-
Pleśniak z wiśniami
Pleśniak z wiśniami to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami. Będzie to idealny pomysł na …
40 + 45 min łatwy 10 271 kcal -
Pleśniak z porzeczkami
Pleśniak z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszną słodką przekąskę z czarną porzeczką. Tradycyjne domowe ciasto jest bardzo smaczne. Przepis …
45 + 60 min łatwy 10 513 kcal -
Pleśniak z jabłkami
Pleśniak z jabłkami to ciasto bardzo łatwe, a przy tym naprawdę piękne. Świetnie nadaje się jako wypiek do kawy. Można …
30 + 55 min łatwy 10 486 kcal
Pleśniak - przepisy
-
Pleśniak makowy
Pleśniak makowy to tradycyjne ciasto przygotowane na bazie ciasta kruchego z dodatkiem masy makowej. Przepis na pleśniak makowy jest łatwy …
30 + 60 min łatwy 10 803 kcal -
Kruszon
Kruszon to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które znamy pod nazwą pleśniak lub skubaniec. Kruszon to nazwa dość rzadko …
20 + 60 min łatwy 10 515 kcal -
Pleśniak ze śliwkami
Kruche ciasto, śliwki i beza to trzy słowa opisujące pleśniak ze śliwkami. Placek prosty, szybki i przede wszystkim pyszny. Koniecznie …
30 + 50 min łatwy 12 474 kcal -
Ciasto z powidłami
Murzynek to w miarę szybkie ciasto. Tak naprawdę przygotowanie tego ciasta nie powinno zająć więcej niż 30 minut. Potem należy …
30 + 55 min łatwy 12 342 kcal -
Pleśniak
Pleśniak to tzw. skubaniec z dżemem lub powidłami śliwkowymi. Nieodłącznym elementem tego ciasta jest także beza. Skubaniec może składać się …
65 + 55 min średni 15 350 kcal -
Pleśniak z makiem
Pleśniak z makiem to doskonała propozycja na domowe ciasto z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Przepis na pleśniak z makiem jest …
20 + 60 min łatwy 10 514 kcal
-
Placek pleśniak
Placek pleśniak to doskonała propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym jest szybkie do …
15 + 50 min łatwy 10 512 kcal -
Pleśniak z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami. Będzie to idealny pomysł na …
40 + 45 min łatwy 10 -
Ciasto pleśniak z jabłkami
Szybki, prosty przepis na najlepsze ciasto pleśniak z jabłkami – kruche ciasto z jabłkami i cynamonem, cytrynową bezą oraz kruszonką. …
60 + 74 min łatwy 12 435 kcal -
Pleśniak z truskawkami
Pyszny pleśniak z truskawkami to doskonała propozycja na domowe szybkie ciasto z sezonowymi owocami. Przepis na pleśniak z truskawkami jest …
20 + 60 min łatwy 12 509 kcal -
Pleśniak z agrestem
Pleśniak z agrestem to świetna propozycja na ciasto z owocami letnimi. Przepis na ciasto pleśniak z agrestem jest wariacją popularnego …
20 + 60 min łatwy 12 576 kcal
-
Pleśniak z dżemem
Pleśniak z dżemem to tradycyjne ciasto. Bardzo często przygotowywane jako słodki deser do kawy i herbaty. Wykonane na bazie ciasta …
30 + 60 min łatwy 10 424 kcal -
Pleśniak z jagodami
Pyszny pleśniak z jagodami to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 12 535 kcal -
Pleśniak z porzeczkami
Pleśniak z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszną słodką przekąskę z czarną porzeczką. Tradycyjne domowe ciasto jest bardzo smaczne. Przepis …
45 + 60 min łatwy 10 513 kcal -
Pleśniak z powidłami
Pleśniak z powidłami to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z powidłami śliwkowymi. Będzie to idealny pomysł …
30 + 45 min łatwy 10 476 kcal
Pleśniak – sprawdzone przepisy na idealny pleśniak z dżemem
Pleśniak to przepyszne ciasto, które kiedyś często robione było przez nasze mamy i babcie. Słynny placek pieczono niemal na każdą uroczystość rodzinną, dlatego też wiele osób wspomina pleśniaka z ogromnym sentymentem. Czy istnieje dobry przepis na pleśniaka, którego można upiec na podobieństwo ciasta z lat 80-tych? Jak zrobić sprawdzony placek w postaci skubańca? Oto kilka ważnych informacji na temat pleśniaka oraz najlepsze przepisy na to przepyszne ciasto.
Dobry przepis na placek pleśniak – sprawdź jak zrobić to pyszne ciasto!
Jak prawidłowo powinien wyglądać pleśniak? Najważniejsze informacje
Pleśniak to smaczny placek, który powinien składać się z kilku różnych warstw – według PRL-owskiego przepisu, warstw tych powinno być aż pięć. Przepis na ciasto wyraźnie wskazuje na to, że pierwszą warstwą powinien stać się spód z kruchego ciasta z dżemem, rozsmarowanym na nim po całości. Zamiast domowego dżemu można też oczywiście użyć powideł – byle nie były one wodniste. Które domowe konfitury będą najlepsze? Otóż śliwkowe, ewentualnie wiśniowe, porzeczkowe albo agrestowe. Pleśniak znakomicie smakuje również z kawałkami owoców – nie tylko świeżymi, ale i mrożonymi. Oryginalny przepis zawiera ćwiartki jabłka, choć wiele osób piecze pleśniaka również z:
- wiśniami,
- porzeczkami,
- jagodami,
- truskawkami,
- rabarbarem.
Po dodaniu kawałków owoców do ciasta należy delikatnie przypiec spód, żeby nie nasiąknął owocowym sokiem i się nie rozmókł. Która część ciasta jest najważniejsza? Oczywiście starte na tarce kruche ciasto z kakao, które stanowi kolejną warstwę przekładańca. Wylewa się na nią pianę białkową, rzecz jasna ubitą na sztywno – właśnie od niej prawdopodobnie powstała nazwa PRL-owskiego ciasta. Ostatnią warstwą pleśniaka powinno być jasne ciasto, które również ściera się na tarce albo kruszy w dłoniach i posypuje wierzch wypieku. Całość udekorować warto cukrem pudrem, który niesamowicie podbije smak wypieku.
Przepis na pleśniak ze śliwkami – pieczenie ciasta, krok po kroku
Ciasto będzie znakomitym dodatkiem do popołudniowej kawy albo pysznym poczęstunkiem dla niezapowiedzianych gości. Jest niezwykle chrupiące, lekko kwaskowate i zarazem obłędnie słodkie. Upieczenie pleśniaka ze śliwkami to idealny pomysł na prezent dla znajomych – własnoręcznie zrobione ciasto na pewno ich zaskoczy. Zanim jednak zaczniesz robić pleśniaka, pamiętaj, że składniki na placek muszą zostać wcześniej odpowiednio schodzone. Żeby wypiek wyglądał dobrze, musi on z kolei składać się z kilku warstw – tak samo, jak oryginalne ciasto przekładaniec. Domowe ciasto najlepiej podawać od razu po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem. Musisz jednak poczekać, żeby ostygło, gdyż ciepłego pleśniaka będzie bardzo trudno ukroić na kawałki.
Do przyrządzenia pleśniaka ze śliwkami potrzebujesz mąki pszennej typ 500, masła, jajek, kakao 16%, cukru, śliwek, cukru pudru i proszku z kisielu, a także proszku do pieczenia. Śliwki pozbaw pestek i pokrój je na połówki. Żółtka oddziel od białek, a następnie schowaj białka do lodówki. W osobnym naczyniu umieść mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i cukrem pudrem – wymieszaj całość. Dodaj masło i posiekaj wszystko. Na koniec dodaj żółtka i zagnieć ciasto, które trzeba później rozdzielić na dwie równe części. Jedną wyłóż do foremki do pieczenia na płasko i połóż na niej połówki śliwek, dziurkami do góry. Drugą część ciasta rozdziel na dwie części (1/3 i 2/3). Dosyp do większej części kakao i zagnieć, a następnie wyłóż na śliwkach w blaszce, odrywając kawałek po kawałku. Ubij białka na sztywno i dodaj do nich cukier. Zamieszaj i dodaj proszek z kisielu. W ten sposób powstała beza powinna udekorować kakaową warstwę ciasta. Wierzch bezy posyp ostatnią częścią ciasta, odrywając kawałek po kawałku. Wstaw ciasto do piekarnika na około godzinę i podawaj ostudzone gościom.
Sprawdzony przepis na pleśniaka – najlepsze pomysły na skubańca dla gości
Pleśniak z dżemem – smaczny przepis na ciasto
Pleśniak może być zrobiony nie tylko ze świeżymi owocami, ale też z domowej roboty dżemem. Może być to np. dżem porzeczkowy, który nada ciastu delikatnie kwaskowatego posmaku. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, więc powinien poradzić sobie z nim nawet największy amator cukiernictwa. Poza tym pleśniak z dżemem jest szybki w przygotowaniu, gdyż jego pieczenie to zaledwie 60 minut. Właśnie dlatego będzie to idealny wypiek dla niezapowiedzianych gości. Jakie smaki rządzą w tym przepisie? Oczywiście kwaskowata porzeczka, ale też słodka beza, która stanowi podstawę pleśniaka z dżemem.
Do utworzenia przepisu potrzebujesz mąki pszennej typu 500, masła, jajek, cukru, domowej roboty dżemu porzeczkowego, gorzkiego kakao i proszku z kisielu. Na stole zagnieć zimne masło z mąką, jajkami i cukrem. Ciasto podziel na trzy części – do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć, a następnie owiń folią i włóż do zamrażarki. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno, dodaj do nich cukier i zmieszaj. Po chwili dosyp kisiel (może być porzeczkowy) i zamieszaj całość. Pierwszą część ciasta wyłóż na papierze pokrywającym foremkę do pieczenia. Zetrzyj na tę część ciasto zmieszane z kakao, a następnie wyłóż na nim dżem porzeczkowy. Na dżemie połóż z kolei pianę z białek. Wierzch ciasta udekoruj resztkami białego ciasta, najlepiej odrywając je kawałek po kawałku i posypując tymi fragmentami wierzch ciasta. Piecz przez godzinę, a następnie pozostaw pleśniaka do wystudzenia. Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.
Pamiętaj, że…
Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej, zamiast masła możesz dodać do ciasta dobrej jakości margarynę. Będąc z kolei na diecie dla cukrzyków lub redukcyjnej, możesz zastąpić biały cukier ksylitolem albo erytrolem.