-
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to jedna z tradycyjnych, polskich surówek, która pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw. Przepis na surówkę …
70 min łatwy 10 48 kcal -
Kapusta modra
Kapusta modra to tradycyjna, śląska surówka z czerwonej kapusty przyrządzona na ciepło. Wystarczy kilka chwil, by powstał ten smaczny i …
15 + 30 min łatwy 5 120 kcal -
Kapusta czerwona zasmażana
Prosty przepis na pyszną czerwoną kapustę zasmażaną do obiadu – super pomysł na sałatkę na ciepło. Inaczej ten przysmak nazywany …
15 + 30 min łatwy 4 134 kcal
Przepisy z czerwonej kapusty - przepisy
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to jeden z kluczowych dodatków do obiadów. Choć zwykle przygotowana w nico słodszej wersji, …
10 min łatwy 4 138 kcal -
Kapusta czerwona duszona
Kapusta czerwona duszona to idealny dodatek do wielu dań, szczególnie teraz w chłodne dni świetnie będzie komponować się z daniami …
15 + 30 min łatwy 4 122 kcal -
Gołąbki z czerwonej kapusty
Prezentujemy przepis na gołąbki z czerwonej kapusty. To pyszne danie przygotujesz z mielonej piersi z indyka, ryżu, kapusty i cebuli. …
60 + 60 min średni 7 361 kcal -
Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej
Ciekawy pomysł na domowe przetwory z czerwonej kapusty to ten przepis. Jest to smaczna i prosta do zrobienia kapusta czerwona …
30 + 60 min łatwy 20 126 kcal -
Bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie
Dobry pomysł na pyszny bigos? Bigos z czerwonej kapusty z czerwonym winem. Jest bardzo prosty i ma nieziemski smak. Zrobiony …
20 + 120 min łatwy 4 271 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba to bardzo dobry pomysł na dodatek do potraw. Przygotowując dania typu, fast food w …
15 min łatwy 5 296 kcal
-
Colesław z czerwonej kapusty
Colesław z czerwonej kapusty jest niesamowicie smacznym dodatkiem do dań głównych, który skradnie serca wszystkich miłośników warzyw i nie tylko. …
15 min łatwy 5 113 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Pomysłów na zdrowe i pyszne surówki do obiadu jest wiele. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to dobra, szybka oraz …
10 min łatwy 4 130 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło to opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dodatków. Jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a …
20 + 20 min łatwy 4 229 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty fit
Surówka z czerwonej kapusty fit jest najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy kochają proste domowe dodatki warzywne, jednak szukają wersji o …
20 min łatwy 4 224 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
Szybka, łatwa, pyszna a do tego bardzo zdrowa surówka z czerwonej kapusty bez majonezu jest dobrą propozycją jako smaczny dodatek …
10 + 10 min łatwy 6 112 kcal
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Pyszna sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek …
30 + 60 min łatwy 10 247 kcal -
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
Dobry dodatek do obiadu to jest ta pyszna i łatwa surówka z kiszonej czerwonej kapusty. Bardzo szybko się ją przygotowuje, …
5 min łatwy 4 155 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Surówka z gotowanej kapusty lepiej sprawdzi …
15 + 25 min łatwy 5 302 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Surówka z czerwonej kapusty z olejem to ciekawy pomysł na domowy dodatek do obiadu. Czerwona kapusta jest bardziej wyrazista w …
15 min łatwy 5 240 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty parzona
Surówka z czerwonej kapusty parzona to bardzo dobry pomysł na wspaniały dodatek do dań obiadowych. Surówka bardzo dobrze sprawdzi się …
10 + 3 min łatwy 5 243 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją …
10 min łatwy 5 72 kcal
-
Kapusta czerwona na ciepło
Kapusta czerwona na ciepło to jeden z tradycyjnych, polskich dodatków do dania głównego, które pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw. …
10 + 30 min łatwy 8 71 kcal -
Kapusta czerwona do słoików
Pyszna kapusta czerwona do słoików to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 4 124 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty surowej
Surówka z czerwonej kapusty surowej to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do dań. Szybka surówka jest bardzo zdrowa i przyjemnie …
15 min łatwy 5 356 kcal -
Czerwona kapusta zasmażana
Czerwona kapusta zasmażana świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Najczęściej podaje się ją na ciepło, do dań …
20 + 45 min łatwy 4 225 kcal -
Kiszenie czerwonej kapusty
Kiszenie czerwonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako …
30 + 5 min łatwy 2 155 kcal
-
Czerwona kapusta do słoików
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak zrobić czerwoną kapustę do słoików, to ten przepis jest dla Ciebie. Jak prawie wszystkie przetwory …
50 + 25 min średni 4 465 kcal -
Surówka do kaczki
Surówka do kaczki to świetny dodatek to tego smacznego mięsa. Ta surówka z czerwonej kapusty wzbogaci smak nie tylko kaczki, …
30 min łatwy 6 118 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić …
10 min łatwy 4 72 kcal -
Rollsy z papieru ryżowego
Rollsy z papieru ryżowego to świetne rozwiązanie na przekąskę lub ciekawe drugie śniadanie do szkoły. Ten prosty przepis na pewno …
20 min łatwy 3 131 kcal -
Modro kapusta po śląsku
Tradycyjna modro kapusta po śląsku to tradycyjne danie kuchni śląskiej, jest ono pełne głębokiego smaku i aromatu. Danie to przygotowywane …
30 + 30 min łatwy 6 60 kcal
Przepisy z czerwonej kapusty - sprawdzone przepisy na surówki i dania z czerwonej kapusty
Dania z kapusty są bardzo smaczne i zdrowe. Z kapusty czerwonej możemy przygotować smaczny obiad lub surówkę. Inną nazwą tej kapusty jest kapusta modra, która znalazła swoje zastosowanie szczególnie w kuchni śląskiej oraz wielkopolskiej. Z kapusty czerwonej możemy przygotować pyszny farsz na pierogi, kapustę zasmażaną, gotowaną, duszoną czy kiszoną. Jest również doskonałym produktem, z którego możemy wykonać sok – stanowiący bogactwo składników mineralnych oraz witamin. W artykule tym dowiesz się jakie właściwości ma kapusta czerwona oraz co zrobić z niej w kuchni.
Właściwości kapusty w kuchni i dla zdrowia
Kapusta – krótki opis warzywa
Kapusta modra jest warzywem zaliczanym do rodziny kapustowatych. W Europie oraz Azji wyróżniamy około 40 gatunków kapusty. Posiada ona wiele zastosowań w kuchni, ponieważ możemy przygotować ją w postaci surowej, gotowanej, smażonej lub pieczonej. Odmiany kapusty różnią się między sobą wyglądem, okresem wegetacji oraz wielkością główki. W artykule tym skupimy się na opisie kapusty czerwonej.
Zastosowanie kapusty w kuchni
Najpopularniejsza w kuchni polskiej jest bez wątpienia kapusta biała. W ostatnich czasach dostrzegamy również korzyści płynące ze spożywania kapusty czerwonej. Można wykorzystać ją w postaci surowej do przygotowania surówek. Możemy przygotować z niej również wiele dań jednogarnkowych z dodatkiem innych warzyw oraz mięs. Kapustę czerwoną możemy również wykorzystać do przygotowania zupy jarzynowej. Na bazie tego warzywa możemy wykonać wiele dań w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej.
Kapustę czerwoną możemy ukisić i przechowywać przez okres zimy. Kapusta ta doskonale sprawdzi się do przygotowania farszu do pierogów oraz krokietów. Stanowić będzie również doskonały dodatek do dań obiadowych - poszatkowana kapusta kiszona z dodatkiem startej na tarce marchewki świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do ryby.
W Wielkopolsce kapustę czerwoną gotuje się razem z jabłkami i cebulą, następnie dodaje się do niej rodzynki oraz przyprawy korzenne i serwuje się ją z dodatkiem ziemniaków oraz kaczki. Jest to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. W kuchni śląskiej z kolei kapusta czerwona przygotowywana jest razem z boczkiem, cebulką oraz przyprawami. Podaje się jako dodatek do klusek oraz rolady.
Kapusta czerwona - skład i właściwości prozdrowotne
Kapusta jest warzywem, które posiada niską wartość kaloryczną, dlatego chętnie wykorzystywana jest do przygotowania smacznych dań w diecie redukcyjnej. Kapusta czerwona posiada antocyjany, którym zawdzięcza swoją barwę. Składniki te zaliczamy do silnych przeciwutleniaczy, które redukują produkcję wolnych rodników w naszym organizmie oraz przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Przeciwutleniacze spowalniają również procesy starzenia się skóry.
Kapusta czerwona jest produktem, który bogaty jest w witaminy oraz składniki mineralne. Znajdziemy w nim przede wszystkim potas, siarkę, wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz mangan. Do witamin występujących w kapuście czerwonej możemy zaliczyć witaminą A oraz C, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminę E. Poza antocyjanami niektóre z witamin są silnymi przeciwutleniaczami. Warto również pamiętać, że spożywanie witaminy C w odpowiednich ilościach pozytywnie wypływa na wzmocnienie naszego systemu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonego zachorowania, czyli okresie jesienno-zimowym.
Osoby które zmagają się z chorobami tarczycy powinny zwrócić szczególną uwagę na obecność kapusty w ich diecie. Jest to spowodowane faktem, że kapusta jest źródłem goitrogenów, czyli substancji wolotwórczych, które utrudniają wchłanianie się jodu z posiłków, co może skutkować niedoborem tego składnika mineralnego w diecie. Jod jest składnikiem pokarmowym, który jest niezbędny do produkowania hormonów tarczycy.
Surówka – krótki opis potrawy
Surówka – definicja
Surówka to rodzaj potrawy, którą przyrządza się ze surowych warzyw lub owoców. Produkty do surówki należy podać obróbce wstępnej – czyli myciu czy krojeniu. Na surówki najlepiej przeznaczyć warzywa wysokiej jakości, świeże, młode oraz nieuszkodzone. Do wykonania surówki można również użyć warzywa blanszowane, kwaszone oraz mrożone.
Surówka – dodatki
Jako dodatki do surówki możemy dodać przyprawy oraz inne produkty spożywcze. Do dodatków do surówki możemy zaliczyć cukier, kwasek cytrynowy, musztardę, ocet winny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, oliwki, rodzynki, sok z cytryny lub limonki, natkę pietruszki lub świeże zioła. Dodatki dodaje się, aby surówki miały lepszy smak.
Przykładowe przepisy z czerwonej kapusty i ich krótki opis
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka, do przygotowania której wykorzystamy kapustę czerwoną, świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Ta smaczna surówka będzie idealnym dopełnieniem do kotletów mielonych, kotletów schabowych czy pieczonego mięsa. Ważne w czasie przygotowania surówki jest to, aby kapusta była bardzo drobno poszatkowana. Jako dodatki do surówki możemy wykorzystać majonez, musztardę, ocet spirytusowy oraz przyprawy. Do surówki możemy dodać również posiekaną natkę pietruszki, która wzbogaci surówkę w witaminę C. Dobrym pomysłem jest odstawienie gotowej potrawy na kilka godzin do lodówki, aby składniki zdążyły się przegryźć. Przepis na surówkę z kapusty czerwonej jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
Sałatka coleslaw z czerwonej kapusty
Coleslaw to prosta i smaczna surówka obiadowa, składająca się w głównej mierze z poszatkowanej kapusty. Dodatkowo można do niej dodać marchewkę, jabłko, ananasa czy pora. Sosem używanym do spojenia składników najczęściej jest majonez. Surówkę tą przyprawia się dowolnymi przyprawami oraz ziołami. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy majonez możemy wymieszać z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Sałatka ta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Przepis na sałatkę Coleslaw jest bardzo prosty, dlatego warto włączyć ją do swojej diety
Bigos z czerwonej kapusty
Bigos stanowi tradycyjne, proste danie kuchni polskiej oraz litewskiej. Produktami do wykonania staropolskiej wersji potraw jest kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięs, grzyby suszone, śliwki suszone, cebula oraz przyprawy. Bigos jest potrawą, którą im dłużej dusimy tym staje się lepsza. Warto więc często podgrzewać potrawę, ponieważ będzie smaczniejsza. Bigos można również podlać czerwonym winem wytrawnym, to dodatkowo wzbogaci jego smak. Jest to danie, które możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz tradycyjnej. Bigos najlepiej smakuje na ciepło. Bigos z czerwonej kapusty doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe.