Jaka mąka jest najlepsza do naleśników?

Jaka mąka jest najlepsza do naleśników
Jaka mąka jest najlepsza do naleśników
ikona podziel się
Opublikowano: 09.01.2023 r., 10:34 | Autor: Magda Panek

Do przygotowania naleśników najlepiej sprawdzi się mąka pszenna tortowa lub krupczatka, która oznaczona jest jako typ 400,450 lub 500. Mąka pszenna zawiera gluten, który odpowiada za powstanie pulchnego ciasta.

  • Naleśniki możesz przygotować także z mąki żytniej, jednak warto wymieszać się z innym rodzajem mąki (sama mąka żytnia może okazać się zbyt ciężka).
  • Naleśniki wykonasz także przy użyciu mąki orkiszowej, jest to mąka bezglutenowa. Ciasto przygotowane na bazie mąki orkiszowej jest kleiste i ciężko usmażyć z niej cienkie naleśniki.
  • Do naleśników możesz wykorzystać także mąkę kukurydzianą (również bezglutenową). Przed przygotowaniem ciasta naleśnikowego warto podgotować mąkę kukurydzianą z dodatkiem wody.
  • Najlepsza mąka bezglutenowa do przygotowania naleśników to mąka ryżowa. Naleśniki z mąki ryżowej wychodzą bardzo podobne do tych przygotowanych z mąki pszennej. Naleśniki ryżowe są delikatne w smaku, dlatego będą doskonale pasować do słodkich i wytrawnych dań.

Jaka mąka jest najlepsza do naleśników? Co jeszcze warto wiedzieć?

Naleśniki stanowią proste danie mączne, które smażone jest na patelni. Naleśniki możesz posypać cukrem pudrem, polać sosem lub podać z nadzieniem. Jako nadzienie do naleśników możesz wykorzystać powidła, świeże owoce, dżem, ser twarogowy, nutellę, parówkę z serem żółtym. Do naleśników możesz przygotować także farsz mięsny, warzywny lub grzybowy. Na bazie naleśników przygotowywane są także krokiety, czyli naleśniki z farszem obtoczone w bułce tartej i przesmażone na patelni. W dalszej części dowiesz się jaką mąkę wybrać do przygotowania naleśników. Sprawdzony przepis na naleśniki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

A jak zrobić naleśniki? Na początek przygotuj szklankę mąki, dwa jajka, szklankę mleka, niepełną szklankę wody gazowanej, szczyptę soli oraz trzy łyżki oleju rzepakowego. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz sól. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Następnie dodaj olej rzepakowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej, naleśnik przewrócić na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie zarumieniony.

A jaka mąka do naleśników wybrać? Do przygotowania naleśników najlepiej sprawdzi się mąka pszenna tortowa lub krupczatka, która oznaczona jest jako typ 400,450 lub 500. Mąka pszenna zawiera gluten, który odpowiada za powstanie pulchnego ciasta.

  • Naleśniki możesz przygotować także z mąki żytniej, jednak warto wymieszać się z innym rodzajem mąki (sama mąka żytnia może okazać się zbyt ciężka).
  • Naleśniki wykonasz także przy użyciu mąki orkiszowej, jest to mąka bezglutenowa. Ciasto przygotowane na bazie mąki orkiszowej jest kleiste i ciężko usmażyć z niej cienkie naleśniki.
  • Do naleśników możesz wykorzystać także mąkę kukurydzianą (również bezglutenową). Przed przygotowaniem ciasta naleśnikowego warto podgotować mąkę kukurydzianą z dodatkiem wody.
  • Najlepsza mąka bezglutenowa do przygotowania naleśników to mąka ryżowa. Naleśniki z mąki ryżowej wychodzą bardzo podobne do tych przygotowanych z mąki pszennej. Naleśniki ryżowe są delikatne w smaku, dlatego będą doskonale pasować do słodkich i wytrawnych dań.

Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując: wiesz już jaką mąkę wykorzystać do fit naleśników. Naleśniki to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Naleśniki na słodko świetnie sprawdzą się również jako przekąska dla dzieci.

Zobacz pytania podobne do jaka mąka jest najlepsza do naleśników?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto