-
Ryba opiekana w zalewie octowej
Ryba opiekana w zalewie octowej, to świetny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, a …
30 min łatwy 4 594 kcal -
Kanie w zalewie octowej
Kanie w zalewie octowej Panierowane kanie w zalewie octowej do słoików na zimę to fajny sposób na grzyby w innej …
30 + 20 min średni 8 202 kcal -
Cukinia w zalewie curry
Cukinia w zalewie curry to doskonała propozycja na zakonserwowanie cukinii na zimę. Pyszna cukinia świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
15 + 20 min łatwy 5 44 kcal
Zalewy i potrawy w zalewie - przepisy
-
Grzybki w zalewie octowej
Tradycyjne grzybki w zalewie octowej to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w …
20 + 30 min łatwy 10 23 kcal -
Ryba w zalewie pomidorowej
Ryba w zalewie pomidorowej to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się podana podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. …
40 + 20 min łatwy 10 296 kcal -
Buraczki w zalewie octowej
Buraczki w zalewie octowej to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub …
60 + 30 min łatwy 5 52 kcal -
Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej
Ciekawy pomysł na domowe przetwory z czerwonej kapusty to ten przepis. Jest to smaczna i prosta do zrobienia kapusta czerwona …
30 + 60 min łatwy 20 126 kcal -
Ryby smażone w zalewie octowej
Ryby smażone w zalewie octowej z cebulą do słoików, to niecodzienny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę. Świetnie …
30 min łatwy 10 34 kcal -
Klopsiki w zalewie octowej
Klopsiki w zalewie octowej jako pyszna mięsna przekąska lub dodatek do dania obiadowego. Nieco inna forma podawania mięsa, ale jest …
60 + 20 min łatwy 10 79 kcal
-
Śledzie opiekane w zalewie octowej
Śledzie opiekane z zalewie octowej to doskonała propozycja na rybną przystawkę. Świetnie sprawdzą się jako przekąska dla znajomych. Przepis na …
10 + 40 min średni 4 334 kcal -
Kurczak w zalewie octowej
Kurczak w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Kurczaka można przygotować kilka dni przed …
15 + 20 min łatwy 7 450 kcal -
Skrzydełka w zalewie octowej
Skrzydełka w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na imprezę. Kurczaka w zalewie octowej można przechowywać przez …
20 + 15 min łatwy 7 569 kcal -
Filet z kurczaka w zalewie octowej
Filet w zalewie octowej jako pyszna mięsna przekąska lub dodatek do dania obiadowego. Nieco inna forma podawania mięsa, ale jest …
30 + 20 min łatwy 6 155 kcal -
Podgrzybki w zalewie octowej
Podgrzybki w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Marynowane podgrzybki można przechowywać …
20 + 30 min łatwy 5 116 kcal
-
Klopsy w occie
Klopsy w occie to świetny pomysł na danie do słoików. Takie klopsiki świetnie sprawdzą się jako smaczna przekąska podczas spotkań …
30 + 20 min łatwy 5 541 kcal -
Smażone śledzie w zalewie octowej
Ciekawy sposób na przygotowanie śledzi to śledzie smażone marynowane w zalewie octowej. Jest to doskonała forma przyrządzenia śledzia, która jest …
30 min średni 8 538 kcal -
Zalewa do grzybów
Zalewa do grzybów to propozycja na uniwersalną marynatę do różnych grzybów. Przepis na zalewę do grzybów jest bardzo łatwy do …
10 + 5 min łatwy 2 692 kcal -
Zalewa octowa do ryb
Spora dawka witamin zamknięta szczelnie w słoiku, a to wszystko dzięki zalewie octowej, która sprawdzi się również do innych przetworów. …
60 + 20 min łatwy 5 247 kcal -
Zalewa octowa do śledzia
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo …
0 + 30 min łatwy 4 153 kcal -
Zalewa do ogórków małosolnych
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu …
20 min łatwy 10 22 kcal
-
Zalewa do korniszonów
Zalewa do korniszonów to pomysł na uniwersalną marynatę do warzyw. Zalewa pozwala na zachowanie świeżości warzyw na dłużej. Tradycyjna zalewa …
5 + 5 min łatwy 6 585 kcal -
Zalewa do peklowania mięsa
Zalewa do peklowania mięsa jest niezwykle łatwa, a wpływa pozytywnie na jakość całego produktu po obróbce. Całość jest niezwykle łatwa …
10 + 5 min łatwy 1 411 kcal -
Karp w zalewie octowej
Karp to ryba, która kojarzy się wszystkim z Bożym Narodzeniem i niestety jest też jedzona prawie wyłącznie w tym świątecznym …
15 + 30 min średni 3 130 kcal -
Ryba w zalewie octowej do słoika
Ryba w zalewie octowej do słoika, to niecodzienny i oryginalny pomysł na to, jak przyrządzić rybę, aby była pyszna, dobra, …
40 min łatwy 5 607 kcal -
Cukinia z papryką w zalewie octowej
Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do potraw. Warzywa w zalewie octowej to …
20 + 20 min łatwy 10 298 kcal
-
Zalewa do ogórków konserwowych
Zalewa do ogórków konserwowych jest doskonałym dodatkiem do warzyw. Można ją z łatwością przygotować w domu z kilku składników, co …
15 + 10 min łatwy 1 237 kcal -
Zalewa do ogórków kiszonych
Zalewa do ogórków kiszonych jest doskonałym dodatkiem, dzięki któremu można stworzyć domowe przetwory. Zalewa jest niezwykle prosta, tania i odpowiednio …
15 + 5 min łatwy 1 -
Zalewa do papryki
Zalewa do papryki to bardzo dobry pomysł na pyszne przetwory na zimę. Papryka konserwowa przygotowana w domu jest świetna na …
5 + 5 min łatwy 1 1295 kcal -
Zalewa do sushi
Zalewa do sushi wykorzystywana jest do przygotowania ryżu do sushi. Domowa zalewa jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Proporcje …
10 min łatwy 1 255 kcal -
Zalewa na korniszony
Zalewa na korniszony to doskonały pomysł na zalewę do domowych przetworów na zimę. Sprawdzony przepis na zalewę do korniszonów jest …
20 min łatwy 1 2383 kcal -
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
Papryka w zalewie słodko kwaśnej to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Papryka w zalewie świetnie sprawdzi się …
30 + 10 min łatwy 7 220 kcal
-
Buraki w zalewie octowej
Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Buraki to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy …
30 min łatwy 10 44 kcal -
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 386 kcal -
Grzyby marynowane z cebulą
Grzyby marynowane z cebulą to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej …
30 + 20 min łatwy 10 45 kcal -
Zalewajka
Zalewajka to dobry pomysł na szybką zupę z prostych składników. Przepis na zalewajkę jest dziecinnie prosty. Kiełbasa dodana do zupy …
10 + 40 min łatwy 9 282 kcal -
Zalewajka z grzybami
Zalewajka z grzybami to pyszna, bardzo aromatyczna i charakterystyczna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem, zapachem i smakiem. Zawdzięcza go …
40 min łatwy 5 272 kcal -
Papryka konserwowa z miodem
Zima to idealny okres na otwarcie wcześniej przygotowanych domowych przetworów. Jest to niesamowity sposób na zatrzymanie sporej dawki witamin, po …
40 + 20 min łatwy 4 166 kcal -
Śledzie z czosnkiem
Pyszne śledzie z czosnkiem w oleju to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
30 + 15 min łatwy 1 1956 kcal -
Śledź smażony w zalewie octowej
Śledź smażony w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Śledź w zalewie jest idealny, aby przedłużyć przydatność …
20 + 20 min łatwy 5 688 kcal -
Zalewa octowa do grzybów
Tradycyjne grzyby marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili. …
60 + 20 min łatwy 10 54 kcal -
Marynata do grzybów
Marynata do grzybów to doskonała opcja na przedłużenie ich trwałości w naprawdę smaczny sposób. Przygotowanie tej marynaty jest po prostu …
15 + 10 min łatwy 6 35 kcal -
Zalewa do papryki konserwowej
Przepis na zalewę do papryki konserwowej to przepis, który musisz znać, jeśli planujesz zrobić domowe przetwory do słoików na zimę. …
2 + 10 min łatwy 4 -
Zalewa na ogórki kiszone
Ogórki kiszone lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu …
30 min łatwy 10
Zalewy i potrawy w zalewie – zbiór przepisów na potrawy w zalewie
Zalewy i potrawy w zalewie są bardzo popularne w Polsce. Uwielbiamy ocet za jego właściwości konserwujące, dzięki którym możemy dłużej przechowywać niektóre przetwory. W jaki sposób zalewać potrawy octem? Jakie są najciekawsze przepisy na smaczne przekąski w zalewie octowej? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!
Przepisy na smaczne zalewy i potrawy w zalewie octowej, krok po kroku
Czym jest zalewa octowa? Do czego można ją wykorzystać?
Zalewa octowa jest mieszanką octu z wodą, solą i cukrem. Niekiedy pojawiają się w niej również inne przyprawy, w zależności od upodobań i przepisu. Zalewę można przyrządzić po to, aby przygotować z nią wybrane przetwory – dzięki zalewie można je w prosty sposób zakonserwować. To właśnie zalewa octowa potrafi znacznie poprawić smak i trwałość niektórych produktów spożywczych, na przykład ryb, grzybów albo warzyw. Marynowanie ich w zalewie octowej znacznie wydłuża świeżość, a także pozwala na zachowanie smaku poszczególnych produktów. Ocet umożliwia również zachowanie wartości odżywczych i zdrowotnych danych pokarmów, co sprawia, że naprawdę często korzysta się z pomysłu na zalewę. Konserwowanie produktów spożywczych z pomocą zalewy octowej uchodzi za jeden z najstarszych sposobów konserwacji i przechowywania pożywienia. Właśnie dzięki niej przez długi czas można uniknąć pojawiania się w danych produktach spożywczych bakterii albo szkodliwych dla zdrowia związków.
Zastanawiasz się nad tym, co takiego można zrobić z octem? Otóż jego mieszanką z wodą, cukrem i solą zalewać możesz wiele produktów, dzięki czemu stworzyć możesz dowolne niemal przetwory. Wśród najbardziej popularnych mamy oczywiście warzywa. Jednymi z najczęściej przyrządzanych są oczywiście ogórki, które robi się na wiele sposobów. Mamy też paprykę konserwową, pikle, buraczki lub sałatkę szwedzką. Polacy uwielbiają również grzyby w occie, zwłaszcza pieczarki i różne grzyby leśne, głównie te zebrane samodzielnie. W zalewach do grzybów bardzo często pojawiają się przyprawy, takie jak liść laurowy, pieprz ziarnisty i gałka muszkatołowa. Często też przyrządza się ryby w occie, które doskonale smakują na święta. Co ciekawe, zalewa octowa – pod warunkiem dobrego jej przygotowania – jest w stanie rozpuścić w rybie niebezpieczne ości. Z octem robi się też niektóre owoce. Dzięki temu, że można je marynować w zalewie octowej, można na dłużej zachować smak letnich owoców i delektować się nimi nawet zimą.
Czy zalewa octowa ma jakieś właściwości? W jaki sposób ją zrobić?
Ocet jest najważniejszym składnikiem każdej zalewy octowej, jak z resztą wskazuje na to nazwa zalewy. Może być on jabłkowy lub winny, jednak najczęściej używanym jest oczywiście uniwersalny kwas octowy w jasnym kolorze. Ocet spirytusowy to wodny roztwór kwasu octowego, więc po niego Polacy sięgają najchętniej. Ocet, będący wynikiem fermentacji alkoholowej, może być zarówno 6%, jak i 10%. Charakterystyczny jest jego nie tylko ostry aromat, ale i bardzo kwaśny smak. Gdy je się go w niewielkiej ilości, ocet może pobudzić apetyt i sprawić, że nawet najcięższe potrawy będą lepiej trawione przez nasz organizm. Nie powinno się jednak zjadać go w większej ilości, ponieważ ocet zabija czerwone krwinki i niszczy barierę ochronną żołądka. Zalewy i potrawy w zalewie będą mieć zakwaszający charakter, dlatego warto uważać na spożywaną ich ilość. Gdy nie możesz zrezygnować z częstego jedzenia potraw w occie, przerzuć się na ocet jabłkowy. Ten może bowiem znacznie poprawić metabolizm i obniżyć poziom cukru we krwi.
Jak zrobić zalewę octową? Oczywiście z octu, wody, cukru i soli. Przyprawy wybiera się samodzielnie, w zależności od upodobań i tego, co chcesz marynować w słoiku. Może być to zarówno cynamon, jak i cebula, ziele angielskie, czosnek, kminek czy korzeń chrzanu. Marynatę można zrobić łagodną (do 0,8% kwasu octowego), kwaśną (do 1,2% kwasu octowego) lub silną (do 2% kwasu octowego). Uniwersalną zalewę octową, którą zalać będziesz mógł np. przetwory z ogórków albo papryki, zrobisz z 1 l wody, 250 ml octu 10%, soli kamiennej (niejodowanej), cukru i opcjonalnie papryczki chili albo cebuli. Dorzucić możesz też marchew do smaku.
Przepisy na zalewy i potrawy w zalewie octowej – sprawdź najlepsze z nich!
Czy potrawy w zalewie octowej są zdrowe? Na co uważać?
Mimo że zalewa nie niszczy cennych właściwości zdrowotnych ryb, warzyw czy grzybów, marynowane w niej produkty na pewno mają ich mniej niż świeże lub surowe. Zalewa octowa nie sprawia też, że nagle pojawia się w przetworach więcej witamin. Aby nie zakwasić organizmu nadmiarem zalewy, zaleca się robić ją z octu jabłkowego. Jest on łagodniejszy niż spirytusowy, a także poprawia wszystkie procesy metaboliczne zachodzące w organizmie.
Zamiast cukru, używać można ksylitolu – w ten sposób osoby z cukrzycą, insulinoopornością lub odchudzające się nie będą musiały unikać jedzenia przetworów w occie. Jedząc przysmaki z octem, nie powinno się zaszkodzić zdrowiu. Trzeba jednak pamiętać, aby spożywać je wyłącznie sporadycznie.
Popularne zalewy i potrawy w zalewie – najciekawsze przepisy
Warto mieć w spiżarce kilka rodzajów potraw w zalewie. Sprawdzają się znakomicie zazwyczaj wtedy, gdy potrzebujemy jakiegoś smacznego dodatku do obiadu albo po prostu chcielibyśmy przekąsić cos między głównymi posiłkami. Potrawy w zalewie octowej posłużą również znakomicie za przekąskę na każdej imprezie. Oto kilka sprawdzonych rodzajów popularnych dań w zalewie, które warto znać:
- Cukinia w zalewie curry – to
przepyszna propozycja na zamarynowanie cukinii, aby rozkoszować się nią nie
tylko latem na grillu, ale też zimą. Po przygotowaniu zalewy octowej z wody,
octu, cukru, soli i curry należy umyć cukinię i pokroić w słupki. Następnie
umieścić ją trzeba w słoikach i zalać gorącą marynatą, po czym zawekować,
wstawiając do garnka słoje i zalewając je do 2/3 wysokości. Następnie gotuje
się je na średnim ogniu przez kwadrans, po czym wyjmuje z garnka i ustawia do
góry dnem.
-
Ryba opiekana w zalewie octowej –
możesz wykorzystać ją również na Wigilię, ponieważ jak najbardziej pasuje do
tego święta. Filet należy doprawić pieprzem i solą, po czym obtoczyć w
rozbełtanej mące z jajkiem. Następnie należy usmażyć ją z każdej strony na
oleju. Zrób zalewę octową, posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju. Umieść w
słoikach filety rybne z cebulą, po czym zalej je gorącą zalewą octową. Zakręć
słoje i przechowuj przez ok. 4 dni w lodówce. Możesz też je zawekować.
-
Buraczki w zalewie octowej – jeśli
masz ochotę na pyszne buraczki zimą, warto przygotować je w zalewie octowej.
Najpierw umyj buraczki i ugotuj je na miękko. Następnie ostudź buraki, obierz
je i pokrój na małe kawałki. Zagotuj ocet z wodą, cukrem i solą, aby stworzyć
zalewę. Przełóż buraczki do wyparzonych słoików, dodaj ziele angielskie, pieprz
i liście laurowe, po czym zalej je wrzącą zalewą octową. Pasteryzuj całość
przez maksymalnie 30 minut i zostaw do wystygnięcia.
- Kanie w zalewie octowej – to idealny pomysł na te przepyszne grzyby w zupełnie innej odsłonie. Najpierw należy porządnie umyć i oczyścić kanie, po czym osuszyć je ręcznikiem papierowym. Grzyby trzeba podzielić na mniejsze kawałki, ewentualnie na paski, aby zmieścić je w słoikach. Rozgrzej olej na patelni, roztrzep jajka z pieprzem i solą, po czym panieruj kanie w jajku i bułce tartej. Usmaż je na złoto, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu, odkładając na papierowy ręcznik. Pokrój na drobne kawałeczki marchewkę oraz cebulę. Przygotuj zalewę, zagotowując wodę z octem, cukrem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, cebulą i marchewką. Następnie włóż grzyby do słoików i zalej je zalewą octową. Możesz zapasteryzować całość przez ok. 30 minut i zostawić do wystygnięcia.