Cytrusy nie tylko do wody — poznaj przepisy na... zaskakujące obiady

Dodatek cytrusów do dań nadaje im orzeźwienia i wyjątkowego smaku
Owocowy obiad to nie tylko zupa kompotowa. W cytrusach świetnie odnajdują się mięsa czy ryby, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 06.04.2024 r., 15:13 | Autor: Ewa Cierpiał
Cytryna i pomarańcza to bardzo popularne owoce doceniane za swój przepyszny smak i bogactwo witaminy C. Jednak te owoce nie muszą być tylko spożyte w formie soku, czy dodatku do napoju. Okazuje się, że z ich użyciem możesz wyczarować również pyszny obiad. Przekonaj się sam.

Kurczak w sosie cytrynowym

Na początek najbardziej popularne mięso w polskiej kuchni, czyli piersi z kurczaka. Tak przygotowane mięso z dodatkiem aromatycznego sosu cytrynowego na bazie śmietanki i oliwy znacząco podbija smak już pysznego mięsa. Koniecznie wypróbuj to rozwiązanie.

Kurczak w pomarańczach

Jeśli lubisz pieczone udka z kurczaka, to koniecznie wykonaj je z dodatkiem pomarańczy. To danie sprawia, że udka nabierają głębszego smaku, a ich zapach i aromat skusi nawet najtwardszego niejadka.

Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach jest sprawdzonym przepisem na pyszne, marokańskie danie. To połączenie wygląda kusząco? Sprawdź jak zrobić kurczaka w pomarańczach.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
305 g
Kurczak w pomarańczach

Lista składników do przygotowania kurczaka w pomarańczach

  • Udko kurczaka ze skórą 1000 g
  • Oliwki czarne 50 g
  • Sok pomarańczowy 150 ml
  • Cebula czerwona 100 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml
  • Pomarańcza 500 g (2 sztuki)

Przygotowanie kurczaka w pomarańczach krok po kroku

Umyte mięso przypraw solą oraz pieprzem.

Pomarańcze obierz i pokrój w plastry.

Sok z pomarańczy połącz ze szczyptą kurkumy oraz solą do smaku.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Wyłóż mięso i obsmażaj do zarumienienia z obu stron.

Zdejmij podsmażone mięso z patelni, na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i 2 obrane ząbki czosnku pokrojone drobniej. Smaż do zarumienienia.

Dodaj pokrojone na pół oliwki, sok z solą i kurkumą oraz plastry pomarańczy. Duś przez 10 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 st C.

Do naczynia żaroodpornego włóż zawartość patelni (bez soku).

Ułóż kurczaka skórą do góry i polej sokiem, który został na patelni.

Piecz bez przykrywki przez godzinę. Polewaj sokiem z wierzchu co jakiś czas.

Po tym czasie włącz termoobieg i piecz w 250 st C do złocistej skórki (około 20 minut).

Na upieczonym kurczaku ułóż trochę świeżego rozmarynu i pozostaw danie na 5 minut - opcjonalnie.

Smacznego!

Zupa cytrynowa

Z cytryn możesz wykonać również pyszną, orzeźwiającą zupę. Choć brzmi bardzo owocowo, to nie ma nic wspólnego ze standardową zupą kompotową z makaronem. Tutaj wykorzystasz również piersi z kurczaka, warzywa korzeniowe oraz ryż. Koniecznie przekonaj się, jak jest smakowita.

Krem z dyni z pomarańczą

Jeśli lubisz zupy krem, to przygotuj zupę z dyni z dodatkiem pomarańczy. Taka zupa rozgrzeje cię, ale co najciekawsze w krajach bliskowschodnich to właśnie takie rozgrzewające dania spożywa się w najbardziej gorące dni. Wewnętrzne rozgrzanie powoduje, że mniej odczuwamy zewnętrzne ciepło. Jeśli nie wierzycie, to wypijcie kiedyś gorący napar z mięty podczas upału. Orzeźwienie gwarantowane!

Kaczka w pomarańczach

Jeśli szukacie bardziej wyszukanego dania na rodzinny obiad, to na pomoc przybywa kaczka pieczona w pomarańczach. Oj tak, mięso z kaczki to nieodłączny element świątecznych obiadów, ale i spotkanie rodzinne może być świetną okazją do przygotowania tego smacznego mięsa.

Sos cytrynowy do łososia

Mam nadzieję, że pamiętacie o spożywaniu ryb. Zalecenie Zdrowego Żywienia mówią wprost, że przynajmniej dwa razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. Jeśli nie macie pomysłu na jej podanie, to koniecznie wykonajcie pyszny sos cytrynowy do ryby. Nie musi to być koniecznie łosoś, każdy filet odnajdzie się w tym sosie jak ... Ryba w wodzie.
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto