Opublikowano: 20.03.2024 r., 14:56
|
Autor:
Paulina Lipińska
Wielkanoc to piękny okres w życiu katolików. W Wielką Sobotę wszyscy święcą swoje koszyczki ze święconką, a w Niedzielę Wielkanocną zjadamy ją na śniadanie. Poza samą święconką, należy przygotować kilka potraw, które tradycyjnie robi się na te święta. Sprawdź nasze propozycje na świąteczne potrawy.
Wielkanoc to ważne święta, które są ruchome. Obchodzone są w okresie wiosennym. W Wielką Niedzielę każdy zbiera się w gronie rodzinnym i świętuje Zmartwychwstanie Pańskie.
Uczta Wielkanocna zależy od regionu. W Polsce jada się takie potrawy, jak:
- żur, barszcz biały lub zupę chrzanową - z jajkiem i kiełbasą (białą i klasyczną),
- jajka w różnych formach (w sosach, z majonezem, faszerowane),
- wędliny, kiełbasy, pasztety,
- sałatki jajeczne i rybne,
- ciasta (babki wielkanocne, mazurki).
Przed tobą najlepsze przepisy na potrawy Wielkanocne.
Jaką zupę się u ciebie podaje w święta wielkanocne? Czy to jest żur, żurek, biały barszcz czy może zupa chrzanowa? Być może są jeszcze jakieś inne zupy, które je się u ciebie w domu - daj znać.
Żur wielkanocny to zupa aromatyczna i pyszna. Jest sycąca, a do tego pasuje dodać chrzan ze święconki. Całość komponuje się idealnie. Żur można podać w specjalnych miseczkach z chleba - pychota!
Taka kompozycja pasuje do siebie, jak nic innego. W Wielkanoc właśnie takie smaki królują. Chrzan z jajkiem jest wersją sałatki jajecznej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs czy pieczywa.
Zrobisz to sam w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz jedynie 5 składników: jajek, chrzanu tartego, cukru, śmietany i soli. Przygotowanie tej potrawy to kwestia kilku chwil.
Istnieje lepsze rozwiązanie - jajka w sosie chrzanowym. One są tak pyszne, że goście szybko je zjedzą. Sos jest idealnie chrzanowy, a poza tym nie trzeba go gotować. Przygotowuje się go na zimno, więc to zajmie dosłownie chwilę.
Jajka w sosie chrzanowym nawołują do świąt. Bez nich wiele osób nie wyobraża sobie świętować. Nic dziwnego - tak dobre jajka najlepiej smakują właśnie w tym okresie.
Dobre mięso to podstawa. W Wielkanoc najbardziej pożądanym mięsem jest między innymi kiełbasa. Białą kiełbasę możesz upiec wraz z cebulą. To super potrawa na stół Wielkanocny. Jest banalnie łatwa, a poza tym nakład pracy jest znikomy.
Białą kiełbasę możesz upiec chwilę wcześniej w piekarniku i podać dopiero, jak przyjdą goście. Dzięki temu kiełbasa będzie gorąca i nie wystygnie.
Proponujemy na farsz szynkę i pora. Do tego majonez oraz musztarda i całość smakowicie się komponuje. Jajka faszerowane to zawsze fajna przekąska na święta lub imprezy. Szybko znikają ze stołu - no i nic dziwnego.
Jajka faszerowane takim nadzieniem mają fajny smak, który bez problemu sprawdzi się dla większości. Zrób je na święta - są pyszne, proste i szybkie.