 3 to petarda!
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Czym jest kruszonka?
  2. Sernik
  3. Tarta
  4. Ptysie
  5. Crumble
  6. Muffinki

Czym jest kruszonka?

Kruszonka jest to element dekoracyjny ciast i słodkich wypieków. Są to grudki ciasta, które są pokruszone i stanowią wierzchnią część deserów. Wykorzystywana jest do przygotowywania chałki, rogali, ciast (zwłaszcza tych z kruchego ciasta), deserów.

Kruszonka przygotowywana jest z mąki (najlepiej krupczatki), masła oraz cukru. Składniki łączy się ze sobą. Forma kruszonki zależy od ilości produktów. Może powstać kruszonka sypka oraz taka, która ma konsystencję ciasta kruchego.

Kruszonką sypką wystarczy po prostu posypać wypiek. Jeśli forma kruszonki jest zwarta, bardzo dobrze sprawdza się starcie kruszonki na tarce. By kruszonkę lepiej się tarło na tarce, warto ją schłodzić w zamrażarce. Wtedy nie rozpływa się pod wpływem ciepła dłoni.

Wiadomo, że jak szarlotka, to z kruszonką. Ale co jeszcze można z nią przygotować? Zerknij poniżej.

Sernik

Sernik z kruszonką to super połączenie. Spód z kruchego ciasta, sernik i do tego jeszcze kruszonka. No bajka! Jest to placek dosyć czasochłonny, ale smak wynagradza. Takie ciasto jest idealną opcją na świąteczne spotkanie bądź imprezę urodzinową.

Sernik z kruszonką możesz przygotować na dosłownie każdą okazję. To smaczne ciasto, które warto także zrobić minimum dzień wcześniej. Najlepszy jest dobrze schłodzony. Dzięki temu będzie go również łatwiej pokroić.

Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką można przygotować na różne sposoby, ale bardzo dobrze smakuje na kruchym spodzie. Sprawdź, co potrzebujesz, aby zrobić to pyszne ciasto!
W skrócie
Czas przygotowania
80 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
20
Wielkość
jednej porcji
120 g
Sernik z kruszonką znajduje się na drewnianej desce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. W tle widać cytryny.

Lista składników do przygotowania sernika z kruszonką

  • Budyń (proszek) 35 g (1 opakowanie)
  • Jajko 6 szt. (6 jajek rozmiar M)
  • serek śmietankowy 800 g (4 kostki dobrze zmielonego sera)
  • Cukier 135 g (2/3 szklanki)
  • Masło 400 g (2 kostki)
  • Cytryna 90 g (1 sztuka)
  • Cukier puder 170 g (1 i 1/3 szklanki)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 245 g (1 i 1/2 szklanki)
  • Mąka krupczatka 270 g (1 i 1/2 szklanki)
  • Cukier wanilinowy 16 g (1 opakowanie)
  • Żółtko jajka 1 szt. (1 żółtko)
  • Sól 2 g (1/3 łyżeczki, szczypta)

Przygotowanie sernika z kruszonką krok po kroku

1 kostkę schłodzonego masło pokrój na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj: 1/2 szklanki mąki tortowej (85 g), 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki (270 g), 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1/3 łyżeczkę soli oraz 2/3 szklanki cukru pudru (85 g). Całość wysyp na stolnicę i dodaj masło. Siekaj całość nożem, aż z masła zostaną małe kawałeczki. Dodaj 1 żółtko i 1 jajko, a potem całość zagnieć. Kruche ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 60 min.

W misce wymieszaj 1 szklankę mąki tortowej (160 g) i 2/3 szklanki cukru pudru (85 g). Następnie wysyp całość na stolnicę i dodaj 1/2 kostki schłodzonego masła (100 g). Masło potnij na mniejsze kawałki, a potem posiekaj nożem. Gdy masło będzie już dobrze rozdrobnione, wymieszaj z resztą składników. Gotową kruszonkę umieść w misce i schowaj do lodówki na 60 min.

Z lodówki wyciągnij pierwsze ciasto. Rozwałkuj je.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść tam rozwałkowane ciasto i wygładź je do brzegów. Ciasto nakłuj widelcem. Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 min.

1/2 kostkę masła roztop w garnku. Pozostaw do ostygnięcia.

Cytrynę wyszoruj i zlej wrzątkiem. Skórkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, a potem wyciśnij sok z pozostałej cytryny.

Do miski wbij 5 jajek i dodaj 2/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego). Ubijaj przez ok. 5 min. Gdy cukier dobrze się rozpuści, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj do masy 1 opakowanie budyniu waniliowego. Następnie partiami dodaj serek śmietankowy. Gdy te składniki się połączą, powoli wlej przestudzone masło. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.

Wyciągnij blaszkę z kruchym ciastem i przelej tam całą masę. Następnie wyciągnij z lodówki kruszonkę i posyp ją po całym cieście.

Piekarnik ustaw na 170 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).

Sernik piecz przez ok. 60-65 min.

Ciasto pozostaw w piekarniku jeszcze na 30 min, a następnie uchyl drzwiczki. Gdy sernik przestygnie, wyciągnij go z piekarnika i wyjmij z blachy.

Następnie umieść sernik w lodówce. Ciasto podawaj dobrze schłodzone.

Tarta

Ciasto w sam raz na lato. Zaczynają się czereśnie? To świetnie! Korzystaj i rób tartę z czereśniami i kruszonką. To jest tak smaczne ciasto, że nie raz do niego powrócisz. Potrzebujesz tylko kilku produktów - wystarczy mąka, cukier, jajko, proszek do pieczenia, masło, czereśnie oraz skrobia ziemniaczana. Do smaku warto też dodać cukier waniliowy.

Przygotowanie tarty z czereśniami jest proste. Ciasto dobrze pasuje na zwykły dzień. Możesz ją zrobić na rodzinną uroczystość albo jako coś słodkiego do kawy na grilla ze znajomymi.

Ptysie

O, dla takiego przepisu warto poświęcić czas. Ptysie to ciastka wykonane z ciasta parzonego. Ich wnętrze wypełnione jest kremem. Tradycyjnie, do ptysi daje się bitą śmietanę lub krem śmietankowy.

Ptysie z kruszonką na 100% podbiją serca każdego. Te ciastka nadziane są bitą śmietaną oraz kremem z mascarpone oraz kremu typu nutella. Całość posypana jest kruszonką. Te ptysie warto zrobić - każda okazja jest ku temu dobra.

Ptysie z kruszonką

Ptysie z kruszonką i masą z serka mascarpone oraz kremu czekoladowego stanowią doskonałą propozycję na smaczny deser. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
145 g
Ptysie z kruszonką podane na białym talerzyku.

Lista składników do przygotowania ptysi z kruszonką

  • Masło 180 g
  • Mąka pszenna typ 500 230 g
  • Jajko 4 szt.
  • Cukier 50 g
  • mascarpone 200 g
  • krem czekoladowy typu nutella 100 g
  • Śmietanka kremowa 30% 500 g (2 szklanki)
  • Cukier puder 30 g

Przygotowanie ptysi z kruszonką krok po kroku

W garnku zagotuj szklankę wody z połową masła oraz szczyptą soli.

Na gotującą się wodę z masłem wsyp 150 g mąki i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką.

Ciasto zdejmij z palnika, gdy będzie odchodzić od ścianek garnka.

Następnie do masy dodaj po jednym jajku i wymieszaj przy pomocy miksera do połączenia składników.

Pozostałe masło umieść w naczyniu, rozetrzyj z cukrem, dodaj mąkę i wyrób ciasto do połączenia się składników.

Ciasto na kruszonkę zawiń w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na 30 minut.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okręgi o średnicy około 6 cm ze sporymi odstępami.

Ciasto z garnka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe porcje ciasta na okręgi na papierze.

Następnie ciasto na ptysie posyp rozkruszoną kruszonką z lodówki.

Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.

Po upieczeniu ptysie wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i obetnij z wierzchu część ciasta.

W misce zmiksuj serek mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego.

W drugiej misce ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.

Dolną część ciasta na ptysie posmaruj kremem mascarpone.

Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na krem z mascarpone.

Bitą śmietanę przykryj górną częścią upieczonego ciasta.

Ptysie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj je w lodówce.

Crumble

Owoce pod kruszonką to inaczej crumble. To po prostu owoce, które przykryte są kruszonką - wszystko upieczone jest w piekarniku. Do tego przepisu super sprawdzi się wykorzystanie małych kokilek. Dzięki temu ten deser nie będzie wymagał krojenia - to zdecydowanie wygodna wersja.

W przepisie na owoce pod kruszonką użyto brzoskwinie i jagody. Takie zestawienie jest naprawdę bardzo dobre. Deser ten jest dodatkowo prosty i szybki do zrobienia. Polecamy!

Muffinki

Muffinki znamy raczej z takich podstawowych, zwykłych ciastek. Raczej muffinki z ciasta drożdżowego nie są aż tak popularne. Ten przepis na muffinki jest doskonały. Ciastka wychodzą mięciutkie. Dodatek śliwek nadaje tę wilgotność. Poza tym ta kruszonka pasuje świetnie.

Muffinki są łatwe, ale należy przygotować się na trochę czekania. Ciasto drożdżowe musi urosnąć. Ponadto, jeśli nie chcesz używać w przepisie erytrytolu, wymień go na cukier bądź inny słodzik.

Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Jak upiec muffinki drożdżowe, które są idealne? Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką są miękkie, delikatne i puszyste. Sprawdź ten prosty przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
15
Wielkość
jednej porcji
58 g
Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Lista składników do przygotowania muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką

  • Mąka pszenna typ 500 280 g
  • drożdże świeże 14 g
  • Mleko 2% 125 ml
  • Cukier 45 g
  • Żółtko jajka 2 szt.
  • Masło 100 g
  • erytrytol 65 g
  • Śliwki 125 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 5 g

Przygotowanie muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką krok po kroku

Rozpocznij od zaczynu: drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem, 6 g cukru oraz 45 g mąki. Drożdże powinny się rozpuścić. Pozostaw wymieszany rozczyn na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Na patelni roztop 50 g masła i ostudź.

W tym czasie wsyp 185 g mąki do miski. Dodaj do niej 39 g cukru, aromat waniliowy, żółtka i wyrośnięty zaczyn.

Wszystko zacznij wyrabiać, dodając jeszcze roztopione masło.

Ciasto wyrabiaj mikserem, aż wszystkie składniki się dobrze połączą (około 5 minut).

Odstaw ciasto na 90 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby urosło.

W międzyczasie pokrój śliwki w kostkę, wsyp 15 g erytrytolu oraz skrobię. Dokładnie wymieszaj.

Z 50 g mąki, 50 g erytrytolu, aromatu waniliowego oraz 50 g zimnego masła zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.

Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego owoce i wymieszaj.

Do blaszki na muffiny wyłóż papilotki.

W każdą papilotkę (15 szt.) nakładaj równą ilość ciasta. Jeżeli będzie trzeba, zwiększ ilość papilotek.

Na końcu, babeczki posyp kruszonką.

Odstaw na jeszcze 30 minut (pod przykryciem).

Nagrzej piekarnik na 190 st. C. z termoobiegiem.

Babeczki wstaw do piekarnika i piecz 25 minut (do suchego patyczka).

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto