6 sycących zup warzywnych na kolację – smakują wybornie!

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa jako jedna z propozycji na zupę serwowaną na kolację, fot. petroos
ikona podziel się
Opublikowano: 17.04.2024 r., 16:53 | Autor: Paulina Zambrzycka
Sycące zupy mogą być świetnym pomysłem na ostatni posiłek dnia. To idealne potrawy na zaspokojenie głodu, ale też odżywienie organizmu. Pomysłów na zupy jest mnóstwo, więc każdy dopasuje je do swoich upodobań kulinarnych. Sprawdź 6 przepisów na smaczne, aromatyczne i odżywcze zupy warzywne na kolację.

Kremowa zupa pomidorowa

Zupa krem jest pyszną i sycącą potrawą, którą warto przyrządzać na kolację. Lekko słodkawy smak dania przesiąknięty jest nutą ostrej papryki. Zupa doskonale smakuje z sezonowymi pomidorami.

Ze względu na dużą zawartość warzyw zupa jest świetnym źródłem antyoksydantów. Przepis na krem jest prosty, więc nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego łatwo ją przygotuje.

Doskonała nie tylko na przeziębienie

Ta zupa świetnie sprawdza się na chłodniejsze wieczory. Danie jest bezglutenowe i wegańskie. Zupę marchewkową z imbirem można też włączyć do niskokalorycznej diety.

Aby wzbogacić smak zupy, warto dodać do niej świeży sok z pomarańczy. Potrawa zyska dzięki niemu również wiele wartości odżywczych. Zupa świetnie smakuje z domowymi grzankami.

Tradycyjna zupa polska

Zupa ogórkowa jest klasyczną zupą kuchni polskiej, która świetnie smakuje zarówno na obiad, jak i na kolację. Pyszna zupa z kiszonych ogórków ma też właściwości oczyszczające. Najlepiej przygotować ją z ziemniakami.

Aby wzbogacić smak potrawy, warto podsmażyć starte ogórki na łyżce masła. Przepis jest prosty, więc z pewnością poradzą z nim sobie nawet początkujące osoby.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to klasyczna, tradycyjna zupa kuchni polskiej. Ta pyszna zupa z ogórków kiszonych to danie, które swoim smakiem zabierze Cię do czasów dzieciństwa.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
350 g
Zupa ogórkowa podana w niebieskiej miseczce

Lista składników do przygotowania zupy ogórkowej

  • szyjka indycza 150 g (1 sztuka)
  • Skrzydełko indyka 580 g (1 sztuka)
  • Seler korzeniowy 150 g (1/2 sztuki)
  • Pietruszka 80 g (1 sztuka)
  • Marchewka 90 g (2 sztuki)
  • Por 50 g (biała część)
  • Ogórki kiszone 450 g (ok. 10 sztuk)
  • Ziemniaki średnie 280 g (3 sztuki)
  • Śmietana 18% 200 g (1 opakowanie)
  • Koperek 20 g (2 łyżki)
  • Suszone grzyby 10 g (2 sztuki)

Przygotowanie zupy ogórkowej krok po kroku

Marchewkę, selera i pietruszkę umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. Pora również umyj i przekrój wzdłuż na pół.

Szyjkę i skrzydło z indyka umyj i umieść w dużym garnku.

Przygotowane warzywa i suszone grzyby dodaj do mięsa. Następnie dorzuć przyprawy: 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu ziarnistego i łyżeczkę soli.

Wlej 1300 ml wody do garnka. Zakryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 1,5 godziny na małym ogniu.

W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone. A ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i umieść w misce z wodą by nie ściemniały.

Gdy bulion jest gotowy, wyciągnij z niego wszystko za pomocą łyżki cedzakowej do osobnego naczynia.

Garnek z bulionem postaw na kuchence. Dodaj do niego pokrojone, odcedzone ziemniaki i gotuj około 15 minut.

W tym czasie marchewkę pokrój na małe kawałki. Obierz mięso od kości i podziel na mniejsze kawałki.

Dodaj teraz ogórki kiszone i gotuj jeszcze 10 minut na małej mocy palnika.

Teraz dodaj przygotowane mięso i marchewki do zupy.

Do wysokiego naczynia wlej śmietanę i dodaj łyżkę samego bulionu. Dokładnie wymieszaj by zahartować śmietanę. Następnie wlej ją do zupy i wymieszaj.

Przed podaniem posyp zupę dodatkowo koperkiem.

Lekka wiosenna zupa

Jeśli masz ochotę na pożywną i bardzo lekką potrawę na kolację, świetnie sprawdzi się zupa z młodej kapusty. Wspaniale smakuje i jest niezwykle pożywna. Poza tym jest też niskokaloryczna, więc mogą ją jeść osoby na diecie.

Warto podkreślić, że kapusta jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Jedząc zupę, można więc poprawić funkcjonalność całego swojego organizmu. Kapuśniak zaprawić można śmietaną dla smaku, jednak zwiększy ona kaloryczność kolacji.

Pożywna zupa warzywna

Botwinka to pożywna i bardzo smaczna zupa z dużą ilością warzyw. Danie zwykle powstaje na mięsnym wywarze, który dodatkowo podbija smak zupy. Jednak w tej wersji potrawa jest bez mięsa, z racji przygotowywania jej na lekką, ale sycącą kolację.

Zupa świetnie smakuje ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Warto dodać do niej ćwiartkę, a nawet połowę jajka ugotowanego na twardo. Danie jest proste i szybkie do przygotowania. Poradzi z nim sobie nawet początkujący w kuchni.

Rozgrzewająca zupa na kolację

Zupa z pieczonej dyni jest świetnym pomysłem na kolację. Nie trzeba dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Dynia to znakomite źródło wielu cennych składników mineralnych, a także witamin, dlatego warto systematycznie spożywać potrawy na jej bazie.

Jeśli chcesz, żeby zupa stała się jeszcze pożywniejsza i bardziej sycąca, podawaj ją z dodatkiem domowych grzanek i prażonych nasion. Danie najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto