Nie wyrzucaj - wykorzystaj! Najlepsze przepisy zero waste
Obecnie dużą uwagę przykładamy do niemarnowania żywności - podobnie jak kiedyś nasze mamy czy babcie. W czasach, gdy ograniczony był dostęp do wielu produktów, potrafiły wyczarować pyszny obiad czy deser praktycznie z niczego. Koniecznie sprawdź przepisy na resztki z lodówki, których nie chcesz wyrzucać.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kluski z dziurką
Kluski śląskie to pierwsza z propozycji na pyszne danie w myśl zasady zero waste. Do przygotowania tej potrawy możesz wykorzystać ziemniaki, które pozostały ci z wczorajszego obiadu. Przepis jest prosty, dlatego nie przejmuj się, jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Kluski świetnie smakują z dodatkiem domowego gulaszu oraz surówki z buraczków i cebuli.
Kopytka z serem
To nic innego, jak grube kluski, które wyrabiane są z ugotowanych ziemniaków, mąki, twarogu oraz jaj. Kopytka są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego bez obawy możesz wykonać je bez większego doświadczenia w kuchni. Możesz podawać je na wiele sposobów. Doskonale smakują zarówno na słono, jak i ja słodko. Wszystko zależy od tego, jaki dodatek do kopytek podasz.
Pasztet z mięsa z rosołu
Jeśli nie masz pomysłu, jak wykorzystać mięso z rosołu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Pasztet z gotowanego mięsa doskonale sprawdzi się jako smaczny dodatek do kanapek. Warto przygotować je na pełnoziarnistym pieczywie posmarowanym cienką warstwą masła z sezonowymi warzywami. Domowy pasztet możesz pokroić na plasterki i podać jako przekąskę na imprezach rodzinnych lub ze znajomymi.
Pierogi zero waste
Zostało ci mięso z rosołu i nie wiesz, jak je wykorzystać w inny sposób niż zrobienie pasztetu? Nic straconego, koniecznie wypróbuj przepis na pyszne pierogi z farszem mięsnym. Dodatek warzyw do farszu wpływa pozytywnie na walory smakowe potrawy. Aby ciasto na pierogi było miękkie, ważne jest, aby przygotować je z wykorzystaniem gorącej wody.
Warzywny dodatek do kanapek
Pasztet z warzyw to ostatnia propozycja na potrawę zero waste. Przygotujesz go na bazie warzyw z gotowania zup - najczęściej będzie to marchew, seler, pietruszka oraz cebula. Pasztet warzywny możesz podać jako dodatek do kanapek. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla zakupionych w sklepie wędlin, które nie zawsze mają dobry skład. Warto podać go z dodatkiem świeżych warzyw oraz pieczywa pełnoziarnistego.