5 pomysłów na pączki do popołudniowej kawy - 5 przepis zaskakuje!

Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie to jedne najpyszniejszych wypieków tego typu - wybornie smakują z kawą, fot. Leckerstudio
ikona podziel się
Opublikowano: 26.04.2024 r., 16:49 | Autor: Paulina Zambrzycka
Popołudniowa kawa zawsze smakuje lepiej w towarzystwie pysznych, domowych pączków. Aby zaskoczyć swoich gości lub najbliższych, warto wypróbować nowe pomysły na te słodkie przekąski. W tym artykule przedstawiamy pięć nietypowych przepisów na pączki, które zaskoczą i zachwycą każdego łasucha. Pączki hiszpańskie, pączki z mascarpone, pączki angielskie, pączki z budyniem oraz keto pączki - każdy znajdzie coś dla siebie.

Pyszne gniazdka do kawy

Pączki hiszpańskie to pyszny deser, który znajduje swoje korzenie w kuchni austriackiej. Przepis na te smakowite przysmaki został stworzony przez Magdę Panek, która podzieliła się swoim sekretem na idealne pączki.

Składniki potrzebne do przygotowania pączków to mąka pszenna typ 500, masło, jajka, olej rzepakowy, cukier puder oraz sok z cytryny. Całość jest prosta do wykonania, a czas przygotowania składników to zaledwie 15 minut.

Przystępując do przygotowania ciasta, w garnku rozpuszczamy masło w wodzie. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, pozostawiając masę do wystygnięcia. Gdy masa ostygnie, dolewamy jajka, dokładnie mieszamy i przelewamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.

Na rozgrzanym oleju formujemy pączki, smażąc je z obu stron przez około 5 minut. Gdy już są gotowe, polewamy je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Pączki hiszpańskie to deser o słodkim smaku, idealny na deser. Mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie zaleca się ich spożywania osobom z podwyższonym poziomem trójglicerydów. Przepis ten jest odpowiedni dla osób na dietę laktoowgetariańską oraz dla tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę.

Autorka przepisu zaleca ostrożność przy spożywaniu pączków hiszpańskich osobom z nietolerancją glutenu, ponieważ mąka pszenna zawiera gluten.

Ciasto drożdżowe z serowym nadzieniem

Pączki z mascarpone to pyszne i apetyczne ciastko, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkości. Autorką tego przepisu jest Magda Panek, która podzieliła się swoją propozycją na przepyszne pączki, idealne na deser czy słodką przekąskę do kawy.

Składniki potrzebne do przygotowania tego przysmaku to mąka pszenna, cukier, drożdże świeże, mleko, wódka, olej rzepakowy, dżem truskawkowy, mascarpone, jajka oraz żółtko. Przyprawy, które nadadzą dodatkowego smaku to cukier puder. Aby przyrządzić te wyjątkowe pączki, przyda się kuchenka, garnek, szpryca oraz miska.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z cukrem. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, jajka oraz wódkę. Zagniatamy gładkie ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia przez około 2 godziny.

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 15 równych części i formujemy kule, które smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu, pączki nafaszeruj serkiem mascarpone wymieszanym z żółtkiem i dżemem truskawkowym. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem i gotowe!

Ten przepis charakteryzuje się łatwym poziomem trudności, a czas przygotowania składników oraz smażenia i łączenia wynosi około 160 minut. Pączki z mascarpone mają indeks glikemiczny na poziomie 68, co może być istotne dla osób dbających o zdrową dietę.

Pączki z mascarpone to danie idealne na deser. Mają wyraźny, słodki smak i sprawią wiele radości każdemu miłośnikowi ciastek. Warto jednak pamiętać, że zawierają dużą ilość cukru, dlatego osoby z pewnymi schorzeniami powinny spożywać je z umiarem.

Pączki z serka homogenizowanego

Pączki to popularna i lubiana słodka przekąska, która znana jest na całym świecie. Sprawdź przepis na wyjątkowo smaczne pączki angielskie autorstwa Joanny Karyś. Jest przepis i sprawi, że w domowym zaciszu stworzysz pyszne, puszyste pączki, idealne na podwieczorek czy deser do kawy.

Aby rozpocząć przygotowanie pączków, przygotujmy wszystkie potrzebne składniki. Będą nam potrzebne m.in. serek homogenizowany waniliowy, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, olej rzepakowy oraz cukier.

Po zebraniu wszystkich składników, przystępujemy do pracy. Najpierw przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sól. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj serek homogenizowany i suche składniki. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Następnie w garnku rozgrzej olej, aż będzie bardzo gorący. Możesz zanurzyć łyżkę w oleju, aby sprawdzić, czy jest odpowiednio rozgrzany. Następnie łyżką nakładaj porcje ciasta do gorącego oleju, dbając o to, aby pączki się nie stykały. Smaż pączki na rumiany kolor z obu stron.

Gdy pączki będą gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Poczekaj, aż pączki lekko przestygną, a następnie posyp je cukrem pudrem.

Pączki angielskie autorstwa Joanny Karyś to szybki i prosty przepis, który zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Spróbuj i delektuj się smakiem pysznych pączków, idealnych do popołudniowej kawy!

Klasyczne pączki do kawy - każdy je kocha!

Pączki z budyniem uwielbiane są zarówno przez małych, jak i dużych łasuchów. Autorką przepisu jest Joanna Karyś, która dzieli się swoim sprawdzonym sposobem na przygotowanie pączków z pysznym nadzieniem budyniowym.

Przygotowanie pączków zaczynamy od przygotowania nadzienia. W naczyniu zagotowujemy mleko, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie powoli wbijamy zimne mleko z budyniem, cały czas mieszając. Gotujemy do zgęstnienia, a następnie ściągamy z palnika i pozostawiamy do ostudzenia pod przykryciem folią spożywczą.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. Mąkę łączymy z solą, cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodajemy ciepłe mleko z rozczynem, żółtkami, spirytusem i masłem. Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je i wycinamy kółka, które smażymy na głębokim oleju. Usmażone pączki nadziewamy przygotowanym wcześniej budyniem za pomocą rękawa cukierniczego, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Pączki z budyniem, choć wymagają trochę pracy, są warte każdej minuty poświęconej na ich przygotowanie. Ich słodycz, wilgotność i pyszne nadzienie sprawiają, że trud włożony w wykonanie zwraca się w pełni podczas degustacji. Zapraszamy do spróbowania tego przepisu i delektowania się smakiem domowych pączków do ulubionej kawy!

Pączki z budyniem

Domowe pączki z budyniem są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Budyń do pączków nie jest trudny do przygotowania. Zobacz, jak zrobić pączki z budyniem!
W skrócie
Czas przygotowania
80 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
24
Wielkość
jednej porcji
90 g
Pączki z budyniem znajdują się na desce do krojenia.

Lista składników do przygotowania pączków z budyniem

  • drożdże świeże 33 g (1/3 opakowania)
  • Mleko 2% 750 ml (3 szklanki (500 ml, 125 ml, 125 ml))
  • Mąka pszenna typ 550 620 g (4 i 1/2 szklanki (605 g) i 1 łyżka (15 g))
  • Cukier 212 g (1 szklanka (100 g, 100 g) i 1 łyżka (12 g))
  • Żółtko jajka 5 szt. (5 żółtek rozmiar M)
  • Sól 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Masło 200 g (1 kostka (100 g, 100 g))
  • Cukier wanilinowy 32 g (2 opakowania (16 g, 16 g))
  • Spirytus 10 ml (2 łyżeczki)
  • Budyń (proszek) 70 g (2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru)
  • Cukier puder 40 g (4 łyżki)
  • Olej rzepakowy 750 ml (3 szklanki - do smażenia)

Przygotowanie pączków z budyniem krok po kroku

Do 1/2 szklanki zimnego mleka (125 ml) wsyp 2 dwa budynie i dobrze je wymieszaj (nie może być grudek).

Do garnka wlej 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Zagotuj, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, wlej zimne mleko z budyniem (przez cały czas należy mieszać). Gotuj ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, a potem ściągnij budyń z palnika. Budyń przykryj folią spożywczą (dzięki temu nie zrobi się kożuch – ale folia musi dotykać budyniu!) i odstaw do przestudzenia.

1/2 kostki miękkiego masła (100 g) umieść w misce i zmiksuj. Partiami dodaj wystudzony budyń i miksuj do połączenia się składników. Gotowane nadzienie odstaw na bok.

100 g masła (1/2 kostki) rozpuść i zostaw do przestudzenia.

Do miski wlej 125 ml ciepłego mleka (1/2 szklanki), a potem rozkrusz do niego świeże drożdże oraz wsyp 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj, aż nie będzie żadnych grudek. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut (w ciepłe miejsce).

W dużej misce umieść przesianą mąkę i wymieszaj ją z 1/2 łyżeczki soli, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz 1/2 szklanki cukru (100 g). Następnie wlej 125 ml ciepłego mleka (1/2 szklanki), a potem dodaj rozczyn, ostudzone masło (100 g), 5 żółtek i 2 łyżeczki spirytusu. Wstępnie wymieszaj za pomocą łopatką. Masę przełóż na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut.

Wyrobione ciasto schowaj do dużej miski i przykryj ściereczką. Następnie odstaw na ok. 60 minut.

Wyciągnij ciasto z miski i szybko je wyrób. Dobrze rozwałkuj ciasto (powinno być dość grube) i za pomocą szklanki wytnij kółka. Pozostałe ciasto zalep, rozwałkuj i ponownie wytnij z niego pączki (powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto). Pączki ułóż na desce z mąkę, a potem przykryj je ściereczką i zostaw na ok. 25 minut.

W garnku powoli rozgrzej dużo tłuszczu, a potem włóż do niego 4 pączki. Smaż je przez ok. 2-2,5 minuty z każdej strony (powinny mieć rumiany kolor). Usmażone pączki wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż je na ręczniku papierowym. Powtarzaj tę czynność, aż usmażysz wszystkie pączki.

Budyń przełóż do rękawa kuchennego z tylką i nadziej pączki.

Ostudzone pączki posyp cukrem pudrem.

Pączki o niskiej zawartości węglowodanów

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób dba o swoje zdrowie i dietę. Coraz popularniejsze stają się zatem różnego rodzaju diety, takie jak dieta ketogeniczna. Jej celem jest wprawienie organizmu w stan ketozy, czyli spalanie tłuszczu zamiast węglowodanów. Jednym z trudniejszych zadań na tej diecie jest zrezygnowanie z wielu smakołyków, w tym także pączków. Jednak dzięki przepisowi autorstwa Patrycji Czerwiak, możemy cieszyć się smakiem pączków nawet na diecie keto.

Do przygotowania tych wyjątkowych pączków będziemy potrzebować kilku składników. Ser twarogowy tłusty, jajka, mąka kokosowa, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz ksylitol. Warto zaznaczyć, że ksylitol to zamiennik cukru, który nie wpływa na insulinę, co jest istotne w diecie ketogenicznej.

Przygotowanie pączków nie jest trudne. Wystarczy przecisnąć ser przez praskę, dodać jajka, słodzik i ekstrakt waniliowy oraz mąkę kokosową cały czas mieszając. Następnie formujemy pączki, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

To szybki i prosty przepis, który pozwoli nam cieszyć się smakiem pączków bez obawy o zepsucie diety. Smak tych pączków jest delikatnie słodki i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Warto podkreślić, że przepis ten uzyskał wysoką ocenę wśród czytelników serwisu fajnegotowanie.pl. Średnia ocena wynosząca 4,4/5 świadczy o tym, że pączki autorstwa Patrycji Czerwiak zyskały uznanie wśród smakoszy.

To doskonała propozycja na deser, której nie powstydziłby się nawet najbardziej wymagający łasuch. Spróbujcie tego przepisu i zasmakujcie zdrowych pączków na diecie ketogenicznej.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto