Mrożenie chleba to nie tylko sposób na przechowywanie – cukrzycy są w szoku!

Świeże pieczywo na stole
Mrożone pieczywo zmienia indeks glikemiczny!, fot. Grafvision
ikona podziel się
Opublikowano: 07.08.2024 r., 9:15 | Autor: Paulina Lipińska
Czy wiesz, że pieczywo nadaje się do mrożenia? To wspaniały sposób na to, by móc cieszyć się świeżym, chrupiącym i mięciutkim pieczywem na wyciągnięcie ręki. Wystarczy je wyjąć z zamrażarki i rozmrozić. To idealna opcja, zwłaszcza przy niedzielach niehandlowych. Lecz samo przedłużenie terminu do spożycia to nie wszystko. Mrożenie chleba powoduje bowiem coś, o czym każdy cukrzyk powinien wiedzieć. Sprawdź to!

Dlaczego warto mrozić pieczywo?

Mrożenie żywności to bardzo dobry sposób na przechowywanie nadmiaru jedzenia. Mrożenie pieczywa, jest to niezwykle wygodna opcja. Możesz skorzystać z niej wtedy, gdy na przykład nie masz czasu na pójście na zakupy.

Jeżeli potrzebujesz chleba od razu, polecamy użyć do rozmrażania mikrofalówki. To ekspresowa opcja i potrafi uratować sytuację. Możesz również pieczywo upiec w piekarniku bądź airfryerze. Trochę dłużej trwa rozmrażanie pieczywa w temperaturze pokojowej.

Efekt: pieczywo tak samo świeże, jak przed włożeniem do zamrażarki.

Tylko po co mrozić pieczywo? Przede wszystkim jest to super opcja, jeśli chcesz podążać za modą zero waste. W ten sposób nie marnujesz nie tylko jedzenia, ale także pieniędzy. Po drugie - jest bardzo ważny aspekt zdrowotny, o którym każdy chorujący na cukrzycę i insulinooporność powinien wiedzieć. Poniżej przedstawiamy badania z 2007 r. pochodzące z "The European Journal of Clinical Nutrition".

Jak mrożenie chleba wpływa na jego wartość odżywczą?

Okazuje się, że zamrożony chleb, który był rozmrożony i tostowany, wywoływał znacznie niższy wzrost poziomu glukozy we krwi niż w przypadku, gdy pieczywo nie było mrożone. To jest genialny fakt dla wszystkich, który mają problem ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi. Tak więc jedzenie mrożonego (i następnie rozmrożonego) chleba wpływa korzystnie na poziom glukozy.

Mrożenie chleba, a następnie jego rozmrażanie i ewentualne podgrzewanie sprawia, że zmienia się struktura molekularna skrobi - powstaje skrobia oporna, która jest pożywką dla bakterii jelitowych, a także zmniejsza się indeks glikemiczny. Podobna sytuacja dzieje się w przypadku czerstwego pieczywa. Szacuje się, że mrożone pieczywo ma o około 30% niższy indeks glikemiczny niż świeży odpowiednik.

Osoba badająca poziom glukozy we krwi
Takie pieczywo można włączyć do diety cukrzyków, fot. zakalinka

Jak zamrozić pieczywo?

Pamiętać należy, że pieczywa nie powinno się mrozić dłużej niż 3 miesiące. Pieczywo należy szczelnie zamknąć - najlepiej w pojemniku zamykanym.

Pieczywo przed zamrożeniem powinno być świeże - nie może mieć żadnych pleśni ani grzybów. Warto je przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, bez dostępu światła. Jeśli w chlebaku jest wilgotno i ciepło, pleśnie i grzyby mają większą zdolność do rozmnażania się - pieczywo szybciej się psuje.

Chleb i bułki zawsze dobrze jest mrozić. Nie tylko służy to zapobieganiu marnowania żywności, ale także jesteś w stanie obniżyć tym indeks glikemiczny i zadbać o mniejsze wyrzuty poziomu glukozy do krwioobiegu.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto