-
Kotlety z brokuła
Kotlety z brokuła to świetny pomysł na szybkie wegetariańskie danie. Przepis na kotlety z brokuła jest łatwy do przygotowania, dlatego …
10 + 20 min łatwy 4 181 kcal -
Bajaderki
Bajaderki to doskonały pomysł na słodkie domowe kulki rumowe. Bajaderki możesz przygotować także z resztek ciasta bez kremu. Przepis na …
20 min łatwy 6 739 kcal -
Kotleciki z ziemniaków
Kotleciki z ziemniaków to doskonałe danie warzywne. Wegetariańskie i bezglutenowe kotleciki możesz przygotować na imprezę ze znajomymi, jeśli w ich …
35 + 20 min łatwy 5 370 kcal
Przepisy z malaksera - przepisy
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
Sernik z wiaderka na herbatnikach to doskonała propozycja na dobry sernik domowej roboty na spodzie z herbatników. Ser w wiaderka …
15 + 85 min łatwy 10 562 kcal -
Tofu w panierce
Tofu w panierce to doskonała propozycja na wegetariańskie danie. Tofu możesz podać zamiast nuggetsów z kurczaka. Możesz przygotować do ich …
10 + 20 min łatwy 4 356 kcal -
Gnocchi z pesto
Smaczne gnocchi z pesto to tradycyjne szybkie danie kuchni włoskiej, przygotowywane jak kopytka z taką różnicą, że włoskie kluski na …
30 + 10 min łatwy 4 424 kcal -
Ryba faszerowana w galarecie
Ryba faszerowana w galarecie to danie dedykowane przede wszystkim, wszystkim miłośnikom ryb i tradycyjnych polskich dań. Mimo, że tradycyjnie i …
60 min średni 3 285 kcal -
Szarlotka z kisielem
Szarlotka z kisielem to doskonała propozycja na pyszny deser. Domowy wypiek świetnie komponuje się podany z kawą lub herbatą. Przepis …
20 + 50 min łatwy 10 610 kcal -
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Jajka faszerowane są bardzo popularne podczas różnego rodzaju imprez, świetnie …
15 + 10 min łatwy 10 267 kcal
-
Pierogi z wątróbką
Pierogi z wątróbką to doskonała propozycja na pyszny obiad. Wątróbka nadaje pierogom wspaniałego aromatu, lekko słodki farsz z dodatkiem jabłka …
20 + 10 min średni 20 734 kcal -
Humus z soczewicy
Humus z soczewicy to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kanapek i świeżych warzyw. Humus można spożywać na wiele sposobów, …
10 + 30 min łatwy 5 341 kcal -
Chałwa
Chałwa to dobra propozycja na pyszny domowy deser z sezamu. Turecka chałwa to lubiany przez wiele osób słodki dodatek do …
5 + 10 min średni 10 265 kcal -
Pasta z tofu
Pasta z tofu to doskonały pomysł na zdrową przekąskę do chleba. Pyszna domowa pasta może być także bazą do naleśników …
20 + 30 min łatwy 14 48 kcal -
Burgery z soczewicy
Wegetariańskie burgery z soczewicy to pyszne danie bez mięsa. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso. Dobre burgery możesz przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 931 kcal
-
Pasztet z fasoli z puszki
Pasztet z fasoli z puszki to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Fasola z puszki jest od razu gotowa do …
15 + 40 min łatwy 10 326 kcal -
Chałwa słonecznikowa
Chałwa słonecznikowa to wspaniała i pyszna propozycja na domowy wyrób ze słonecznika. Dobra i słodka chałwa to najlepsza i najzdrowsza …
20 min łatwy 10 229 kcal -
Pasta z suszonych pomidorów
Pasta z suszonych pomidorów to doskonała propozycja na domowy dodatek do chleba. Smaczna pasta na bazie suszonych pomidorów i twarogu …
7 min łatwy 5 226 kcal -
Kotleciki z kabaczka
Kotleciki z kabaczka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety możesz wykorzystać do przygotowania burgerów wegetariańskich. …
20 + 40 min łatwy 7 398 kcal -
Chałwa ukraińska
Chałwa ukraińska to doskonała propozycja na zdrowy deser. Pyszna chałwa ze słonecznika przygotowana własnoręcznie jest dobrym dodatkiem do deserów i …
20 min łatwy 10 272 kcal -
Pyzy z mięsem mielonym
Pyzy z mięsem mielonym to tradycyjne danie kuchni polskiej w zależności od regionu mają kształt owalny lub kulisty. Pyzy z …
40 + 30 min łatwy 10 576 kcal
-
Wegańskie brownie
Wegańskie brownie to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Bezglutenowe ciasto bez dodatku cukru jest nisko kaloryczne i zdrowe. Przepis na …
20 + 40 min łatwy 10 261 kcal -
Kotlet kalafiorowy
Kotlet kalafiorowy to aromatyczny zamiennik tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego. Kotlety z kalafiora mają zwartą konsystencję i świetnie nadają się …
20 + 20 min łatwy 4 467 kcal -
Kotlety brokułowe
Kotlety brokułowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z mięsa. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, smakują przepysznie i …
35 min łatwy 2 183 kcal -
Ryż z kalafiora
Ryż z kalafiora to świetna alternatywa dla tradycyjne ryżu. Ryż z kalafiora jest dobry dla osób na dietach nisko węglowodanowych …
10 min łatwy 3 50 kcal -
Sernik z wiśniami
Sernik z wiśniami można podać na deser dla swoich bliskich i znajomych. Uwielbiają go nie tylko dzieci. Ten pyszny sernik …
40 + 65 min łatwy 10 485 kcal
-
Tarta oreo
Tarta oreo to przepyszne ciasto bez pieczenia, którym zachwycą się wszyscy miłośnicy popularnych ciasteczek oreo. Kruchy spód z ciastek oreo, …
40 min łatwy 10 493 kcal -
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy to wspaniały wielkanocny deser. Mazurek z pistacjami jest delikatnie zielony i pyszny. Mazurek to tradycyjne ciasto Wielkanocne, jest …
20 + 40 min średni 10 752 kcal -
Seromakowiec na herbatnikach
Seromakowiec na herbatnikach to pyszne ciasto idealnie pasujące jako deser po świątecznym obiedzie. Przepis na seromakowiec na herbatnikach jest stosunkowo …
30 + 70 min średni 12 564 kcal -
Marcepan
Marcepan to doskonała propozycja na domowej roboty słodką przekąskę. Marcepan jest też bardzo popularnym dodatkiem do deserów. Sprawdzony przepis na …
25 min średni 10 199 kcal -
Kotlet z kaszy gryczanej
Pyszne kotlety z kaszy gryczanej to bezglutenowe jarskie danie będące alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Kotlety możesz także wykorzystać do przygotowania …
20 + 30 min łatwy 4 431 kcal -
Placki z kalafiora
Placki z kalafiora to świetny pomysł na obiad jarski lub szybką przekąskę. Przepis na placki z kalafiora jest łatwy, więc …
15 + 15 min łatwy 4 424 kcal
Przepisy z malaksera – zbiór pomysłów na dania przygotowane w malakserze
Malakser daje nam wiele ciekawych możliwości jeśli chodzi o przygotowanie posiłków. Dania z malaksera należy poddać jeszcze obróbce termicznej, a samo urządzenie pomaga przygotować w krótkim czasie składniki spożywcze do poddania konkretnej obróbce. Malakser pozwala mieszać, siekać, rozdrabniać - dlatego potrawy przygotowane z jego pomocą są szybkie i pozwalają zachować porządek w kuchni, co dla każdej Pani lub Pana domu jest niezmiernie ważne. Malakser nie zajmuje dużo miejsca na kuchennej szafce, a jego czyszczenie jest bardzo proste. Droższe malaksery mają także wyjątkowy design - co pozwala na przechowywanie urządzenia na blacie kuchennym na co dzień.
Malakser – co to takiego?
Malakser to urządzenie elektryczne, które porównać możemy do robota kuchennego. Jego główną funkcją jest siekanie, krojenie i rozdrabnianie warzyw oraz owoców. Niektóre z nich mają dodatkowo funkcje wyrabiania i ugniatania ciasta. Niektóre malaksery umożliwiają także miksowanie składników. Ceny malakserów zaczynają się od kilkuset złotych i rosną w zależności od mocy i wyposażenia urządzenia. Malakser można zaliczyć do robotów wielofunkcyjnych. Niektóre modele mają bardzo rozbudowaną ofertę dołączonych końcówek różnego rodzaju, które zastąpią niejedno urządzenie kuchenne.
Rodzaje malakserów
Wyróżnić możemy względnie dwa rodzaje urządzenia jakim jest malakser:
- malakser wolnostojący – jest to samodzielne urządzenie, podobne wyglądem do robota kuchennego. Posiada wiele różnych końcówek pozwalających na wykonanie wielu ciekawych dań i dodatków do nich. Ceny malakserów wolnostojących wahają się od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Wpływ na cenę ma moc urządzenia oraz funkcje jakie posiada.
- malakser dołączony do blendera – jest to dołączony do blendera malakser, posiada najczęściej funkcję siekania warzyw i mieszania produktów. Jego moc nie jest zbyt duża, posiada też zazwyczaj mały pojemnik, więc nie można w nim przygotować dużej ilości potrawy. Jego zaletą jest niska cena oraz to że zajmuje mało miejsca.
Dania z malaksera – jakie potrawy można przygotować?
Malakser to urządzenie dające wiele ciekawych możliwości w przygotowaniu dań. W malakserze można przygotować różnego rodzaju pasty warzywne i mięsne, a także kremy orzechowe. Wystarczy przygotować składniki, które muszą być poddane obróbce cieplnej przed zmieleniem. Domowe pasty orzechowe są doskonałą i zdrową alternatywą dla gotowych kremów dostępnych w sklepach. Wystarczy podprażyć orzechy i utrzeć w malakserze z dodatkiem czekolady lub odrobiny soli.
Potrawy, które również można przygotować w malakserze, to różnego rodzaju surówki warzywne. Świeże domowe surówki są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Ich przygotowanie bez użycia malaksera jest pracochłonne, dlatego często decydujemy się na zakup gotowych sałatek ze sklepu, które zawierają duże ilości cukru i konserwantów.
Malakser przyda się do ucierania ciast kruchych, które nie lubią ciepła naszych rąk i długiego procesu zagniatania. Malakser umożliwia także miksowanie ciasta na naleśniki czy innych płynnych ciast. Przy pomocy urządzenia zrobisz szybko ciasto na kopytka, placki ziemniaczane, a także pyzy i kluski śląskie. Wszystkie składniki wystarczy umieścić w misie i rozdrobnić na gładką masę. Jak widać możliwości malaksera są nieograniczone, jedyne co nas ogranicza to własna wyobraźnia. Przepisy z malaksera są proste do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego.
Przykładowe przepisy na dania z malaksera i ich opis
Pesto bazyliowe
Pesto to tradycyjny dodatek do makaronu kuchni włoskiej. Produkty spożywcze, z których powstaje pesto to liście bazylii, oliwa z oliwek, orzeszki pinii oraz parmezan. Pesto powstaje w bardzo dużym moździerzu poprzez ucieranie ze sobą składników. Jest to dość czasochłonny proces, więc użycie malaksera pozwala na jego znaczne przyspieszenie. Pesto możesz zrobić także z natki pietruszki lub z dodatkiem suszonych pomidorów. Orzechy piniowe możesz zastąpić prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi a także laskowymi. Miksowanie pesto bardzo ułatwia pracę w kuchni.
Makaron warzywny
Makaron warzywny to doskonała propozycja na zdrowy makaron, dla osób będących na dietach niskowęglowodanowych. Warzywa, które możemy wykorzystywać do zrobienia makaronu to cukinia, marchew, dynia, burak, biała rzodkiew oraz bataty. Makaron warzywny możesz przygotować w wielu kształtach, mogą być to wstążki czy spaghetti. Makaron możesz podać z wieloma sosami, które zazwyczaj podaje się w towarzystwie makaronu z mąki pszennej. Makaron warzywny chętnie włączany jest do diety redukcyjnej, ponieważ zawiera dużo mniej kalorii niż tradycyjny makaron z mąki pszennej.
Ciasto kruche
Jest ono bazą do przygotowania wielu potraw. Proste do zrobienia ciasto możesz przygotować w malakserze, co jeszcze bardziej ułatwi jego wykonanie. Ciasto powstaje z 4 składników takich jak: masło, mąka pszenna, cukier i jajka. Do wersji wytrawnej ciasta należy pominąć cukier. Ciasto kruche świetnie nadaje się do przygotowania wielu ciast, tart a także deserów. Tarty możesz przygotować w wersji wytrawnej lub na słodko, dlatego ciasto kruche stanowić będzie bazę pod wiele ciekawych pomysłów na przystawki i przekąski.
Pasta z makreli
Pasty różnego rodzaju są doskonałym smarowidłem na kanapki. Utarcie pasty w malakserze jest proste i pozwala na uzyskanie bardzo zwartej konsystencji. Dodatkowo z ryb nie musimy tak dokładnie wyjmować ości, gdyż zostaną rozdrobnione. Przepis na różne pasty jest prosty i nie musisz mieć dużego doświadczenia aby je zrobić. Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa, najlepiej żytniego.
Domowa nutella
Kremy orzechowe i czekoladowe to świetna sprawa na słodki, domowy deser. Własnoręcznie przygotowana nutella jest dużo zdrowsza, zawiera mniej cukru i złych jakościowo kwasów tłuszczowych. Domową nutellę przygotujesz z następujących produktów spożywczych: kakaa, orzechów laskowych, daktyli, oleju kokosowego. Domowy krem świetnie sprawdzi się na kanapkę oraz jako dodatek do naleśników czy deserów.
Kotlety jajeczne
Kotlety bezmięsne to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Malakser ułatwi miksowanie warzywnych lub jajecznych kotletów. Są one proste do zrobienia, wszystkie składniki wystarczy umieścić w malakserze i rozdrobnić do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Miksowanie produktów do kotletów bardzo ułatwia pracę. Przepis na kotlety jest łatwy, potrzebujesz do jego wykonania: ugotowanych jajek, bułki tartej, natki pietruszki, jajek surowych oraz soli i oleju rzepakowego. Potrawy z jajek są dobrym źródłem składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.