Banalne pasty kanapkowe - idealne dla mięsożerców

Wido z góry na kanapki z pastą drobiową, obok stoi pojemniczek z pastą, wokół leżą przyprawy i zioła, a także przepisy na pasty kanapkoe mięsne
Pasty z mięsa są wartościowe, a także niezwykle smaczne - idealnie pasują do świeżego pieczywa, fot. Jacek Chabraszewski
ikona podziel się
Opublikowano: 23.04.2024 r., 7:13 | Autor: Paulina Lipińska
Pasty kanapkowe stanowią często pomijany element naszej kuchni, a szkoda, bo mogą być nie tylko smacznym dodatkiem do kanapek, ale również świetną alternatywą dla tradycyjnego sposobu przygotowywania mięs. Dzięki nim możemy cieszyć się delikatnymi pastami z najróżniejszych rodzajów mięs, które zaskakują smakiem i konsystencją. W tym artykule znajdziesz kilka przepisów na banalne pasty kanapkowe, które zachwycą nie tylko mięsożerców, ale również tych, którzy szukają nowych sposobów na urozmaicenie kanapek.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Drobiowa
  2. Wątróbkowa
  3. Rosołowa
  4. Łososiowa
  5. Dietetyczna

Drobiowa

Pasta z kurczaka to danie, które z pewnością przypadnie do gustu fanom kurczaka. Klasyczna i prosta w swoim wykonaniu, doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, lunch, jak i kolację. Pasta z kurczaka to idealne danie dla osób dbających o swoją dietę oraz zdrowy sposób odżywiania.

Aby przyrządzić tę pyszną pastę, potrzebować będziemy oczywiście pierś z kurczaka, musztardę, majonez, jajka, cebulę, śmietanę, koperek ogrodowy oraz szczypiorek. Do przypraw dołożymy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość będzie można przygotować w zaledwie 30 minut.

Pasta z kurczaka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest pełna składników odżywczych i witamin. Jest to doskonałe źródło białka, idealne dla osób zmagających się z redukcją masy ciała. Ponadto, pasta z kurczaka ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób zwracających uwagę na poziom cukru we krwi.

Wątróbkowa

Pasta z wątróbki to jedno z tych dań, które mogą zadziwić wielu. Warto dać mu szansę, ponieważ potrafi zaskoczyć nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi. Nie jest to potrawa wymagająca skomplikowanych i czasochłonnych przygotowań, a efekt końcowy zdecydowanie wart jest poświęconego czasu.

Składniki potrzebne do przygotowania pasty z wątróbki to: wątróbka drobiowa, cebula, oliwa z oliwek oraz bulion drobiowy. Do przypraw należą sól, pieprz oraz imbir mielony.

Ta pasta to propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, o niskim indeksie glikemicznym czy redukcyjnej. Ma też zdecydowanie bardziej korzystny skład od tradycyjnych past kanapkowych. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa oraz warzyw, a dzięki swojemu niskiemu indeksowi glikemicznemu powinna zaspokoić głód na dłużej.

Warto też wspomnieć o walorach smakowych pasty z wątróbki. Choć może wydawać się nietypowa, połączenie smaku wątróbki z cebulą i przyprawami daje bardzo interesujący efekt. Potrawa ta ma smak słony i pikantny, co sprawi, że będzie idealna zarówno na śniadanie, kolację jak i podwieczorek.

Rosołowa

Pasta z mięsa z rosołu to pyszna potrawa, która doskonale sprawdzi się na śniadanie lub kolację. To danie nie tylko smaczne, ale także zdrowe i sycące. Składniki potrzebne do przygotowania pasty z mięsa z rosołu są proste i łatwo dostępne. Marchewka, seler korzeniowy, pietruszka, udko kurczaka bez skóry, oliwa z oliwek, natka pietruszki, szczypiorek to wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć tę wyborną pastę.

Pasta z mięsa z rosołu ma wyższy indeks glikemiczny - 67. Dzięki temu przepisowi dostarczysz organizmowi białka i cennych witamin, co sprawi, że będziesz cieszyć się zdrową pastą na kanapki. To danie jest idealne dla osób na dietę zbilansowaną. Może stanowić urozmaicenie codziennej jadłospisu i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Pasta z mięsa z rosołu pozwoli ci na mądre wykorzystanie mięsa oraz warzyw z gotowania rosołu. To bardzo dobry sposób na smaczne smarowidło na kanapki, które będzie odpowiednią opcją na posiłek dla każdego.

Łososiowa

Pasta z łososia to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wędzonego łososia oraz potraw o intensywnym, bogatym smaku. To idealna propozycja na szybki posiłek, który można przygotować w zaledwie 20 minut. Dzięki połączeniu łososia z jajkami, serkiem śmietankowym, sokiem z cytryny i musztardą, powstaje kremowa, aromatyczna pasta, której smak podkręca dodatek świeżego koperku oraz pieprzu.

Składniki potrzebne do przygotowania pasty z łososia są proste i łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. Warto zauważyć, że danie to ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest idealne dla osób, które zwracają uwagę na dietę oraz chcą ograniczyć spożycie cukrów prostych.

Pasta z łososia jest doskonałym wyborem na różne okazje - może być zarówno śniadaniem, lekkim lunchem, przekąską czy przystawką. Smak dania jest intensywny, mieszają się w nim nuty słone, kwaśne i gorzkie, co sprawia, że pasta z łososia z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Zachęcamy do wypróbowania tego prostego, szybkiego i pysznego przepisu na pastę z łososia. Smacznego!

Dietetyczna

Na koniec jeszcze propozycja na dietetyczną pastę z indyka. Będziesz potrzebować 200 g surowej piersi z indyka, 2 jajek kurzych, 50 g oleju lnianego oraz 30 g musztardy. Do przypraw warto dodać sól, pieprz i koniecznie curry.

Zacznij od ugotowania jajek na twardo, a następnie ostudź je i obierz. Pierś z indyka ugotuj tak, aby była miękka i soczysta. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, zblenduj je ze sobą, aż uzyskasz jednolitą masę.

Pasta z indyka doskonale sprawdzi się jako śniadanie, lunch, szybka przekąska, przystawka czy nawet drugie śniadanie. Danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest korzystne dla organizmu. Warto zauważyć, że pasta ta ma bardzo niski indeks glikemiczny. Bogata w białko i zdrowe tłuszcze, będzie doskonałym uzupełnieniem diety.

Dzięki dużej ilości oleju lnianego, który dodaje się do pasty, jest ona bogata w cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Spora zawartość białka sprawia, że kanapki z taką pastą są niezwykle sycące. By zapewnić jeszcze większą sytość, kanapki przygotuj z pieczywem pełnoziarnistym i dodaj do tego obowiązkowo świeże warzywa.

Smacznego!

Kanapka z pastą z indyka z curry, w tle chleb i zioła, a także jak zrobić pastę z indykiem
Zblenduj tych kilka prostych składników i uzyskaj przepyszną pastę z nutką curry, fot. ArtmediaworX
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto