Jabłka, czyli skarbnica smaku i wielu zastosowań - 7 przepisów

Jedno jabłko dziennie trzyma lekarzy z daleka
Jabłka to bardzo zdrowe owoce, które idealnie odnajdują się w wielu potrawach na ciepło i na zimno, fot. Janelle
ikona podziel się
Opublikowano: 26.02.2024 r., 19:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Jabłka najczęściej kojarzą się z jabłecznikiem, pysznym ciastem, które szczególnie często pojawia się w naszym domach jesienią. Jednak czy można wykorzystać jabłko również do wytrawnych dań? Ba, nawet trzeba! Sprawdź nasze przepisy i przekonaj się sam, że to idealny owoc do wszystkiego!
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Omlet
  2. Owsianka
  3. Racuchy
  4. Wątróbka
  5. Kaczka
  6. Surówka
  7. Ryż

Omlet

Na śniadanie jabłka szczególnie dobrze odnajdują się w omlecie, jak w tym z naszego przepisu. Taki pyszny omlet z dodatkiem płatków owsianych i gorzkiej czekolady na pewno sprawi, że od razu z większym uśmiechem wejdziesz w nadchodzący dzień!

Owsianka

Kolejne śniadanie to oczywiście owsianka. Tego rodzaju śniadania pewnie nie trzeba przedstawiać. I bardzo dobrze, ponieważ jest to jedna z najzdrowszych opcji, jakie możesz wybrać rano. Taka owsianka z orzechami, jabłkami i miodem da ci energię na cały dzień.

Racuchy

Najlepszy obiad z dzieciństwa to oczywiście przepyszne racuchy! Do tej pory pojawiają się na obiad, szczególnie w postne dni, gdy niedozwolone jest spożycie mięsa. Jednak taki obiad można spokojnie jeść codziennie, w końcu nigdy się nie znudzą te słodkie, przepyszne placuszki.

Wątróbka

Słodki smak jabłek idealnie podkreśla jedyny w swoim rodzaju smak wątróbki. Takie połączenie było szczególnie w czasach, gdy podroby w znacznie większym stopniu królowały na polskich stołach. To co, może mała podróż do tradycji przy dzisiejszym obiedzie?

Kaczka

Kolejna propozycja na ciepły posiłek to oczywiście uświetniająca nie jeden świąteczny obiad kaczka z jabłkami. To idealne połączenie słodkiego smaku jabłek i dobrze przyprawionego delikatnego mięsa świetnie sprawdza się podczas wielkich, rodzinnych wydarzeń.

Surówka

Jako dodatek do obiadu dla jabłek również znajdzie się miejsce. Szczególnie w formie warzywnej sałatki z marchewki i pora. W tej surówce króluje przede wszystkim świeżość i wiele, wiele witamin!

Ryż

Po obiedzie pora na deser, czyli przepyszny ryż z jabłkami. Możecie go przygotować w garnku lub zapiec w piekarniku. To danie to szybka i smaczna odpowiedź na tradycyjną szarlotkę. A przecież kto nie lubi szarlotki?

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto