-
Królik w sosie śmietanowym
Nie jadłeś nigdy królika? Poznaj ten przepis na królika w sosie śmietanowym. Jest najlepszy na obiad. Prosty i smaczny – …
15 + 90 min łatwy 6 453 kcal -
Królik z piekarnika
Królik z piekarnika to niesamowicie pyszna potrawa, która zachwyca delikatnością i pysznym aromatem. Całość można przygotować w niezwykle szybkim czasie …
20 + 60 min łatwy 4 527 kcal -
Królik w piwie
Królik w piwie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Królik duszony w piwie to tradycyjne danie kuchni …
15 + 60 min łatwy 5 551 kcal
Potrawy z królika - przepisy
-
Pasztet z królika
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 50 56 kcal -
Królik w śmietanie
Królik w śmietanie to pomysł na pyszny, domowy, zdrowy, weekendowy obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się również na kolację …
40 + 40 min średni 2 639 kcal -
Królik pieczony
Królik pieczony to doskonała propozycja na wykwintne danie na kolację ze znajomymi lub uroczysty obiad. Mięso z królika jest bardzo …
20 + 80 min średni 5 639 kcal -
Potrawka z królika
Potrawka z królika to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników delikatnych dań. Całość jest niezwykle smaczna i bardzo lekkostrawna. Smakuje świetnie …
25 + 40 min łatwy 4 701 kcal -
Rosół z królika
Rosół z królika, to jedno z tych dań, które nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Warto to zmienić, gdyż nie …
20 + 120 min łatwy 12 367 kcal -
Comber z królika
Comber z królika to wspaniała opcja na lekkie danie, które będzie idealną opcją na pyszny i lekkostrawny obiad dla całej …
30 + 60 min łatwy 4 736 kcal
-
Królik duszony
Królik duszony to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny królik duszony w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych …
40 + 80 min łatwy 5 422 kcal -
Wątróbka z królika
Wątróbka z królika to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w …
10 + 15 min łatwy 3 257 kcal -
Pasztet z królika po staropolsku
Pasztet z królika po staropolsku to dobry, domowy dodatek do kanapek, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Mój …
20 + 60 min łatwy 10 104 kcal -
Pasztet z królika
Pasztet z królika to dobry, domowy dodatek do kanapek, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu. Mój dzisiejszy prosty …
40 + 45 min łatwy 10 133 kcal -
Pasztet z królika w słoiku
Nie masz pomysł na pyszny pasztet idealny do kanapek? Koniecznie poznaj mój przepis na pasztet z królika w słoiku. Potrzebujesz …
30 + 30 min łatwy 4 247 kcal
-
Barszcz z królika
Barszcz wielu z nas kojarzy się z okresem Bożonarodzeniowym i zimą, dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na barszcz z królika, …
20 + 60 min łatwy 4 203 kcal -
Królik w sosie
Królik w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny duszony królik w sosie doskonale smakuje z …
30 + 60 min łatwy 5 601 kcal -
Marynata do królika
Marynata do królika to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze sklepu, …
10 min łatwy 1 410 kcal -
Królik pieczony z warzywami
Królik pieczony z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny i soczysty królik pieczony doskonale smakuje z …
40 + 60 min łatwy 10 315 kcal -
Królik pieczony w rękawie
Królik pieczony w rękawie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Królika pieczonego warto podać z dodatkiem gotowanych lub …
30 + 60 min łatwy 8 -
Królik duszony w warzywach
Królik duszony w warzywach to potrawa niezwykle smaczna, ale również bardzo ciekawa i odżywcza. Jeśli szukasz pomysłu na uroczysty obiad, …
25 + 120 min średni 6
Królik - przepisy na przygotowanie delikatnego mięsa z królika
Niegdyś mięso królika było popularnym rarytasem na święta. Robiono wtedy pasztet z królika, czy też mięso duszone w sosie. Obecnie królik rzadko gości na polskich stołach. Odstrasza wysoka cena mięsa oraz czasochłonny proces przygotowania. Warto jednak wrócić do przepisów z mięsa królika, gdyż jest ono nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Doradzamy jak przygotować królika, jak go zamarynować i przyprawić. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z królika i zasady jak i z czym go podawać.
Jak zrobić i podawać dania z mięsa królika
Mięso królika w kuchni polskiej
Obecnie mięso królika nie jest w Polsce zbyt popularne. Wiąże się to z ceną, która jest dość wysoka. Tusza królika o wadze około 15 kg kosztuje około 90 zł. Jeszcze w XX wieku przydomowa hodowla królików była w Polsce popularna, szczególnie że w czasach PRL brakowało mięsa. Ale nawet wtedy mięsa królika nie jadano na co dzień. Królik pojawiał się na polskich stołach głównie w czasie świąt. W czasach PRL nierzadkim widokiem przed świętami były króliki czy zające wiszące za oknem, aby mięso skruszało. Obecnie jest to widok zupełnie nie znany.
W Polsce mięso królika zaczęto jadać dopiero w XIX wieku. W XX wieku hodowle królików były bardzo popularne. Szczególnie w czasach PRL tania, przydomowa hodowla królików, stanowiła sposób na kłopoty z żywnością. Obecnie małe hodowle królików nadal istnieją, lecz 90% produkowanego w Polsce mięsa królika jest wysyłana na eksport.
Dlaczego warto jeść mięso królika
Królik posiada mięso kruche i delikatne, zawierające pełnowartościowe białko, liczne składniki mineralne i witaminy z grupy B. Mięso zawiera bardzo mało cholesterolu i tłuszczu. Co ważne, mięso królika nie powoduje wzrostu stężenia homocysteiny, która może prowadzić do szybkiego rozwoju zmian miażdżycowych. Mięso królika jest zalecane dla małych dzieci, szczególnie tych z alergią pokarmową.
Mięso królika jest lekkostrawne, nie powoduje alergii, zaś przyswajalność jego białka wynosi aż 90%. Puryny powodują wytrącanie się kryształów w stawach, zaś mięso królika ma ich bardzo mało. Dlatego też jest wskazane dla osób z dną moczanową. Wysoka jakość mięsa królika wynika także ze specyfiki hodowli. Rodzaj karmy dla zwierząt wyraźnie odbija się na smaku i jakości mięsa, co wymusza odpowiednie karmienie królików. Zwierzęta te żywią się głównie zieleniną, dzięki czemu mięso jest zdrowe.
Delikatne i kruche mięso królika w sztuce kulinarnej
Mięso królika - marynata i przyprawy
W sprzedaży dostępne są całe tusze królika lub części tylna, przednia i comber. Przednia część królika nadaje się do gotowania lub na pasztety. Natomiast tylna i comber są wykorzystywane do pieczenia, smażenia lub duszenia. Obróbka termiczna mięsa królika nie należy do łatwych, gdyż mięso może okazać się zbyt suche lub twarde. Ważne jest, aby królika gotować lub dusić krótko na małym ogniu.
Królik, przed przyrządzeniem, musi skruszeć. W przeciwnym razie mięso może być twarde i łykowate. Oznacza to konieczność przechowywania mięsa przez 48 godzin w niskiej temperaturze. Do przygotowania królika potrzebna będzie także marynata, w której mięso musi leżeć 2 - 4 dni. W przeciwnym razie mięso po obróbce termicznej może być zbyt suche. Typowa marynata składa się z czerwonego wina, oliwy z oliwek, octu i przypraw. Bardziej delikatna marynata powstaje z mleka lub maślanki.
Królika pieczonego, gotowanego i duszonego należy dobrze przyprawić, aby był on smaczny. Jednocześnie przyprawy nie powinny zdominować smaku mięsa.
Najczęściej stosowane przyprawy do królika:
- liść laurowy,
- czarny pieprz,
- koperek,
- cebula.
Z wymienionych przypraw możemy zrobić klasyczną marynatę do królika przeznaczonego do upieczenia lub uduszenia. Tradycyjną potrawą kuchni polskiej jest królik duszony w śmietanie. Do tego dania stosuje się nieco inne przyprawy w marynacie. Pomijamy wówczas liść laurowy, zaś dodajemy gałkę muszkatołową. Natomiast do królika gotowanego w sosie śliwkowym dodajemy goździki i cynamon. Do królika grillowanego dodajemy bazylię, majeranek oraz imbir.
Jakie potrawy można zrobić z królika
Królika można dusić, gotować, piec i grillować. Przyrządzamy go zarówno na ostro jak i na łagodnie. Na bazie królika możemy ugotować rosół. Królik stanowi świetny dodatek do pasztetu. Pasztet z królika stanowi ekskluzywne i pyszne danie na najbardziej wykwintnym przyjęciu. Pysznym daniem jest królik duszony w sosie z kwaśnych owoców, jak agrest, śliwki, żurawiny, porzeczki, czy też cytryny. Dobrą praktyką jest pieczenie lub duszenie mięsa królika owiniętego plastrami boczku.
Klasyczną i popularną potrawą z królika jest mięso duszone w śmietanie. Po zamarynowaniu mięso szpikujemy słoniną, owijamy plastrami boczku i dusimy z cebulą. Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę z mąką. Mięso kroimy na porcje, zaś pozostały sos przecieramy przez sito i stosujemy do polania mięsa. Królika w śmietanie najlepiej podawać z puree ziemniaczanym.
Najbardziej popularne i klasyczne dania z królika:
- pasztet z królika,
- królik w śmietanie,
- królik w sosie musztardowym,
- potrawka z królika,
- rosół z królika,
- comber z królika,
- panierowany kotlet z królika,
- spaghetti z mięsem z królika.
Królika możemy przyrządzić i podawać w wielu odsłonach, jednak najbardziej popularnym daniem jest królik duszony w sosie. Podajemy go z ziemniakami, spaghetti, ryżem lub z kluskami. Duszony królik w sosie z warzywami, w śmietanie lub w winie sprawdzi się jako wykwintne danie na niedzielny obiad oraz jako wspaniały poczęstunek na imprezie.
Popularne sosy do królika:
- sos na bazie czerwonego wina,
- sos koperkowy,
- sos musztardowy,
- sos z rozmarynem,
- sos śmietanowo-pieczarkowy.
Na uroczysty obiad lub na święta możemy zaserwować danie z królikiem pieczonym. Królika pieczemy w rękawie do pieczenia lub w folii aluminiowej około 1 godziny. Przed pieczeniem mięso królika należy zamarynować. Królika należy tak przyprawić, aby przyprawy nie zdominowały smaku mięsa. Świetnie sprawdzają się zioła prowansalskie, liść laurowy, cząber, rozmaryn i papryka. Na imprezie pieczonego królika najlepiej podawać w całości. Natomiast na codzienny obiad kawałki królika podajemy z kluskami śląskimi, z ziemniakami, z kopytkami, ryżem lub kaszą oraz z surówką, na przykład z marchwi.