Pijesz napoje w puszkach? Grillujesz z użyciem tacek? Gotujesz w aluminiowym garnku? To bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia!

Aluminiowe garnki i sztućce, a także porady na temat bezpieczeństwa stosowania aluminium w kuchni
Napoje w aluminiowych puszkach, podobnie jak gotowanie w naczyniach z aluminium mogą być szkodliwe dla zdrowia, fot. Lena Lir
ikona podziel się
Opublikowano: 17.01.2024 r., 17:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Co bardziej kojarzy się z latem niż grillowanie (z użyciem aluminiowych tacek) i chłodny napój w puszce? Zdecydowanie nic! Jeśli dodatkowo gotujesz w aluminiowych garnkach, to uważaj! Takie działanie może być niebezpieczne dla twojego zdrowia!

Krótkie informacje na temat glinu

Aluminium to techniczna nazwa glinu - pierwiastka chemicznego, który jest trzecim najczęściej występującym pierwiastkiem w skorupie ziemskiej. Jego powszechność i łatwość w obróbce spowodowała, że aluminium stanowi składową wielu konstrukcji, maszyn, a także elementów wyposażenia naszej kuchni.

Aluminium jest szeroko stosowane do wytwarzania przede wszystkim garnków. Jednak czy na pewno jest to dobry i zdrowy krok? Po wielu badaniach i obserwacjach zauważono, że aluminiowe garnki wchodzą w reakcję z gotowanymi w nich produktami. I tak produkty bogate w witaminę C gotowane w takich garnkach traciły smak i kolor. Ale czy tylko względy estetyczne dania miały tu znaczenie?

Aluminium w żywności

Badania wykazały, że podczas gotowania glin z aluminiowych garnków przedostawał się do żywności. Na przykład surowy pomidor zawiera tylko 0,10 mg/ kg produktu glinu, jednak po gotowaniu w aluminiowym garnku zawartość tego pierwiastka wzrastała do 75,1 mg/kg produktu! Jest to o tyle niebezpieczne, że glin jest pierwiastkiem toksycznym dla organizmu. Zatrucie nim może powodować:

  • Problemy z koncentracją i pamięcią
  • Zaburzenia mowy i osobowości
  • Zaburzenia wzroku i słuchu
  • Niedokrwistość
  • Ogólne osłabienie i zmienny nastrój.

Glin, jak wcześniej wspomniałam, jest pierwiastkiem występującym w skorupie ziemskiej. Dlatego też znajduje się w warzywach i owocach, szczególnie długo dojrzewających. Na uwagę jednak zasługuje fakt, że występuje on również w herbacie. W liściach herbaty znaleźć można aluminium w postaci soli nierozpuszczalnej w wodzie. Jednak dodatek popularnej cytryny i obniżenie pH naparu powoduje, że dochodzi do reakcji, której skutkiem jest migracja jonów metalu do napoju z herbaty i następnie do organizmu człowieka.

Sprawdź także, jakie garnki do kuchni warto wybrać.

Czy gotowanie w garnkach aluminiowych jest bezpieczne?

Tutaj należy odpowiedzieć: to zależy. Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła, że bezpieczna dzienna dawka aluminium do spożycia to 1 mg/kg masy ciała, co daje ilość 70 mg dla osoby o masie 70 kg. Aby nie przekroczyć zalecanej dawki, należy unikać stosowania aluminiowych garnków i produktów długo przechowywanych w metalowych opakowaniach.

Jeśli jednak lubisz swoje aluminiowe garnki, latem grillujesz na aluminiowych tackach, zawijasz jedzenie w folię aluminiową i popijasz colę w puszce, to ilość aluminium w twojej diecie może być znacznie wyższa niż rekomendowana bezpieczna dawka.

Co zrobić? Jak się chronić?

Aby zmniejszyć ryzyko przedostawania się glinu do twojego organizmu, stosuj kilka zasad:

  • Wybieraj napoje w butelkach szklanych lub plastikowych,
  • Unikaj produktów w puszkach, szczególnie z dodatkiem kwaśnych warzyw i owoców (np. makrele w sosie pomidorowym),
  • Wybieraj konserwowane warzywa i owoce w szklanych słoikach,
  • Do marynowania mięs, ryb i warzyw na grilla nie używaj kwaśnych produktów, takich jak np. sok z cytryny, ocet, wytrawne wino.
  • Nie gotuj w aluminiowym garnku produktów, takich jak kapusta, pomidory, kwaśne owoce.

Dzięki tym wskazówkom znacznie zmniejszysz ryzyko zatrucia aluminium i znacznie poprawisz swoje bezpieczeństwo i zdrowie!

Źródła:

  • Safety of aluminium from dietary intake1Scientific Opinion of the Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Food Contact Materials (AFC) (Question Nos EFSA-Q-2006-168 and EFSA-Q-2008-254)  Adopted on 22 May 2008 https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2008.754
  • Glin w otoczeniu i jego wpływ na organizmy żywe, J. Zuziak, M.Jakubowska, Analit 2 (2016) 110-120 http://analit.agh.edu.pl/wp-content/uploads/2016/10/12_Zuziak_Justyna_Analit_2.pdf
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto