Czy na pewno wiesz, jak ugotować makaron? Błąd nr 7 cię zaskoczy

Błędy podczas gotowania makaronu, mogą popsuć smak całego dania i nawet najlepszy sos nic tu nie skóra
Błędy podczas gotowania makaronu mogą znacznie wpłynąć na jego smak, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 28.01.2024 r., 13:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Makaron to nieodłączny element naszej kuchni. Spożywamy go często na słodko, np. z twarożkiem i owocami lub w wersji wytrawnej z mięsno-pomidorowym sosem. Mimo to, często popełniamy wiele błędów podczas gotowania makaronu, które mogą znacznie obniżyć kulinarną radość z przygotowywanych dań.

1. Za mały garnek

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto czytając instrukcję gotowania makaronu, nie stosował zalecanej ilości wody. Bardzo często wydaje nam się, że gotując makaron w mniejszym garnku i z mniejszą ilością wody, zrobimy to szybciej. Jednak jest to duży błąd, który znacznie wpływa na końcową jakość naszych kluseczek, ponieważ może przyczynić się do jego sklejenia podczas gotowania.

2. Przelewanie zimną wodą

To również częsty błąd, który popełniamy. Za to możemy obwiniać głównie naszą tradycję, gdzie przygotowane z mąki pszennej kluski do zupy lubiły się mocno sklejać podczas studzenia. Jednak obecnie, makaron przygotowany z mąki pszennej durum nie wymaga takiego nagłego studzenia.

3. Za często mieszasz

Podczas gotowania makaronu nie powinno się go zbyt często mieszać. 1 - 2 razy wystarczą, aby makaron na pewno się nie skleił. Oczywiście, tu również ma znaczenie, ile wody użyjesz do jego gotowania. Pamiętaj, odpowiednia ilość wody w garnku najlepiej zadba o twój makaron.

4. Za bardzo wszystkim dogadzasz

Mąż woli makaron spaghetti, córka kokardki a syn makaron penne? Decydujesz się więc na wrzucenie wszystkich rodzajów do jednego garnka. To również duży błąd, który może spowodować, że makaron ostatecznie wyjdzie niesmaczny – za twardy lub za miękki. Wynika to z tego, że większość makaronów ma podany inny czas gotowania, dlatego ciężko jest wszystkie równomiernie ugotować za jednym razem. Dużo łatwiej będzie przekonać resztę członków rodziny, że makaron to makaron. Zawsze też możesz ugotować różne rodzaje makaronu - każdego dnia wykorzystać inny pomysł na obiad z makaronem.

Każdy makaron ma inny czas gotowania, nie łącz więc ich w jednym garnku
Nawet najlepszy makaron może wyjść niesmaczny, jeśli będzie nieodpowiednio przygotowany, fot. Firefly

5. Za bardzo boisz się soli

Sól nieznacznie poprawia smak makaronu podczas gotowania. Niektórzy uważają jednak, że przyspiesza on również czas gotowania. Jest to niestety mit. Sól poprawia jedynie walory smakowe. Pamiętaj jednak, by dodać ją do już wrzącej wody, aby nie uszkodzić garnka.

6. Za bardzo wierzysz w mity

Dodawać olej czy nie dodawać? To jest jedna z najczęstszych kłótni wśród koneserów makaronu. Jednak okazuje się, że gotowanie makaronu durum z dodatkiem oleju kompletnie nic nie zmienia. Wręcz przeciwnie - może się to przyczynić do zepsucia smaku makaronu, co ostatecznie wpłynie na całą potrawę, którą przyrządzasz. Kolejnym argumentem jest to, że taki makaron ugotowany w wodzie z olejem dużo trudniej łączy się z pieczołowicie przygotowanym przez ciebie sosem. A przecież o to właśnie chodzi, by makaron i sos połączyły się ze sobą perfekcyjnie.

7. Za krótko

Pomimo wyraźnych instrukcji na opakowaniu, ile gotować makaron, proponuję podejść do tego nieco mniej restrykcyjnie. Podany czas jest czasem sugerowanym. Ma na niego wpływ wiele czynników, np. rozmiar garnka, rodzaj palnika, a także twardość wody. W tym miejscu radzę posługiwać się zmysłem smaku. Ostrożnie wyłów jedną kluseczkę i sprawdź, czy na pewno jej miękkość jest już w porządku. Kto choć raz jadł niedogotowany makaron z widoczną mąką mimo stosowania się do zaleceń, ten wie, o czym mówię.

8. Za długo

Czy może być coś gorszego niż rozkapciały, miękki makaron? Chyba nie. Tak ugotowany makaron może popsuć nawet najbardziej wyszukany sos. Koniecznie uważaj na to, aby nie gotować makaronu za długo. Nie dość, że jest wówczas niesmaczny, to jest dodatkowo zdecydowanie mniej zdrowy. Makaron ugotowany al dente ma stawiać delikatny opór pod zębami, a nie rozcierać się pod naporem języka! Taki bardzo miękki makaron ma wyższy indeks glikemiczny, więc też szybciej będziesz po nim głodny.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto